Forbrugerrådet Tænk

Test: Opvaskemaskiner

Hvilken opvaskemaskine er bedst i test? Find testresultater og bedømmelser i Forbrugerrådet Tænks opvaskemaskine test fra 2021 Opdateret: 15. Juli 2021

Få adgang til testen for blot 54 kr.

Vi har mange omkostninger forbundet med at lave vores test af opvaskemaskiner, da den er 100% uvildig og udført på et professionelt testlaboratorium. Derfor skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se testresultaterne.

Et medlemskab koster kun 54 kr. pr. måned, og du kan opsige det fra måned til måned. Samtidig får du adgang til vores +150 øvrige produkttest, vores magasin med posten 10 gange om året og meget andet.

Holdet bag vores opvaskemaskine test

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse

Mariane Andersen

Markedsresearcher
Test og analyse

Test facts

 

Sådan har vi testet opvaskemaskiner

Hos Forbrugerrådet Tænk laver vi uvildige og meget grundige test. Her kan du læse om hvordan vi har testet 79 opvaskemaskiner.

Disse typer er med i vores opvaskemaskine test

Vi har testet opvaskemaskiner med en standardbredde på 60 cm. De fleste er fritstående, mens enkelte er integrerede modeller. Smalle opvaskemaskiner  på 45 centimeter , bordopvaskemaskiner og skuffeopvaskemaskiner er også testet. Maskinerne er fyldt med beskidt service og testet på 2 programmer.

Opvaskemaskinerne fyldes med snavset service

Vi har testet opvaskemaskinerne ved at fylde dem med 96 stykker service, hvis der er tale om en maskine til 12 kuverter. Til opvaskemaskiner, der kan vaske flere eller færre kuverter justeres mængden af service i forhold til den angivne kapacitet.

Glas, kopper, tallerkener, bestik, plasticbokse, potter og pander er blevet gjort beskidt med kød, æg, spinat, havregryn, tomatjuice, te og mælk og derefter tørret.

Maskinerne er testet på 2 programmer

Hver opvaskemaskine er testet på 2 programmer. Hovedprogrammet er for de fleste maskiner et autoprogram. Hvis opvaskemaskinen ikke har et sådan program, har vi valgt Normal eller Standard. Hvis det var muligt, valgte vi et hovedprogram uden eller med max en forvask.

Det andet program, vi har testet opvaskemaskinerne på, er i de fleste tilfælde et øko-program eller spareprogram, der generelt bruger mindre vand, vasker ved en lavere temperatur og er langsommere, og som alt i alt bruger mindre energi.

Energimærkning er baseret på økoprogram

Energimærkningen er den energiklasse, der er angivet på maskinen. Tildelingen af energiklasse er udelukkende baseret på et af maskinens programmer – som regel øko-programmet.

Vi tester ikke efter standarden for energimærkning, så vi tjekker ikke om energimærkningen er korrekt

Vaske- og tørreevne bliver vurderet

En samlet vurdering af maskinens evne til at vaske servicet rent og derefter tørre det helt.

Tidsforbrug for en opvaskemaskine kan være en vigtig faktor

En bedømmelse af den tid, det tager for maskinen at klare opvasken på det testede program. Tiden kan være en vigtig faktor i situationer, hvor man for eksempel skal bruge tallerkenerne igen kort tid efter.

Vand- og elforbrug bliver målt

Samlet vurdering af vandforbrug og elforbruget på både hovedprogrammet og øko-programmet.

Brugervenlighed prøves af

En samlet vurdering blandt andet af, hvor let det er at fylde og tømme maskinen, hvor let det er at tage filteret ud og rense det, håndtering af lågen, saltbeholderen og beholdere til sæbe og afspændingsmiddel, kontrolpanelet samt selvrenseeffekten i lågeområdet.

Støj og lydniveau måles både objektivt og subjektivt

En kombination af en objektiv måling af støjniveauet i dB (deciBel) og en subjektiv vurdering af støjen fra et panel bestående af fem personer.

Målingerne kan ikke sammenlignes direkte med producenternes egne, da lydmålinger er meget sensitive overfor metode og omgivelser. Afstand til mikrofon, og hvorvidt opvaskemaskinen måles som stående under et køkkenbord eller frit i rummet, gør en kæmpe forskel.

