Kemitest: Find sæbebobler fri for uønsket kemi 🧪
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Sæbebobler

Kan du få allergiske reaktioner af sæbebobler? Vi har tjekket 31 sæbebobler til børn, fester og bryllupper for stoffer, der er allergifremkaldende, mistænkt hormonforstyrrende mm.

Testet d. 21. juni 2024

Om testen af
Sæbebobler

Hvilke uønskede kemikalier er der i sæbebobler, du køber til dine børn eller til fester og bryllupper?  

Det er svært at vide, hvad sæbebobler indeholder, fordi indholdsstofferne ikke behøver at fremgå på emballagen.

Derfor har Forbrugerrådet Tænk Kemi spurgt virksomhederne om indholdet i 31 forskellige sæbebobler og derefter tjekket for indhold af problematiske stoffer. Sæbeboblerne er købt i foråret 2024 i danske butikker eller på nettet.

Det har vi fundet:

 • 2 sæbebobler får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er uden en række uønskede kemikalier.
 • 15 sæbebobler får den dårligste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder allergifremkaldende eller mistænkt hormonforstyrrende konserveringsmidler eller parfume.
 • 14 sæbebobler har vi ikke kunnet få oplyst indholdet. Virksomhederne bør være transparente i forhold til indholdsstoffer, så forbrugerne har mulighed for at træffe et informeret valg. Derfor får disse sæbebobler den dårligste kemibedømmelse, C-kolben. 

Mød holdet bag vores tjek af sæbebobler

Pernille Volsgaard Christensen

Pernille Volsgaard Christensen

Studentermedarbejder
Test og analyse
Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet sæbebobler

 • Vi har købt 31 sæbebobler i butikker eller på webshops.   

  Dette er en deklarationstest, hvor vi tjekker ingredienslister for uønskede kemikalier. 

  Sæbebobler er dog ikke underlagt deklarationspligt. Det betyder, at produktet ikke er forpligtet til at have en fuld ingrediensliste på emballagen. Derfor kan man sjældent se, hvad sæbeboblerne indeholder af kemikalier. 

  Vi har fundet frem til ingredienserne i produkterne enten på emballagen, på virksomhedernes hjemmesider eller ved at kontakte virksomhederne bag produkterne og efterspørge deklarationen.  

  Derefter har vi gennemgået ingredienserne for kemikalier, der kan være allergifremkaldende, miljøbelastende, hormonforstyrrende mm. 

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • I testen indeholder 14 sæbebobler allergifremkaldende konserveringsmidler eller parfume. 

  Allergifremkaldende stoffer i sæbeboblerne: 

  • Dmdm hydantoin 
  • Iodopropynyl butylcarbamate  
  • 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol 
  • Parfum 
  • Methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone 

  Dmdm hydantoin er et formaldehyd fraspaltende konserveringsmiddel, der er allergifremkaldende. Stoffet er fundet i syv sæbebobler. 

  Iodopropynyl butylcarbamate er et allergifremkaldende konserveringsmiddel, der også kan være problematisk for miljøet. Stoffet er fundet i seks produkter. 

   2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol er et formaldehyd fraspaltende konserveringsmiddel, der er allergifremkaldende og er fundet i et produkt. 

  Parfume kan give parfumeallergi og er fundet i et produkt.  I Forbrugerrådet Tænk Kemi anbefaler vi, at produkter til børn er uden parfume. Derfor får fx kemisk legetøj til børn med parfume den dårligste bedømmelse C-kolben. 

  Methylisothiazolinone  og methylchloroisothiazolinone er allergifremkaldende konserveringsmidler, der også kan være problematiske for miljøet. Stofferne er fundet i et produkt.

 • I testen indeholder et enkelt produkt det mistænkt hormonforstyrrende konserveringsmiddel methylparaben.

 • Når du køber sæbebobler, er der sjældent en fuld ingrediensliste på selve produktet.  

  Fuld deklaration af ingredienserne er ikke et lovkrav for kemisk legetøj som fx sæbebobler. Derfor kan du heller ikke finde sæbebobler i vores app Kemiluppen. 

  Enkelte virksomheder angiver alligevel indholdsstofferne på produktet. 

  Fire sæbebobler i vores tjek har en fuld ingrediensliste på produktet og nogle af de andre sæbebobler har en delvis men ikke fuldstændig ingrediensliste. Det giver dig de bedste muligheder for at træffe et informeret valg, når du skal købe legetøj til børnene. De fire sæbebobler med en fuld ingrediensliste er: 

  • Disney Princess Bubbles (Kvickly) 
  • Sonett Bio Bubbles (Helsam) 
  • Soap Bubbles (Bog & Ide/legekæden) 
  • Sæbeboblestav (Kvickly) 

  Vi har ikke kunne ikke få oplysninger om indholdet for 14 sæbebobler fra virksomhederne bag produkterne. Gennemsigtighed er vigtigt for, at forbrugere kan træffe oplyste valg. Derfor giver vi disse sæbebobler den dårligste bedømmelse, C-kolben, da vi ikke har mulighed for at få at vide, hvad der er i.