Test af uønsket kemi i silikoneforme
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Silikoneforme

Afgiver din silikonebageform uønskede kemikalier til maden? Vi har testet 18 bageforme af silikone for, om de afgiver uønskede kemikalier, når du bager kager og muffins i ovnen.

Testet d. 15. november 2022

Om testen af
Silikoneforme

Silikone er et udbredt materiale til køkkenudstyr som isterningbakker, dejskrabere, børneservice og kageforme.

Men hvad sker der, når du bruger silikone i ovnen ved høje temperaturer? Kan der afgives kemikalier fra silikonen til din mad? Vi har testet 18 bageforme af silikone for, om de afgiver kemikalier, når de opvarmes.

Det har vi fundet i testen:

  • 5 silikoneforme afgiver ikke eller kun i lille grad kemikalier.
  • 4 silikoneforme afgiver mindre mængder problematiske siloxaner.
  • 9 silikoneforme har en større - og i nogle tilfælde stigende - samlet afgivelse af kemikalier og/eller en højere afgivelse af særligt problematiske siloxaner.

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i Europa. Bageformene i denne test kan du købe i danske butikker eller på internationale websider som Amazon og Wish.com

Mød holdet bag kemitesten af silikoneforme

Projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, står bag denne test.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet silikoneforme

  • Denne test er et samarbejde mellem Forbrugerrådet Tænk Kemi og andre europæiske forbrugerorganisationer.

    Silikoneformene er udvalgt i fællesskab, og derfor er der i denne test fokus på internationale mærker og forhandlere. Det er inklusiv flere webshops såsom Wish.com, Amazon samt Aliexpress.

    Produkterne i testen er sendt til et kemisk laboratorie, der har målt afgivelse af kemikalier fra de forskellige bageforme.

    Formene er blevet fyldt med 50% ethanol, der bruges til at simulere fede fødevarer som fx kager.

    Efter 8 timer ved 100 grader har vi undersøgt, i hvor høj grad formene har afgivet kemikalier, og hvilke kemikalier der er tale om.

    Vi har gentaget det tre gange i træk for hver bageform for at afgøre, hvorvidt afgivelsen fra produktet stiger i takt med, at produktet bruges.

    I vores bedømmelse har vi lagt vægt på tre forskellige delresultater fra testen:

    • Den samlede afgivelse af flygtige forbindelser fra bageformene.
    • Om denne afgivelse stiger over tid.
    • Om der afgives særligt problematiske stoffer - bl.a. cykliske siloxaner.

     

  • Vi har testet 18 silikonebageforme, der kan købes i Danmark eller på webshops tilgængelige i Danmark. Ud af 18 silikoneforme får:

    • 5 bageforme den bedste kemibedømmelse, A-kolben, fordi de ikke eller kun i meget lille grad afgiver kemikalier i testen.
    • 4 bageforme en middel kemibedømmelse, B-kolben, fordi de afgiver mindre mængder problematiske siloxaner.
    • 9 bageforme den laveste kemibedømmelse, C-kolben, fordi de afgiver større og i nogle tilfælde stigende mængder kemikalier og/eller har højere afgivelse af problematiske siloxaner.

    Samlet afgivelse

    Testen viser, at silikonebageforme kan afgive kemikalier, når de opvarmes.

    I nogle tilfælde er der tale om en synlig afgivelse i form af farve eller andet, der gør væsken anvendt i testen farvet eller grumset efter test.

    I en del tilfælde vil de testede bageforme altså kunne afgive stoffer til den mad, der tilberedes i silikoneforme, og som vi derefter spiser.

    Nogle produkter har væsentlig højere samlet afgivelse af flygtige kemikalier end de bedste produkter i testen, der stort set er fri for afgivelse.

    Helt overordnet bør afgivelse af kemikalier fra køkkenudstyr og service begrænses mest muligt, og vi giver derfor produkterne med relativ høj samlet afgivelse af flygtige forbindelser C-kolben.

    5 af de 9 produkter, hvor vi ser en højere afgivelse, er købt på online platforme.

    I den samlede europæiske test er det 16 ud af i alt 44 produkter, der får C-kolben, fordi de har en relativ høj samlet afgivelse af flygtige forbindelser eller afgiver stoffer, hvor der ikke er fastsat nogen sikker grænse for afgivelse i plast. 

    Afgivelse stiger over tid

    Afgivelse af kemikalier fra plast beregnet til kontakt med mad må ikke stige med tiden. Det samme princip bør gælde for silikone. Dette krav har vi brugt i vores bedømmelse af produkterne.

    For langt de fleste af de testede produkter falder afgivelsen af stoffer fra første til tredje test. 

    Men for tre af de testede produkter, som vi har fundet i Danmark, stiger afgivelsen væsentligt fra første til tredje test. Derfor får de alle C-kolben.

    Afgivelse af særlig problematiske siloxaner

    Flere bageforme afgiver en bestemt type af silikonestoffer, der hedder cykliske siloxaner D4, D5 og D6, som er særligt problematiske.

    De står på EUs liste over særligt problematiske stoffer. D4 er klassificeret som mistænkt for at kunne skade vores evne til at få børn, og D5 er også mistænkt for at være hormonforstyrrende.

    Silikone skal leve op til det generelle krav i EU om, at fødevarekontaktmaterialer ikke må afgive stoffer i mængder, der anses for sundhedsskadelige.

    Men der findes ikke regler for afgivelsen af specifikke stoffer som fx de problematiske siloxaner fra produkter af silikone.

    Fødevarestyrelsen bruger i et kontrolprojekt fra 2016 en aktionsværdi for afgivelsen af D4-D8 på 1,5 milligram per kilo fødevare. Aktionsværdien er sundhedsmæssigt baseret og fastsat af DTU Fødevareinstituttet på baggrund af toksikologiske studier af stofferne.

    Flere produkter i testen afgiver cykliske siloxaner i niveauer over denne foreslåede aktionsgrænse. Testen viser afgivelse af D4-D8 på op til 4,8 milligram per kilo fødevare.

    Afgivelse af andre stoffer

    Med i testen var også en måling af en lang række andre stoffer. Det er fx bisphenol A, primære aromatiske aminer, ftalater og andre blødgørere, antioxidanter, UV-filtre mm.

    Der var ikke afgivelse af hverken ftalater, primære aromatiske aminer eller bisphenol A fra nogle af produkterne. For enkelte tilsætningsstoffer fra enkelte produkter ser vi en afgivelse, men i alle tilfælde i en lav mængde.

    I et produkt ser vi afgivelse af et mistænkt hormonforstyrrende stof, ethyl hexyl salicylate. Dette produkt får B-kolben.