Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Vitaminpiller til børn

Er vitaminpiller til børn nødvendige eller spild af penge? Få svaret i Forbrugerrådet Tænks test af 13 børnevitaminpiller, hvor der ses nærmere på indholdet. Testet: 24. September 2021

Få adgang til testen for blot 54 kr.

Det er dyrt at lave uvildige test, som er udført på et professionelt testlaboratorium. Derfor skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se denne test af børnevitaminpiller.

Et medlemskab koster kun 54 kr. pr. måned, og du kan opsige det fra måned til måned. Samtidig får du bl.a. også adgang til vores +150 øvrige produkttest, og vores magasin med posten 10 gange om året.

Test facts

 

Hvilke børnevitaminer anbefaler Forbrugerrådet Tænk?

Vitaminpiller til børn - pige med æbler| Forbrugerådet Tænk
Foto: Getty Images

 

Forbrugerrådet Tænk har testet børnevitaminpiller, vi kan ikke anbefale nogen, da Fødevarestyrelsen ikke anbefaler at børn får vitaminpiller.

På vitaminpillerne kan du se indholdet af vitaminer og mineraler. Indholdet bliver sat i forhold til Reference indtaget (RI-værdierne). Du skal være opmærksom på at RI-værdierne er sat i forhold til en voksen person – ikke et barn.

Så hvis vitaminindholdet er 100% i forhold til RI, er det ikke nødvendigvis godt for dit barn.

Du bør altid vælge en børnevitaminpille med børnesikret skruelåg

I vores børnevitamin-test får du et overblik over hvor mange vitaminer og mineraler der er i de forskellige børnevitaminer.

Læs mere: Her er anbefalingerne for børnevitaminer 

Undgå hormonforstyrrende stoffer

En enkelt vitaminpille indeholder BHT, som er en antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

I vores test straffer vi de vitaminpiller som overdosere på vitaminer og mineraler eller indeholder BHT. De får laveste vurdering

Læs mere: Undgå vitaminpiller med BHT 

Spørgsmål og svar om vitaminpiller til børn

Hvornår skal børn starte på vitaminpiller?

Ifølge Fødevarestyrelsen, er det ikke nødvendigt for børn over 2 år at spise vitaminpiller, hvis de spiser en normal varieret kost.

Der er dog en udtagelse for D-vitamin, som børn har brug for til de er 4 år og derefter i vinterhalvåret.

Læs mere her: Vitaminpiller til børn - her er anbefalingerne eller på fødevarestyrelsens hjemmeside

Er vitaminpiller nødvendigt?

Ifølge Fødevarestyrelsen, er det ikke nødvendigt at spise vitaminpiller, hvis du spiser en normal varieret kost.

Der er dog undtagelser for børn, ældre og gravide. Du bør altid tale med din læge hvis du er i tvivl om du får nok vitaminer og mineraler.

Hvilke vitaminpiller er bedst?

Hvis du vælger at tage vitaminpiller eller give dit barn vitaminpiller, bør du vælge en pille, hvor indholdet af vitaminer og mineraler ikke overstiger Reference indtaget (RI). Du kan se på deklarationslisten om indholdet er mere end 100% RI.

RI-værdierne på kosttilskud angiver, hvor stor en procentdel af næringsstoffer du får ved at tage kosttilskuddet. Det er sat i forhold til, hvad en gennemsnitsperson spiser og drikker på en dag. Værdierne er sat til et voksent menneske også selvom produktet er målrettet børn. *

Nogle vitaminpiller – også børnevitaminpiller indeholder antioxidanten BHT, som muligvis er hormonforstyrrende. I Forbrugerrådet Tænks test af børnevitaminpiller har vi fundet BHT i et produkt. Det mener vi du bør undgå.

*Kilde: Fødevarestyrelsen

Sådan har vi testet vitaminpiller til børn

Vi har foretaget en deklarationstest af 13 forskellige multivitamin- og mineralpiller til børn. Produkterne indeholder en blanding af vitaminer og mineraler. Ét produkt indeholder kun vitaminer. I testen ser vi på indholdet af vitaminer og mineraler, mærkning og emballage og om vitaminerne indeholder uønskede stoffer.

Sådan har vi udvalgt børnevitaminpillerne

Børnevitaminpillerne er købt i supermarkeder, Matas, Apoteket, helsekostbutikker og på nettet. Vi har købt et udvalg som dækker bredt og set på både almindelige tyggetabeletter og vitaminpiller, som minder om vingummi.

Indhold af vitaminer og mineraler er vurderet

Vi har vurderet indholdet af vitaminer og mineraler i forhold til Fødevarestyrelsens vejledende værdier. Værdierne er for det maksimale indhold og den øvre tolerable grænse for indtag af de enkelte næringsstoffer.

Mærkning og emballage

Mærkning og emballage er en samlet bedømmelse af de informationer, der er på emballagen, og af om glasset er børnesikret.

Indhold af BHT

BHT (Butyleret hydroxytoluen) E321 er et antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er tjekket, om produkterne indeholder BHT.

Sådan har vi vægtet resultaterne:

  • Indhold af vitaminer og mineraler 90 %
  • Mærkning og emballage 10 %

Hvis produktet indeholder BHT trækker det den samlede bedømmelse ned.

Holdet bag:

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse

Mariane Andersen

Markedsresearcher
Test og analyse