KEMITEST: Cykelanhængere til børn 🚲 Test af uønskede kemikalier
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Cykelanhængere

Cykelanhængere kan være praktiske, når børnene skal med på farten. Men de kan også indeholde uønsket kemi i både vinduet og sædet. Kun en vogn får testens bedste bedømmelse. Se testen her.

Testet d. 9. august 2019

Om testen af
Kemitest: Cykelanhængere

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet otte forskellige cykelanhængere, som primært er udvalgt blandt mærkevarer i den dyrere ende af markedet.

5 af cykelvognene er beregnet til at køre med 2 børn, og 3 af vognene kan kun rumme 1 barn. Alle cykelvogne i testen kan også bruges som gåvogne.

Det har vi fundet:

 • 2 vogne fra Queridoo indeholder uønsket kemi i vinduet. Der er tale om en såkaldt flammehæmmer (TDCP), som er mistænkt for at være kræftfremkaldende og er forbudt i legetøj til børn under 3 år.
 • En enkel cykeltrailer får den bedste kemibedømmelse. Den er fri for en række uønskede kemikalier, som der er testet for (ftalater, flammehæmmere og PAH'er).
 • De resterende cykelvogne har små spor af såkaldte PAH'er i blandt andet sædet eller vinduet. De får alle en middel kemibedømmelse.

Mød holdet bag kemitesten af cykelanhængere

Projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi og kemiekspert, Stine Müller, står bag denne test.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet cykelanhængere

 • Testen har undersøgt cykelanhængerne for følgende stoffer:

  • PAH’er (kan være kræftfremkaldende)
  • Flammehæmmere (kan være kræftfremkaldende)
  • Klor­parafiner (mistænkt kræftfremkaldende og hormonforstyrrende)
  • Organiske tin forbindelser samt (mistænkt hormonforstyrrende og kan påvirke immunforsvaret)
  • Ftalater og andre blødgørere (kan være hormonforstyrrende)

  Testen har undersøgt det materiale, som findes omkring barnet i cykeltraileren. Det er for eksempel sædet, selen og vinduerne samt håndtaget, som er beregnet til gåvognen.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

  • 1 cykelanhænger var fri for de testede kemikalier
  • 5 cykelanhængere indeholdt små spor af PAH'er i materialer i området omkring barnet som for eksempel sæde og vindue.
  • 2 cykelanhængere havde et højt indhold af flammehæmmeren TDCP i vinduet.

  Af de undersøgte stoffer blev der ikke fundet:

  • Ftalater
  • Organiske tinforbindelser
  • Kortkædede klorparaffiner

  Kun flammehæmmere og PAH'er var tilstede i de testede vogne.

  Flammehæmmere

  3 fosforholdige flammehæmmere TCEP, TDCP og TCPP må ikke være i legetøj til børn under 3 år i koncentrationer over 5 milligram per kilo. Disse stoffer kan være kræftfremkaldende. Forbuddet gælder ikke for andet baby- eller børneudstyr som for eksempel cykelanhængere.

  Både TCEP og TDCP er klassificeret i EU som potentielt kræftfremkaldende. TCEP er også mistænkt for at kunne skade forplantningsevnen, og stoffet er på EUs liste over særligt problematiske stoffer.

  TDCP blev fundet i vinduerne af de 2 vogne i koncentrationer på omkring 1200 milligram per kilo. Det vil sige langt over, hvad der må være i legetøj.

  Flammehæmmere er kemikalier, der bliver tilsat produkter for at mindske brandfaren. Derudover kan de også virke som blødgørere af plast.

  PAH'er

  PAH'er - eller tjærestoffer - er en stor gruppe af stoffer, hvoraf flere er eller er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

  PAH'er blev fundet i flere af cykelvognene, blandt andet i vinduet samt i materiale fra sædet. Koncentrationen var i alle tilfælde lav.

  Der er EU-regler for indholdet af 8 PAH'er i produkter, som du kan være i længerevarende hudkontakt med. Ingen af disse 8 stoffer blev fundet i cykelanhængerne. Andre PAH'er gælder der ikke regler for.

  PAH'er er typisk forureningert, der er kommet i produktet under produktionen.

Det siger virksomhederne

 • Qeridoo understreger, at en cykelanhænger ikke er legetøj, og derfor ikke skal leve op til disse regler. Virksomheden vil derfor ikke ombytte de berørte vogne, da de er lovlige.

  Qeridoo vil dog fremadrettet anvende plastfolie uden TDCP til vinduerne.