Test af mesh netværk - uvildig test af 23 wi-fi mesh systemer
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Mesh-netværk

Hvilket mesh-netværk giver den bedste wi-fi dækning i dit hjem? Se test af 23 mesh wi-fi-systemer.

Testet d. 28. september 2023

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Mesh netværk

Vi tester hvilke mesh-netværk der er bedst i test. Vi har testet 23 wi-fi mesh systemer. Alle de testede netværk giver mulighed for wi-fi på både 2.4 GHz og 5 GHz frekvensområdet.

I testen ser vi på wi-fi dækning og hastighed, når vi fx streamer film, ser YouTube, afspiller lyd og overfører filer samtidigt rundt omkring i hjemmet. Vi vurderer også dækningen ved at måle de nøjagtige hastigheder i et testhus. Vi ser også på brugervenlighed, sikkerhed og meget mere.

Vi har testet mesh-netværk fra følgende mærker

Asus, D-Link, Google, Linksys, Netgear, TP-link og Tenda

Mød vores testmedarbejder bag vores mesh-netværk test

Thomas står bag vores test af mesh-netværk. Thomas laver de fleste af vores test af elektroniske produkter. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumer Research & Testing, ICRT.

Thomas S Pedersen

Thomas S. Pedersen

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet mesh-netværk

  • For at finde ud af, hvor godt mesh-systemet klarer sig med hensyn til wi-fi-dækning og hastighed, bruger vi en række forskellige tests.

    Dækning under let belastning

    Vi tester, hvor godt mesh-systemet klarer forskellige multimedieklienter, herunder streaming af 4K Netflix, YouTube, lyd og online filoverførsel, der kører samtidigt rundt omkring i hjemmet. Det giver os en indikation af den dækning, du får, og om det vil være muligt at gøre flere ting på én gang under en relativt let belastning.

    Rækkevidde

    Herefter vurdere vi dækningen ved at måle de nøjagtige hastigheder i hele testhuset. Det viser, om mesh-netværker vil give dig gode hastigheder, selv i svært tilgængelige hjørner af hjemmet.

    Dækning under stor belastning

    Endelig tester vi, hvor godt systemet klarer sig, når der er mange forskellige klienter tilsluttet, som alle kræver meget båndbredde. For at gøre dette overfører vi data på fire forskellige klienter rundt omkring i hjemmet og registrerer filoverførselshastighederne. Det fortæller os, hvor godt systemet egner sig til hjem med mange mennesker, og om den kan følge med når vi udsætter det for stor belastning - som f.eks. at downloade ting online, streame forskellige Netflix-serier rundt omkring i huset og spille online på samme tid.

  • Vi tester mesh-netværket funktioner ved at se på

    • Hvilke indstillingsmuligheder har du har
    • Hvor meget du selv kan kontrollere router og mesh-systemet
    • Hvilke netværksprotokoller systemet understøtter
    • Hvilke typer wi-fi-netværk den understøtter.
    • Hvor mange netværksporte enhederne har og om du kan koble klienter på via netværkskabel.
  • Mesh-netværker kan nogle gange være svære at sætte op, så vi vurderer, hvor nemt det er at få hver enhed ud af kassen og op at køre.

    Vi noterer, hvilke instruktioner der følger med systemet, og vurderer derefter, hvor let den er at sætte op for en nybegynder, og om den har mere tekniske indstillinger for avancerede brugere.

    Vi ser også på, hvor nemt det er at oprette et lokalt netværk og anvende forældrekontrol.

  • Vi kigger både på byggekvaliteten af produktet, og på strømforbruget, og giver en samlet miljø score.

  • Mesh-routere er måske ikke de mest spændende enheder og er ofte nemme at glemme, men da de fungerer som den digitale gateway til vores hjem, er det meget vigtigt, at sikkerheden er i top.

    Vi gennemfører et komplet sikkerhedstest-program for routere, hvor vi bl.a. sikrer, at data der sendes frem og tilbage til din router under opsætning og daglig brug er krypteret.

     Vi kontrollerer, at de vigtigste data, såsom dine personlige oplysninger, er krypterede, og hvor de skal hen, især hvis det er uden for EU.

    Vi sikre at den firmware, som din mesh-router, kører på, er opdateret. Forældet eller dårligt vedligeholdt firmware kan betyde, at der er huller, som kan give en hacker adgang til din enhed. Ved at tjekke for eventuelle sårbarheder sikrer man, at enhederne er godt vedligeholdt med sikkerheden på plads.

    Gennemsigtighed i data

    Vi ser på opsætningen af alle wi-fi-enheder online og på både Android- og Apple-enheder, hvis der skulle være forskelle med apps. Vi tjekker, hvilke app-tilladelser der anmodes om, såsom din placering, adgang til kameraet osv., og begrundelsen for det, for at sikre, at alt, hvad du giver væk, virkelig er nødvendigt.

    Politik for adgangskoder

    Vi vurderer, om adgangskodepolitikkerne er stærke for at undgå let gættelige adgangskoder, som kan give folk adgang til dit netværk og potentielt få adgang til dine data.

    Man-in-the-middle-angreb

    Et man-in-the-middle- angreb er, når en hacker forsøger at opfange information, der sendes til og fra dine mesh-enheder.

  • Vi har vægtet de enkelte testparametre således:

    • Wi-fi dækning og hastigheder 70 %
    • Funktioner: 15 %
    • Brugervenlighed: 10 %
    • Miljø: 5 %
    • Sikkerhed: 0 %

    Hvis vi oplever sikkerhedsproblemer registrerer vi det, og begrænser den samlede score for produktet. 

    Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumer Research & Testing, ICRT.