Test af Proteinpulver med vaniljesmag - Uvildig laboratorietest
Gå til hovedindhold

Test: Proteinpulver

Proteinpulver med vaniljesmag er populært blandt motionister og seriøse sportsudøvere. Men hvilket proteinpulver smager bedst, og hvor godt stemmer indholdet overens med deklarationen på pakken?

Testet d. 14. maj 2025

Grundige og uvildige test koster penge

Du kan få adgang til denne og alle andre test på tænk.dk

for 58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Proteinpulver

Forbrugerrådet Tænk har testet 12 forskellige proteinpulvere med vaniljesmag – heraf 7 med valleprotein og 5 veganske varianter baseret på vegetabilske proteinkilder som ærter, ris og soja. Proteinpulverne er testet på laboratorie for proteinindholdet og proteinkvaliteten, tungmetaller m.m., og så er de blindsmagt af tre eksperter.   

Vi har testet proteinpulver fra følgende mærker  

BiotechUSA, Bodylab, Bulk, Heey!, Linus pro, Murph, Optimum Nutrition og Plant force 

Det har vi testet for:

  • Indhold af essentielle aminosyrer
  • Indhold af tungmetaller
  • Afvigelser i ernæringsdeklarationen
  • Smag og helhedsindtryk
  • Information på emballagen 

Derfor tester vi proteinpulver

Der er et stort og stigende marked for proteinkosttilskud. Proteinpulver, som vi tester her, bliver brugt af mange der træner i fx fitnesscentre. Vi tester for at undersøge kvaliteten af produkterne om næringsdeklarationen stemmer overens med indholdet. Vi er også interesseret i at se på hvilke anprisninger der findes på emballagen, da vi erfaringsmæssigt ved, at nogle producenter har en tendens til at oversælge deres produkter.

Mød holdet bag vores test af proteinpulver

Peter og Ida Togo Bang står bag vores test af proteinpulver. De har undersøgt markedet for at sikre at de udvalgte produkter dækker markedet bredt. Sammen laboratoriet har de defineret testparametrene og i samarbejde bearbejdet de fund og datalaboratoriet har leveret.
Et uvildigt smagspanel på tre personer har blindsmagt proteinpulverne og vurderet smag og helhedsindtrykket som shake.

peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet proteinpulver

  • Smagen og helhedsindtrykket er blevet bedømt af 3 eksperter med tilknytning til henholdsvis L&F, Københavns Professionshøjskole og KU’s sensoriske panel. Eksperterne har vurderet, udseende, duft, konsistens/tekstur og smag, samt bedømt helhedsindtrykket af proteinpulveret som shake. Testen blev udført som en blindtest.

    Eksperterne er

    • Agnes Qvortrup, sensoriker hos Landbrug & Fødevarer og sidder i sensorisk panel på Københavns Universitet.
    • Irene Heggem, bl.a. kok og sidder i sensorisk panel på Københavns Universitet.
    • Pia Snitkjær Bailey, lektor i ernæring og sundhed ved Københavns Professionshøjskole.
  • Vi har på laboratoriet testet proteinpulverne for deres indhold af essentielle aminosyrer

  • Makronæringsstofferne protein, fedt og sukkerarter er blevet målt og resultatet er blevet sammenholdt med de angivne makronæringsstoffer i næringsdeklarationen 

  • Information på emballagen er en bedømmelse af de tilgængelige informationer på emballagen, herunder om der er oplyst om hvor proteinkilden stammer fra, produktionsland, opbevaringsvejledning, emballagesortering samt hvordan du bruger produktet. 

  • Vi har på laboratoriet testet for tungmetallerne cadmium og bly

  • Vi har målt om der er afvigelser i produkterne i forhold til næringsdeklarationen på protein, fedt og sukkerarter. 

    • Smagstest: 40%
    • Essentielle aminosyrer: 15%
    • Information på emballagen: 10%
    • Makronæringsstofvurdering: 10%
    • Tungmetaller 5%
    • Afvigelse, protein: 10%
    • Afvigelse, fedt: 5%
    • Afvigelse, sukkerarter: 5%