
Mød holdet bag kemitesten af shampoo.
Claus og Anne står bag denne kemitest af 80 forskellige typer shampoo.

Claus Jørgensen

Anne Beck Christensen
Sådan har vi testet shampoo
-
Forbrugerrådet Tænk Kemi har været rundt i diverse butikker og købt forskellige shampooer. Blandt shampooerne findes produkter, der er scannet meget i Kemiluppen. Men der er også indkøbt en række andre for at dække markedet bredt.
Der er tale om en deklarationstest. Det vil sige, at produkterne ikke er analyseret for, hvilke mængder stofferne indgår i. Vi har skrevet til producenterne for at sikre os, at der ikke skulle være tale om rester af udgåede produkter.
En række forskellige typer shampoo er med i testen, blandt andet til fint hår, normalt hår, tørt hår og så videre. Der er også flere skælshampoo med i testen.
Vær opmærksom på, at skælshampoo kun er beregnet til behandling i kortere perioder - ikke til fast daglig brug.
OBS: Testen er opdateret i juni 2020, så den tager højde for ændrede vurderinger for nye stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
-
I alt er der testet 80 shampooer:
- 24 får den bedste kemibedømmelse
- 28 får en middel kemibedømmelse
- 28 får en lav kemibedømmelse
De problematiske stoffer, som er fundet i testen, er alle lovlige. Der vil generelt ikke være en risiko ved at bruge produkterne.
Men de problematiske stoffer har uønskede egenskaber – de er eksempelvis mistænkt for at kunne påvirke hormonsystemet eller kunne give livsvarig allergi. Derfor er det en god ide at mindske din udsættelse for stofferne.
Testen viser fund af en række stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
- Salicylic acid – fundet i 9 shampooer
- BHT – fundet i 2 shampooer
- Methylparaben og propylparaben – fundet i 1 shampoo
- Butylphenyl methylpropional – fundet i 7 shampooer
- Benzyl salicylate fundet i 10 shampooer
- Benzophenone-4 - fundet i 1 shampoo
- Isoamyl p-methoxycinnamate - fundet i 1 shampoo
I alt indeholdt 16 shampooer stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende
I testen har vi også fundet en række allergifremkaldende konserveringsmidler:
- Methylisothiazolinone – fundet i 10 shampooer
- Methylchloroisothiazolinone – fundet i 9 shampooer
- Iodopropynyl butylcarbamate – fundet i 2 shampooer
- Dmdm hydantoin – fundet i 1 shampoo
- Sodium hydroxymethylglycinate – fundet i 1 shampoo
- Diazolidinyl urea – fundet i 3 shampooer
I alt 13 shampooer indeholdt et eller flere allergifremkaldende konserveringsmidler. Testen viser dog, at flere producenter har udfaset brugen af det allergifremkaldende stof methylisothiazolinone.
En enkelt shampoo indeholdt et fluorstof (octafluoropentyl methacrylate). Fluorstoffer er problematiske for miljøet og mistænkes for at kunne have uønskede effekter på sundheden.
De fleste shampooer indeholder parfume, parfumestoffer eller planteekstrakter. Disse stoffer kan give allergi, og blandt andet stofferne limonene og benzyl benzoate kan også være problematiske for miljøet.
Vi fandt også 2 stoffer, der ligeledes kan være problematisk for miljøet: disodium EDTA og trisodium EDTA.
Det siger virksomhederne
-
"Vi kan oplyse, at INCI’erne er korrekte, men at vi arbejder hårdt på at få Bronopol ud af alt vores First Price i nær fremtid."
-
"Vi bruger ikke de 26 deklareringspligtige allergifremkaldende parfumestoffer".
-
Origins er stolt over at kunne tilbyde sine kunder sikre og effektive produkter. Alle vores produkter og ingredienser gennemgår en omfattende sikkerhedsgennemgang og evaluering. Vi arbejder hårdt for at sikre, at vores produkter og emballage lever op til og/eller overgår de standarder, globale statslige, lovgivningsmæssige og videnskabelige instanser kræver samt vores egne krav til kvalitet.
-
"I P&G er intet vigtigere for os end sikkerheden for de forbrugere, der anvender vores produkter, inklusive shampoo. Vores eksperter sikrer, at vores produkter og emballage opfylder alle lokale standarder og regulativer, så de er fuldstændig sikre at anvende for forbrugerne og sikre for miljøet. Vi anvender de højeste videnskabelige sikkerhedsstandarder og tager den samme rigide tilgang til sikkerhedsvurdering, som anvendes globalt af myndigheder, sikkerhedseksperter og regulatorer.
De specifikke ingredienser, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har fremhævet, er blevet vurderet og godkendt af lokale myndigheder i Europa og Danmark som værende sikre for både forbrugere og for miljøet, når de anvendes i kosmetiske produkter. Vi sikrer altid, at vi følger enhver specifik regulering eller vejledning på en given type produkter, inklusive den fastsatte grænseværdi for indhold af ingredienserne."
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Kemiluppen: Tjek dine produkter for uønsket kemi
Kemiluppen er en app fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Den hjælper dig med at undgå problematiske stoffer i kosmetik og pleje samt vask og rengøring.

Dette kemiske stof er ikke længere tilladt i skælshampoo
Stoffet zinc pyrithione har du kunne finde i skælshampoo og balsam til at behandle skæl i hovedbunden. Se, hvordan du finder en skælshampoo uden uønsket kemi.

Undgå shampoo og balsam med dette allergifremkaldende stof
Det stærkt allergifremkaldende stof MI kan give kløe og udslæt på huden og findes i mange slags shampoo og balsam. Få 3 tips til at undgå stoffet her.

Shampoo: Mange gode kemivalg, men vær opmærksom
Shampoo kan indeholde uønsket kemi. Derfor har Forbrugerrådet Tænk Kemi tjekket ingredienserne i 80 forskellige shampooer. Se mere her.

Shampoo: 5 ting, du skal tjekke
Vær opmærksom på, hvad producenterne lover på shampooerne, og om der er problematisk kemi i det produkt, du putter i håret. Brug disse simple 5 tips.