Test af myggespray, myggeolie og andre myggemidler
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Myggemidler

Myggemidler maskerer kroppens lugte, så myggen flyver videre. Men hvor godt virker de? Se test af myggespray, armbånd og apps.

Opdateret d. 27. maj 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Myggemidler

Vi har testet 18 myggemidler: 13 myggespray/myggeolier, to myggearmbånd, en æterisk olie og  to myggeaps til telefonen for. Vi har testet myggemidlerne for hvor gode de er til at holde myggene væk, og hvor længe de virker.

Myggespray indeholder ofte et kemisk aktiv stof som DEET, Icaridin eller Eucalyptus citriodora oil. vi har testet myggemidlerne på tigermyg, som er mest udbredt i Sydøstasien, men også findes i Sydeuropa

Tigermyggen kan sprede sygdomme som fx. dengue-feber, zika- og chikungunya-virus. Vi forventer at myggemidlerne har samme effekt på almindelige husmyg, som lever i fx Skandinavien.

Vi har testet myggemidler fra:

Apotekets, Autan, Care Plus, Matas medicare, MygFri, MyggA, ParaKito, Radarcan, Stik A', TravelDeet, Trinol og Urtegaarden og apps til Android og IOS

Mød holdet bag vores myggemiddel test

Stine og Mariane er holdet bag vores test af Myggemidler. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumers Research and Testing, ICRT.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet myggemidler

  • Myggemidlernes virkning mod myg af er testet af 4 testpersoner med myggemiddel på den ene arm, hvorefter testpersonerne har stukket begge arme ind i hver sin kasse med 150 sultne hun-tigermyg.

    Tigermyggen kan sprede sygdomme som fx. dengue-feber, zika- og chikungunya-virus og er derfor vigtig at beskytte sig mod, når man er på ferie sydpå.

    Samtidig reagerer tigermyggen nogenlunde på samme måde overfor myggemidler som de fleste andre myg. Vi forventer derfor, at myggemidlerne har nogenlunde samme effekt på mange andre myg, som de har på tigermyggen.

    Testpersonerne stikker deres arme ind i kasserne i 3 minutter med 30 minutters mellemrum.

    Tiden, indtil testpersonen er blevet bidt 2 gange, definerer i testen, hvor længe myggemidlerne afskrækker myggene. Armen uden myggemiddel fungerer som kontrol.

    I tidligere test af myggemidler har vi brugt andre myg end tigermyg, men testet på tilsvarende vis. Derfor er der for nogle produkter i test angivet virkning på andre myg end tigermyggen.

    Myggemidlerne er testet på fire arme, som er udsat for 200 myg
  • Skrap kemi anvendes for at holde myggene væk. Så den potentielle risiko ved brug er vurderet, både akut og kronisk.

    Akutte effekter kan opstå efter en enkelt indsmøring, for eksempel hud- og øjenirritation, hovedpine eller vejrtrækningsproblemer.

    Kroniske effekter kan forekomme efter længere tids brug, eksempelvis risiko for kræft og hormonforstyrrelser.

  • Mærkning og information på produktet er gennemgået for, om pakning og emballage har de nødvendige oplysninger.

    Kontaktoplysning til producenten og anbefaling af minimumsalder for brug af myggemidlerne er blandt de væsentlige informationer for brugerne.