Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Opvaskemaskiner

Opdateret: 8. Juli 2020 Hvilken opvaskemaskine er bedst i test? Find testresultater og bedømmelser i Forbrugerrådet Tænks opvaskemaskine test fra 2020.
Holdet bag vores opvaskemaskine test

Gitte Sørensen

Projektleder
Test & Analyse

Mariane Andersen

Markedsresearcher
Test & Analyse

Test facts

Opvaskemaskiner: Find ekstra viden i vores magasin

Hvordan fungerer en smal opvaskemaskine i forhold til en almindelig?

Det ser vi nærmere på i magasinet Forbrugerrådet Tænk, hvor du også kan læse testen og finde andre spændende detaljer.

 

Sådan har vi lavet vores opvaskemaskine test

Hos Forbrugerrådet Tænk laver vi uvildige og meget grundige test. Her kan du læse om hvordan vi har testet mere end 100 opvaskemaskiner.

Vi har testet opvaskemaskiner med en standardbredde på 60 cm. De fleste er fritstående, mens enkelte er integrerede modeller. Maskinerne er fyldt med beskidt service og testet på 2 programmer.

Opvaskemaskinerne fyldes med snavset service

Vi har testet opvaskemaskinerne ved at fylde dem med 96 stykker service, hvis der er tale om en maskine til 12 kuverter. Til opvaskemaskiner, der kan vaske flere eller færre kuverter justeres mængden af service i forhold til den angivne kapacitet.

Glas, kopper, tallerkener, bestik, plasticbokse, potter og pander er blevet gjort beskidt med kød, æg, spinat, havregryn, tomatjuice, te og mælk og derefter tørret.

Maskinerne er testet på 2 programmer

Hver opvaskemaskine er testet på 2 programmer. Hovedprogrammet er for de fleste maskiner et autoprogram. Hvis opvaskemaskinen ikke har et sådan program, har vi valgt Normal eller Standard. Hvis det var muligt, valgte vi et hovedprogram uden eller med max en forvask.

Det andet program, vi har testet opvaskemaskinerne på, er i de fleste tilfælde et øko-program eller spareprogram, der generelt bruger mindre vand, vasker ved en lavere temperatur og er langsommere, og som alt i alt bruger mindre energi.

Energimærkning er baseret på økoprogram

Energimærkningen er den energiklasse, der er angivet på maskinen. Tildelingen af energiklasse er udelukkende baseret på et af maskinens programmer – som regel øko-programmet.

Vi tester ikke efter standarden for energimærkning, så vi tjekker ikke om energimærkningen er korrekt

Vaske- og tørreevne bliver vurderet

En samlet vurdering af maskinens evne til at vaske servicet rent og derefter tørre det helt.

Tidsforbrug for en opvaskemaskine kan være en vigtig faktor

En bedømmelse af den tid, det tager for maskinen at klare opvasken på det testede program. Tiden kan være en vigtig faktor i situationer, hvor man for eksempel skal bruge tallerkenerne igen kort tid efter.

Vand- og elforbrug bliver målt

Samlet vurdering af vandforbrug og elforbruget på både hovedprogrammet og øko-programmet.

Brugervenlighed prøves af

En samlet vurdering blandt andet af, hvor let det er at fylde og tømme maskinen, hvor let det er at tage filteret ud og rense det, håndtering af lågen, saltbeholderen og beholdere til sæbe og afspændingsmiddel, kontrolpanelet samt selvrenseeffekten i lågeområdet.

Støj og lydniveau måles både objektivt og subjektivt

En kombination af en objektiv måling af støjniveauet i dB (deciBel) og en subjektiv vurdering af støjen fra et panel bestående af fem personer.

Målingerne kan ikke sammenlignes direkte med producenternes egne, da lydmålinger er meget sensitive overfor metode og omgivelser. Afstand til mikrofon, og hvorvidt opvaskemaskinen måles som stående under et køkkenbord eller frit i rummet, gør en kæmpe forskel.

Den enkelte opvaskemaskine i vores test er selvfølgelig målt på sammenligneligt grundlag.

Håndværksmæssig udførsel ses efter

Er vurderet af laboratoriet, der har set på, hvor robust delene på den enkelte opvaskemaskine er. Det drejer sig om døren, sæbeholderen, skuffeholderen, filteret, sprinklerarmen og knapper og taster.

Opvaskemaskine testen er udført i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumer Research & Testing, ICRT

Ud fra jeres opvaskemaskine test - hvilken opvaskemaskine skal man vælge?

Det kan være svært at finde den helt rigtige opvaskemaskine, da der findes flere hundrede modeller på markedet. Med Forbrugerrådet Tænks opvaskemaskine test bliver du dog klædt godt på til at finde den helt rigtige maskine ud fra dine behov. 

Vi har givet hver af de mere end 100 opvaskemaskiner vi har testet, en overordnet score på baggrund af, hvordan de har klare testen ud fra en lang række parametre. Fra den score har vi kåret en række testvindere, som er vores Bedst i test opvaskemaskiner. 

Med vores sorteringværktøj i testresultaterne, kan du lægge vægt på de parametre, som har størst betydning for dig. Du kan eksempelvis sortere efter energiklasse, pris, lydniveau / støj, tidsforbrug, mærke osv. På den måde kan du finde den helt rigtige opvaskemaskine, som nødvendigvis ikke er den maskine der overordnet set score højest.   

Når du klikker ind under den enkelte maskine, får du også et overblik over eksempelvis funktioner, plads og tilbehør, som maskinen har.

Vi håber, at du på baggrund af vores opvaskemaskine test finder frem til en opvaskemaskine, som du bliver glad for, og som du kan have I mange år. Du kan under den enkelte maskine give din anmeldelse, hvilket er til stor gavn for vores øvrige medlemmer.