Den enkelte opvaskemaskine i vores test er selvfølgelig målt på sammenligneligt grundlag.

Håndværksmæssig udførsel ses efter

Er vurderet af laboratoriet, der har set på, hvor robust delene på den enkelte opvaskemaskine er. Det drejer sig om døren, sæbeholderen, skuffeholderen, filteret, sprinklerarmen og knapper og taster.

Samlet bedømmelse vægtes således:

 • Vaske- og tørreevne 50 %
 • Brugervenlighed 15 %
 • Vand- og elforbrug 10 %
 • Støj 10 %
 • Tidsforbrug 10 %
 • Håndværksmæssig udførsel 5 %

Opvaskemaskine testen er udført i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumer Research & Testing, ICRT

Ud fra jeres opvaskemaskine test - hvilken opvaskemaskine skal man vælge?

Det kan være svært at finde den helt rigtige opvaskemaskine, da der findes flere hundrede modeller på markedet. Med Forbrugerrådet Tænks opvaskemaskine test bliver du dog klædt godt på til at finde den helt rigtige maskine ud fra dine behov. 

Vi har givet hver af de 79 opvaskemaskiner vi har testet, en overordnet score på baggrund af, hvordan de har klare testen ud fra en lang række parametre. Fra den score har vi kåret en række testvindere, som er vores Bedst i test opvaskemaskiner. 

Med vores sorteringværktøj i testresultaterne, kan du lægge vægt på de parametre, som har størst betydning for dig. Du kan eksempelvis sortere efter energiklasse, pris, lydniveau / støj, tidsforbrug, mærke osv. På den måde kan du finde den helt rigtige opvaskemaskine, som nødvendigvis ikke er den maskine der overordnet set score højest.   

Når du klikker ind under den enkelte maskine, får du også et overblik over eksempelvis funktioner, plads og tilbehør, som maskinen har.

Vi håber, at du på baggrund af vores opvaskemaskine test finder frem til en opvaskemaskine, som du bliver glad for, og som du kan have I mange år. Du kan under den enkelte maskine give din anmeldelse, hvilket er til stor gavn for vores øvrige medlemmer.

Spørgsmål og svar om opvaskemaskine test

Hvor mange opvaskemaskiner har I testet og hvilke mærker og modeller?

I Forbrugerrådet Tænks test af opvaskemaskiner har vi testet 79 maskiner. Testen er én af de mest omfattende opvaskemaskine test i Danmark. Vi tester de mest populære mærker og modeller, som du finder på markedet bl.a. disse mærker:

AEG, Asko, Beko, Blomberg, Bosch, Brandt, Candy, Electrolux, Fisher & Paykel, Gram, Grundig, IKEA, Logik, Miele, Neff, Point, Samsung, Scandomestic, Siemens, Wasco (Harald Nyborg), Whirlpool, Zanussi.

Mange nye opvaskemaskiner er kommet på markedet i 2021, fordi energimærkningen er ændret. Vi tester løbende nye modeller.

I oversigten på testsiden kan du se de enkelte modeller. Sorter eksempelvis efter et specifikt mærke for at se, de modeller vi har testet.  

Hvilken opvaskemaskine er Bedst i test?

3 opvaskemaskine bliver Bedst i test, men vi anbefaler flere. Ud af de 79 maskiner vi har testet, anbefaler vi både en opvaskemaskine til underbygning, en integreret opvaskemaskine og en smal opvaskemaskine.

For at se de opvaskemaskiner der er bedst i test, skal du logge ind. Er du ikke allerede medlem af Forbrugerrådet Tænk, kan du blive det for blot 54 kr. for en måned. Med et medlemskab får du adgang til yderligere 150+ produkttest samt andre unikke fordele.

Hvordan har I lavet jeres opvaskemaskine test?

Vores opvaskemaskine test er 100% uvildigt og er udført på et professionelt testlaboratorium, hvor der er blevet testet for følgende parametre:

 • Vaske- og tørreevne
 • Tidsforbrug
 • Vand- og elforbrug
 • Brugervenlighed
 • Støj
 • Håndværksmæssig udførsel

Med vores test i hånden har du et meget bedre grundlag for at vælge den helt rigtige opvaskemaskine til dine behov.