Test af uønsket kemi i silikoneforme Gü til hovedindhold

FĂĽ adgang til alt indhold pĂĽ tĂŚnk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Silikoneforme

Afgiver din silikonebageform uønskede kemikalier til maden? Vi har testet 18 bageforme af silikone for, om de afgiver uønskede kemikalier, nür du bager kager og muffins i ovnen.

Testet d. 15. november 2022

Silikone er et udbredt materiale til køkkenudstyr som isterningbakker, dejskrabere, børneservice og kageforme.

Men hvad sker der, nür du bruger silikone i ovnen ved høje temperaturer? Kan der afgives kemikalier fra silikonen til din mad? Vi har testet 18 bageforme af silikone for, om de afgiver kemikalier, nür de opvarmes.

Det har vi fundet i testen:

 • 5 silikoneforme afgiver ikke eller kun i lille grad kemikalier.
 • 4 silikoneforme afgiver mindre mĂŚngder problematiske siloxaner.
 • 9 silikoneforme har en større - og i nogle tilfĂŚlde stigende - samlet afgivelse af kemikalier og/eller en højere afgivelse af sĂŚrligt problematiske siloxaner.

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i Europa. Bageformene i denne test kan du købe i danske butikker eller pü internationale websider som Amazon og Wish.com

Henter testede produkter
It was not possible to retrieve the test
{{compareProducts.length}}/9
{{ product.brand }} {{ product.model }}
{{ product.brand }}
{{ product.model }}
Sammenlign
Filter Nulstil filtre Luk
{{ results.length }} {{ hasActiveFilters() ? "filtrerede produkter" : "testede produkter" }}
{{::result.brand}}

{{::result.model}}

{{::result.score_percentage}} %
Pris: {{::result.price | dkk}} Testet: {{:: result.test_date | asDate | date: 'MMM yyyy' }}
Vis produkt

Testresultater

 • Laveste score {{::minScore.percentage}} %
 • Dette produkt
  {{::result.score_percentage}} %
 • Højeste score {{::maxScore.percentage}} %
No results with the selected filters

Mød holdet bag kemitesten af silikoneforme

Projektleder i ForbrugerrĂĽdet TĂŚnk Kemi, Stine MĂźller, stĂĽr bag denne test.

Stine MĂźller

Stine MĂźller

Projektleder, ForbrugerrĂĽdet TĂŚnk Kemi og Test og analyse
Test og analyse

SĂĽdan har vi testet silikoneforme

 • Denne test er et samarbejde mellem ForbrugerrĂĽdet TĂŚnk Kemi og andre europĂŚiske forbrugerorganisationer.

  Silikoneformene er udvalgt i fĂŚllesskab, og derfor er der i denne test fokus pĂĽ internationale mĂŚrker og forhandlere. Det er inklusiv flere webshops sĂĽsom Wish.com, Amazon samt Aliexpress.

  Produkterne i testen er sendt til et kemisk laboratorie, der har mĂĽlt afgivelse af kemikalier fra de forskellige bageforme.

  Formene er blevet fyldt med 50% ethanol, der bruges til at simulere fede fødevarer som fx kager.

  Efter 8 timer ved 100 grader har vi undersøgt, i hvor høj grad formene har afgivet kemikalier, og hvilke kemikalier der er tale om.

  Vi har gentaget det tre gange i trÌk for hver bageform for at afgøre, hvorvidt afgivelsen fra produktet stiger i takt med, at produktet bruges.

  I vores bedømmelse har vi lagt vÌgt pü tre forskellige delresultater fra testen:

  • Den samlede afgivelse af flygtige forbindelser fra bageformene.
  • Om denne afgivelse stiger over tid.
  • Om der afgives sĂŚrligt problematiske stoffer - bl.a. cykliske siloxaner.

   

 • Vi har testet 18 silikonebageforme, der kan købes i Danmark eller pĂĽ webshops tilgĂŚngelige i Danmark. Ud af 18 silikoneforme fĂĽr:

  • 5 bageforme den bedste kemibedømmelse, A-kolben, fordi de ikke eller kun i meget lille grad afgiver kemikalier i testen.
  • 4 bageforme en middel kemibedømmelse, B-kolben, fordi de afgiver mindre mĂŚngder problematiske siloxaner.
  • 9 bageforme den laveste kemibedømmelse, C-kolben, fordi de afgiver større og i nogle tilfĂŚlde stigende mĂŚngder kemikalier og/eller har højere afgivelse af problematiske siloxaner.

