TEST: Shampoo ➡️ Test af uønsket kemi 🧴
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Shampoo

Shampoo kan indeholde stoffer, der er allergifremkaldende, mistænkt hormonforstyrrende eller PFAS. Vi har testet shampoo til fint hår, normalt hår, tørt hår mm.

Testet d. 29. september 2023

Om testen af
Shampoo

Forbrugerrådet Tænk Kemi har tjekket ingredienserne i 72 shampooer på det danske marked.

Det har vi fundet:

 • 24 shampooer er uden uønsket kemi.
 • 18 shampooer indeholder parfume, der kan give allergi eller stoffer, der er miljøbelastende.
 • 30 shampooer indeholder mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende konserveringsmidler og i et enkelt tilfælde PFAS.

Mød holdet bag kemitesten af shampoo.

Christel og Anne står bag denne kemitest af shampoo.

Christel Kirkeby

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet shampoo

 • Forbrugerrådet Tænk Kemi har købt shampooer i fysiske butikker og online. Blandt shampooerne i testen findes produkter, der er scannet meget i appen Kemiluppen. Men der er også indkøbt en række andre for at dække markedet bredt.

  Der er tale om en deklarationstest. Det vil sige, at produkterne ikke er analyseret for, hvilke mængder stofferne indgår i.

  Vi har skrevet til producenterne for at sikre os, at der ikke skulle være tale om udgåede produkter.

  En række forskellige typer shampoo er med i testen, blandt andet til fint hår, normalt hår, tørt hår og så videre. Der er også flere skælshampoo med i testen.

  Vær opmærksom på, at skælshampoo kun er beregnet til behandling i kortere perioder - ikke til fast daglig brug.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • I alt er der testet 72 shampooer:

  • 24 får den bedste kemibedømmelse
  • 18 får en middel kemibedømmelse
  • 30 får en dårlig kemibedømmelse

  De problematiske stoffer, som er fundet i testen, er alle lovlige. Der vil generelt ikke være en risiko ved at bruge produkterne.

  Men de problematiske stoffer har uønskede egenskaber – de er eksempelvis mistænkt for at kunne påvirke hormonsystemet eller kunne give livsvarig allergi. Derfor er det en god ide at minimere din udsættelse for stofferne.

  Mistænkt hormonforstyrrende stoffer

   19 shampooer i testen indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er:

  • Benzyl salicylate (fundet i 9 shampooer). Stoffet er et UV-filter og parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan give allergi.
  • Salicylic acid (fundet i 8 shampooer). Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at skade forplantningsevnen.
  • BHT (fundet i 4 shampooer). Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende
  • Ethylhexyl salicylate (fundet i 2 shampooer). Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Benzophenone-4 (fundet i 2 shampooer). Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Ethylhexyl methoxycinnamate (fundet i 1 shampoo). Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan være problematisk for miljøet.
  • BHA (fundet i 1 shampoo). Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende
  • Isoamyl p-methoxycinnamate (fundet i 1 shampoo). Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Sodium methylparaben (fundet i 1 shampoo). Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Ethylparaben (fundet i 1 shampoo). Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Cyclopentasiloxane (fundet i 1 shampoo). Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende og det er miljøbelastende.

  Allergifremkaldende stoffer/konservering

  13 shampooer i testen indeholder stoffer, der er allergifremkaldende.

  • Methylisothiazolinone og Methylchloroisothiazolinone (fundet i 9 shampooer). Stofferne er allergifremkaldende konserveringsmidler og de kan også være problematiske for miljøet.
  • Iodopropynyl butylcarbamate (fundet i 3 shampooer). Det er et allergifremkaldende konserveringsmiddel.
  • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol (fundet i 1 shampoo). Det er et allergifremkaldende konserveringsmiddel, der fraspalter formaldehyd.
  • Glyoxal (fundet i 1 shampoo) Det er allergifremkaldende og er mistænkt for at kunne skade vores arvemateriale.

  PFAS

  1 shampoo i testen indeholder PFAS.

  • Octafluoropentyl methacrylate er et fluorstof, der er fundet i 1 shampoo. Fluorstoffer er problematiske for miljøet og mistænkes for at kunne have uønskede effekter på sundheden.

