Test: Titaniumdioxid i slik
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Titaniumdioxid i slik

Farvestoffet titaniumdioxid (E 171) er blevet forbudt i fødevarer og kosttilskud i EU. Men stoffet kan stadig findes i længere tid på hylderne og har hyppigt været anvendt som farvestof i slik. Vi tester 35 slikposer for det problematiske stof.

Testet d. 8. februar 2022

Om testen af
Titaniumdioxid i slik

Forbrugerrådet Tænk Kemi har indkøbt slikposer fra en række danske butikker og tjekket ingredienslisterne udelukkende for farvestoffet titaniumdioxid (E 171).

Vi har indkøbt overtrukket eller drageret slik, da stoffet ofte anvendes i netop denne type slik.

Det har vi fundet:

 • 17 ud af 35 slikposer i testen indeholder stoffet, hvilket svarer til knap halvdelen. Disse produkter får den dårligste kemibedømmelse, C-kolben, i testen.
 • 18 indeholdt ikke titaniumdioxid på indholdsfortegnelsen og får derfor en A-kolbe.
 • Mange producenter melder tilbage, at de har været i gang med udfasning af stoffet, siden de blev bekendt med problemerne.

Mød holdet bag kemitesten af slik.

Stine og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test af 35 slikposer.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

sådan har vi testet titaniumdioxid i slik

 • Forbrugerrådet Tænk Kemi har indkøbt slikposer fra en række danske butikker.

  I udvalget har vi fokuseret på overtrukket og drageret slik eller blandinger, da titaniumdioxid hyppigt har været anvendt som farvestof i denne type slik.

  Efter indkøb har testteamet tjekket slikkets deklaration for indhold af titaniumdioxid (E171).

  Testen er en deklarationstest. Det betyder, at ingredienslisten er tjekket for indhold af stoffet, men produkterne er ikke analyseret for, hvilke mængder stofferne indgår i.

  Testen er udført med hjælp fra vores to praktikanter Marius og Nikolaj.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • I alt 35 slikposer og lignende med indhold af overtrukket eller drageret slik er tjekket for indhold af titaniumdioxid.

  Knap halvdelen indeholdt titaniumdioxid, mens den anden halvdel ikke indeholdt titaniumdioxid.

  • 17 indeholdt titaniumdioxid på indholdsfortegnelsen og får derfor en C-kolbe
  • 18 indeholdt ikke titaniumdioxid på indholdsfortegnelsen og får derfor en A-kolbe.
 • Titaniumdioxid har længe været tilladt som tilsætningsstof i madvarer.

  Men i foråret 2021 blev titaniumdioxid vurderet ikke at være sikkert til anvendelse i fødevarer af EU's Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).

  EFSA kan ikke udelukke, at stoffet kan skade menneskers DNA, og dermed at det kan være kræftfremkaldende.

  EU har derfor i februar 2022 fjernet stoffet fra listen over tilladte tilsætningsstoffer i fødevarer, hvilket også omfatter slik og kosttilskud.

  I en overgangsperiode frem til august 2022 må produkter med titaniumdioxid dog godt markedsføres, og må derefter sælges frem til deres udløbsdato.

  Trods det nye forbud, vil forbrugere derfor kunne finde mad og slik på hylderne med titaniumdioxid i et godt stykke tid endnu.

  Titandioxid bliver forbudt i fødevarer i EU (Eksternt link til foedevarestyrelsen.dk)

Det siger producenterne

 • Aldi oplyser, at de er i gang med at ændre opskrift, og at det nye produkt uden titanium dioxid er planlagt til at være klar ultimo maj 2022. 

 • Coop oplyser, at de siden i sommers har arbejdet med at identificere, hvilke produkter der indeholder E171, og at de har været i dialog med deres leverandører omkring udfasning. Lige nu oplever de, at der er en længere leveringstid på nye folier pga. corona, men alle deres produkter vil selvfølgelig være på plads allersenest 7. august.

 • Haribo oplyser, at de indførte et totalt forbud mod brug af Titandioxid i oktober 2021, således at alle Haribo varer produceret efter denne dato ikke længere indeholder ingrediensen. Heller ikke Pepito. Den indkøbte pose Pepito, der er med i denne test, er produceret før oktober 2021.

 • Lidl oplyser, at E171 er ved at blive fjernet fra det pågældende produkt og udskiftet med risstivelse.

 • Rema 1000 oplyser, at de næsten er igennem deres udfasning af stoffet i alle deres produkter. Posen med Weekend mix vil således blive skiftet ud med et produkt uden titaniumdioxid i løbet af uge 16/18.

 • Salling oplyser, at de er i fuld gang med udfasning.

 • Spangsberg Chokolade, der også er ansvarlig for mærket Nørregade, oplyser, at de allerede er langt med udfasningen af E171.

  De helt hvide produkter som Kridt Stumper er dog dem, som de har haft sværest ved at finde en erstatning for. Men de har fundet en, som de er i gang med at teste inden den kan komme på markedet.

  Nogle dagligvarekæder vil opleve at få de nye produkter hurtigere end andre afhængig af deres lagerbeholdning og ordrehastighed.

 • Søstrene Grene oplyser, at det de har i butikkerne, er det sidste, dehar på lager. Skolekridtet med titanium dioxid udfases hen over foråret.

 • Toms oplyser, at de siden midten af 2021 har erstattet titaniumdioxid med risstivelse i deres produkter. Global knaphed på emballage har dog i en kortere overgangsperiode betydet, at produkter kan være påført gamle varedeklarationer, der angiver et indhold af E171, selv om de ikke længere gør, forklarer Toms. Emballagerne udskiftes så hurtigt som muligt.

 • Zelected Foods oplyser, at de siden EFSAs vurdering har gennemgået alle deres produkter med det formål at udsluse/udskifte produkter indeholdende E171. Som konsekvens af dette, har de til Favorita Kulørte knapper og alle andre berørte produkter fundet alternativer, så fremtidige produktioner vil være uden E171.