  Samlet afgivelse

  Testen viser, at silikonebageforme kan afgive kemikalier, nĂĽr de opvarmes.

  I nogle tilfÌlde er der tale om en synlig afgivelse i form af farve eller andet, der gør vÌsken anvendt i testen farvet eller grumset efter test.

  I en del tilfĂŚlde vil de testede bageforme altsĂĽ kunne afgive stoffer til den mad, der tilberedes i silikoneforme, og som vi derefter spiser.

  Nogle produkter har vÌsentlig højere samlet afgivelse af flygtige kemikalier end de bedste produkter i testen, der stort set er fri for afgivelse.

  Helt overordnet bør afgivelse af kemikalier fra køkkenudstyr og service begrÌnses mest muligt, og vi giver derfor produkterne med relativ høj samlet afgivelse af flygtige forbindelser C-kolben.

  5 af de 9 produkter, hvor vi ser en højere afgivelse, er købt pü online platforme.

  I den samlede europÌiske test er det 16 ud af i alt 44 produkter, der für C-kolben, fordi de har en relativ høj samlet afgivelse af flygtige forbindelser eller afgiver stoffer, hvor der ikke er fastsat nogen sikker grÌnse for afgivelse i plast. 

  Afgivelse stiger over tid

  Afgivelse af kemikalier fra plast beregnet til kontakt med mad mü ikke stige med tiden. Det samme princip bør gÌlde for silikone. Dette krav har vi brugt i vores bedømmelse af produkterne.

  For langt de fleste af de testede produkter falder afgivelsen af stoffer fra første til tredje test. 

  Men for tre af de testede produkter, som vi har fundet i Danmark, stiger afgivelsen vÌsentligt fra første til tredje test. Derfor für de alle C-kolben.

  Afgivelse af sĂŚrlig problematiske siloxaner

  Flere bageforme afgiver en bestemt type af silikonestoffer, der hedder cykliske siloxaner D4, D5 og D6, som er sĂŚrligt problematiske.

  De stür pü EUs liste over sÌrligt problematiske stoffer. D4 er klassificeret som mistÌnkt for at kunne skade vores evne til at fü børn, og D5 er ogsü mistÌnkt for at vÌre hormonforstyrrende.

  Silikone skal leve op til det generelle krav i EU om, at fødevarekontaktmaterialer ikke mü afgive stoffer i mÌngder, der anses for sundhedsskadelige.

  Men der findes ikke regler for afgivelsen af specifikke stoffer som fx de problematiske siloxaner fra produkter af silikone.

  Fødevarestyrelsen bruger i et kontrolprojekt fra 2016 en aktionsvÌrdi for afgivelsen af D4-D8 pü 1,5 milligram per kilo fødevare. AktionsvÌrdien er sundhedsmÌssigt baseret og fastsat af DTU Fødevareinstituttet pü baggrund af toksikologiske studier af stofferne.

  Flere produkter i testen afgiver cykliske siloxaner i niveauer over denne foreslüede aktionsgrÌnse. Testen viser afgivelse af D4-D8 pü op til 4,8 milligram per kilo fødevare.

  Afgivelse af andre stoffer

  Med i testen var ogsü en müling af en lang rÌkke andre stoffer. Det er fx bisphenol A, primÌre aromatiske aminer, ftalater og andre blødgørere, antioxidanter, UV-filtre mm.

  Der var ikke afgivelse af hverken ftalater, primĂŚre aromatiske aminer eller bisphenol A fra nogle af produkterne. For enkelte tilsĂŚtningsstoffer fra enkelte produkter ser vi en afgivelse, men i alle tilfĂŚlde i en lav mĂŚngde.

  I et produkt ser vi afgivelse af et mistĂŚnkt hormonforstyrrende stof, ethyl hexyl salicylate. Dette produkt fĂĽr B-kolben.

Det siger virksomhederne

 • ”Kvalitet og sikkerhed har højeste prioritet, nĂĽr det kommer til børn. Hos LIEWOOD sikrer vi, at den silikone vi bruger testes i forhold til de krav, der stilles i EU til produkter af silikone, der kommer i kontakt med fødevarer”.

 • "Pufz bruger udelukkende silikone beregnet til kontakt med fødevarer i henhold til det gĂŚldende EU-direktiv, certificeret af testorganisationen SGS."