  Miljøbelastende stoffer og parfume

  47 shampooer i testen indeholder parfume. Det svarer til halvdelen af produkterne.

  17 shampooer indeholder miljøbelastende stoffer.       

  • Benzalkonium chloride (fundet i 1 produkt). Stoffet kan være problematisk for miljøet.                   
  • LAS forbindelser (fundet i 3 produkter). LAS kan være problematisk for miljøet.         
  • EDTA forbindelser (fundet i 13 produkter). EDTA kan være problematisk for miljøet.

Det siger virksomhederne

 • Innan vi lanserad Head & Heal Shampoo gjorde vi flera tester och säkerhetsvalideringar. Produktinformations Filen (PIF) vart godkänd samt gjordes en extra säkerhetsrapport just på parfymen och dess koncentration, med ett godkänt utfall!

  Parfymen är allergenfri och inga ingredienserna från 26-list finns i parfymen.

  Produkten, Head & Heal Shampoo, med ingående ingredienser är säker att använda.

 • De parfumer vi anvender i vores hårprodukter er certificerede som “antialergic” hvilket betyder at vi har prøvet at tage de bedst mulige hensyn til ikke at benytte nogen form for naturlige essentielle olier eller parfumer der har en mellem til høj risiko for at give allergi. Selv ved “anitalergic” perfumer er der en risiko -omend meget lille, og det melder vi også ud i vores kommunikation. Vi har ikke hørt om nogle personer som har haft algeriske udfordringer med de parfumer der anvendes igennen de godt 5 år produktet har været solgt.

  Vi har ligeledes i vores produkt serie valgt at anvende meget aktive ingredienser såsom keratin, naturlige plante ekstrakter, olier og hav-planter. De fleste af vores ingredienser vi anvender er fra flydende format, da deres virkning i håret forbedres i forhold til frysetørret (pulver) ingredienser. Dette stiller andre krav til konserveringen for at sikre produktet har en vis holdbarhed og friskhed. Vi har aktivt fravalgt parabener som et konserveringsmiddel, men vi kan ikke undgå konservering da produktet ellers ville blive dårligt.

  Vi har igangsat en generel produkt opdatering her tidligere i forsommeren, hvor vi bl.a. tester alternative konserverings typer samt andre og nye ingredienser til UV beskyttelse. Disse forbedringer forventer vi at kunne integrere i vores produkter fra efteråret 2024, hvis alle aktive test viser at produktets performance holdes på samme niveau som nuværende produkt formulering.

  Generelt så sker der heldigvis en konstant udvikling i både nye ingredienser, miljølovgivning mv., og vi følger løbende med, for både at udvikle og forbedre produkterne efter den nyeste viden og lovgivning.

  Vi arbejder med hårprodukter til den professionelle frisør både i Danmark -og i resten of verden, hvor produktets præstation er altafgørende for vores kunder. Vi tager aktive fravalg og tilvalg i designet af produkterne, og vi følger løbende med inden for ingredienser og lovgivning for at produkt optimering.

 • Vi er stolte af kvaliteten af vores produkter og vores produktsikkerhed. Vi sælger kun produkter, der opfylder alle gældende regler og lever op til vores sikkerhedstest. Inden vi lancerer ethvert produkt, vurderer vi alle ingredienser og tester produkter på flere måder, herunder som kliniske test, human patch-test, forbrugertest og test på modeller af rekonstrueret menneskelig hud.

  Vi tester aldrig vores produkter på dyr, og det vil vi aldrig gøre.

  Natriumsalicylat og Benzylalkohol i den koncentration, der bruges i ingefærshampoo, er blevet vurderet som sikre at bruge og i overensstemmelse med EU's regler og grænser for kosmetik.

  Niveauet af tilstedeværende allergener forventes ikke at fremkalde en ny allergi hos en person, der ikke allerede er allergisk/sensibel over for nogen af allergenerne i dette produkt. Ved hjælp af ingredienslisterne på produkterne eller vores hjemmeside, samt vores kundeservice og kyndige personale i vores butikker kan forbrugere som ved hvad der er allergiske overfor, altid få hjælpe til at undgå de ingredienser de er allergiske overfor.