Test af havregryn - se hvilke der klarer sig bedst i uvildig test
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Havregryn

Vi har testet 14 typer af havregryn. Vi har testet finvalsede, grovvalsede, økologiske og konventionelle. Se alle testresultaterne her.

Testet d. 9. december 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Havregryn

Vi har testet havregryn fra danske supermarkeder og helsekostbutikker. Vi har testet seks grovvalsede og otte finvalsede havregryn. 

Testen er udelukkende foretaget på et laboratorie, der har testet for pesticidrester, svampegifte, fremmedlegemer samt fortaget en sensorisk bedømmelse, for at smage om havregrynene smagte som man må forvente, at de skal smage. Vi har også undersøgt informationen på emballagen og set på hvilke lad havregrynene kommer fra.

Disse havregrynsmærker har vi testet

Aurion, AXA, Bell's, Coop 365 Økologi, Crownfield, Engdigegaard, First Price, Go' morgengryn, Kornkammeret, OTA, Rema1000, Salling, Urtekram og ØGO

Derfor tester vi havregryn

Havregryn står på rigtig mange morgenborde og spises ofte rå med mælk på. Vi vil gerne undersøge kvaliteten af de havregryn vi spiser. Det er vigtigt at de bliver behandlet og opbevaret ordentlig under produktionen, hvor der fx kan udvikle sig svampegifte i havren. 
Vi mener at det er vigtigt at der er så stor gennemsigtighed i produktionen af fødevarer, for eksempel så man kan se hvilket land havregrynene er dyrket i. Vi tester og undersøger for at skubbe til markedet og hele tiden sikre, at du kan tage gode valg.

Mød holdet bag testen af havregryn

Peter og Amanda står bag vores test af havregryn. Peter har haft kontakten til laboratoriet og været med til at udstikke testparametre og metode. Han har også gennemgået og fortolket tallene fra laboratoriet. Amanda har set på hvilke havregryn, der findes i handlen og har udvalgt produkterne, så de dækker markedet godt.

peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse
amanda

Amanda Nordmann Noachsen

Studentermedarbejder
Test og analyse

Sådan har vi testet havregryn

  • Der er lavet en pesticid-screening på alle produkterne. 

    En pesticid-screening er en analysemetode, som leder efter indhold/rester af en lang række pesticider i fødevaren. Disse pesticider er udvalgt baseret på deres relevans i fødevaren og deres giftighed. 

  • Laboratoriet har analyseret for forskellige mykotoksiner i havregrynene - blandt andet ochratoksiner og aflatoksiner. 

    Mykotoksiner er giftstoffer, som produceres af forskellige svampearter, der vokser på landbrugsafgrøder. Nogle mykotoksiner dannes i afgrøden på marken, mens andre først dannes under oplagring

  • Laboratoriet har lavet en sortering af alle produkterne, dvs. en visuel vurdering, hvor produkterne er undersøgt for blandt andet fremmedlegemer.

    Et fremmedlegeme kan være små sten, aks eller skaller.

  • Laboratoriet har foretaget en sensorisk analyse - en beskrivende analyse med efterfølgende kvalitativ bedømmelse på en 5-punktskala med et sensorisk panel på 3 deltagere.

  • Information på emballagen er en vurdering af de tilgængelige informationer om blandt andet oprindelsesland, affaldssortering og opbevaring.

    • Pesticidrester: 20 %
    • Svampegifte: 20 %
    • Sortering: 20 %
    • Sensorisk analyse: 20 %
    • Information på emballagen: 20 %