Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Damprensere

Hvilken damprenser er bedst til rengøring i hjemmet? Vi har testet 10 damprensere for at se hvor godt damp kan vaske gulve og andre flader rent. Testet: 19. Juli 2021

Få adgang til testen fra kun 49 kr.

Vores test er dyre at gennemføre, da de er 100% uvildige og udført i professionelle testsetups. Derfor skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se testresultater.

Et medlemskab koster fra kun 49 kr. pr. måned, og kan opsiges fra måned til måned. Samtidig får du adgang til vores +150 øvrige produkttest, vores magasin med posten 10 gange om året og meget andet.

Test facts

Sådan har vi testet damprensere

Forbrugerrådet Tænk har testet 10forskellige damprensere for, hvor godt de rengør flisegulve, overflader, sprækker og vinduer. 

Testen er udført på et internationalt testlaboratorie, hvor damprenserne er testet for deres evne til at rengøre, deres holdbarhed samt hvor nemme de er i brug. 

Sådan har vi testet damprensernes rengøringsevne

Rengøring er, afhængig af damprenserens funktionalitet, vurderet ud fra flere test på gulv og forskellige overflader.

På flisegulve vurderer vi damprensernes evne til at fjerne snavs fra fliserne. Vi tester rengøring af fodaftryk af mudder, kaffe, sennep, marmelade, kalk og sæberester.

På glatte overflader gentager vi den forrige test ved hjælp af den lille medfølgende børste. 
Formålet med denne test er at evaluere rengøringen af overflader som bordplader, badeværelsesfliser med mere. Vi bruger den bedst egnede børste.

På vinduer bruges det mest relevante tilbehør og en gummiskraber, hvis en sådan medfølger. Antallet af lodrette passager, der er nødvendige for fuldstændig rengøring af glasoverfladen, tælles. 

Rengøring af mellemrum og tætninger er vurderet ud fra rengøring af en 60 cm lang sprække med en lerjordblanding. Det mest relevante tilbehør benyttes, indtil sprækken er helt rengjort.

Sådan har vi testet holdbarhed

Holdbarheden af damprenserne bedømmes efter en streng udholdenhedsproces. Målet er at afsløre potentielle fejl og især ophobning af kalk, som er den typiske årsag til fejl.

Damprenseren anses for at være defekt i tilfælde af svigt eller overdreven reduktion af damp. Vi måler holdbarheden ved at simulere almindelig brug – Det vil sige opvarmning, dampning, nedkøling samt afkalkning og anden vedligeholdelse ifølge brugsvejledningen.

Vi tester traditionelle damprensere i 252 timer og opretstående damprensere i 156 timer. Forskellen i testtid skyldes at traditionelle damprensere bruger længere tid på opvarmning og nedkøling.

Sådan har vi testet brugervenlighed 

Brugervenlighed evalueres af et ekspertpanel efter en række kriterier. Vi ser på:

  • Fyldning af damprenseren
  • Manøvredygtighed
  • Risiko for forbrænding
  • Opbevaring af damprenseren. 

Samlet bedømmelse vægtes således:

  • Rengøring: 50 %
  • Holdbarhed: 25 %
  • Brugervenlighed: 25 %

Spørgsmål og svar om damprensere

Hvordan virker en damprenser?

Damprensere og dampmopper du kan bruge til rengøring virker ved, at de puster damp ud.

Dampen opløser fedt og skidt, så du nemmere kan tørre det af – ofte med den klud eller børste, som sidder på damprenserens mundstykke.

Dampen bliver lavet i en vandbeholder enten ved hjælp af en trykkoger eller ved hjælp af atmosfærisk tryk.

Hvilken damprenser skal jeg vælge?

Du skal vælge en damprenser, som passer til dit behov. Nogle damprensere er gulvmopper, du kan bruge til gulvrengøring, andre har mundstykker, så du også kan rengøre vinduer, spejle, møbler med mere

Forbrugerrådet Tænk har testet begge typer. I vores test kan du se hvilke damprensere, der er Bedst i test 

Hvad koster en damprenser?

De damprensere Forbrugerrådet Tænk har testet koster mellem 500- 2.300 kroner. Vores test viser at pris og kvalitet ikke nødvendigvis hænger sammen.

Holdet bag vores damprenser test

Thomas S. Pedersen

Projektleder
Test og analyse
Anders Trankjær

Anders Flensburg Trankjær

Markedsresearcher
Test og analyse