TEST: Skoletasker ➡️ Test af uønsket kemi 🔍
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Skoletasker

Skoletasker til børn i indskolingen kan indeholde ftalater, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Find et godt kemivalg her i testen.

Testet d. 29. juli 2021

Om testen af
Skoletasker

8 skoletasker og andre slags rygsække, der kan bruges som skoletasker, er testet for indhold af uønsket kemi. Forbrugerrådet Tænk Kemi har blandt andet testet for 4 hormonforstyrrende ftalater.

Det har vi fundet:

 • 3 skoletasker er de bedste kemivalg, når de nye skolebørn skal vælge skoletasker.
 • 1 skoletaske viser indhold af ftalaten DEHP i dele af tasken.
 • 4 skoletasker indeholder mindre mængder af problematiske kemikalier i form af phenol og i et tilfælde også bisphenol A i dele af tasken.

Mød holdet bag kemitesten af skoletasker.

Stine står bag testen af kemien i 8 forskellige skoletasker til børn.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet skoletasker

 • Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 8 skoletasker og andre rygsække, der kan bruges som skoletasker til børn i indskolingen. Det vil sige typisk til børn mellem 0. og 2. eller 3. klasse.

  Skoletaskerne er analyseret for indhold af uønsket kemi i udvalgte dele af tasken. Det er for eksempel skulderstropper, remme, spænder og yder- og inder tekstil. 

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • Disse stoffer har vi blandt andet kigget efter:

  • PAH’er
  • Ftalater
  • Flammehæmmere
  • Phenol og bisphenol A
  • Klorparaffiner

  Der er udelukkende testet for, om stofferne findes i produkterne. Der er ikke undersøgt, i hvor høj grad stofferne frigives fra produkterne.

  Overordnet resultat:

  • 3 skoletasker får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er fri for eller stort set fri for de uønskede kemikalier, der er testet for.
  • 4 skoletasker får en middel kemibedømmelse, B-kolben. De indeholder mindre mængder af problematiske kemikalier i form af phenol og i et tilfælde også bisphenol A i dele af tasken.
  • 1 skoletaske får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. Den indeholder ftalaten DEHP i visse dele af tasken.

  Vi fandt ikke væsentlig indhold af flammehæmmere, PAHer og klorparaffiner.

  Ftalater

  1 skoletaske indeholder ftalaten DEHP i dele af tasken. Det er for eksempel logoet, hvor koncentrationen af stoffet var over 7 %, som er langt over, hvad der er tilladt i produkter. 

  Udvalgte ftalater har længe været forbudt i legetøj, fordi stofferne er hormonforstyrrende.

  Siden sommeren 2020 har 4 ftalater inklusiv DEHP også været forbudt i produkter som for eksempel skoletasker i koncentrationer over 0,1 %. Produkter, der er sat på markedet før juli 2020, må dog fortsat sælges ud.

  Uanset om produktet er ulovligt eller ej, er DEHP uønsket i produkter – særligt i produkter til børn. Derfor får denne skoletaske en dårlig kemibedømmelse, C-kolben.

  Phenol  Phenol er mistænkt for at kunne påvirke vores arvemateriale. Det er i EU klassificeret som et såkaldt mistænkt mutagen. Det betyder, at det kan forårsage mutationer i vores DNA.

  Stoffet er ikke forbudt i skoletasker. Men der findes grænser for, hvor meget der må afgives af stoffet i legetøj til børn under 3 år.

  Vi har ikke målt afgivelsen af stoffet fra skoletaskerne. Men derimod indhold af stoffet, der bruges som byggesten i en række andre stoffer.

  Phenol er fundet i dele fra i alt 5 af de undersøgte tasker. I alle tilfælde i mindre niveauer. Produkterne får derfor en middel bedømmelse, B-kolben.

  Mærkningsordningen OEKO-TEX Tiltro til tekstiler stiller krav til indhold af phenol. Det målte indhold i de 5 tasker lå over mærkets krav til phenol i produkter til babyer, men under kravet for andre produkter med længerevarende hudkontakt. De udgør ikke i sig selv et problem.

  Bisphenol A

  Bisphenol A har vi fundet i mindre mængder i en af taskerne. Det er formentlig fordi, at der er brugt plasttypen polycarbonat til taskens gennemsigtige spænder. 

  Bisphenol A indgår typisk som byggesten i polycarbonat plast. Stoffet er derfor ikke nødvendigvis tilgængeligt.

Det siger virksomhederne

 • Jeva har på baggrund af Forbrugerrådet Tænks test selv undersøgt tasken og fundet indhold af ftalaten DEHP i logo og reflekser, der sidder på sidelommerne og gjorden på skulderremmene.

  De oplyser, at de derfor omgående har standset brugen af reflekserne, hvor ftalaten er fundet i det nederste og indkapslede farvede materiale. Producenten vurderer, at der ikke er direkte hudkontakt med det ftalatholdige materiale, da der oven på det ftalatholdige materiale er påsyet det reflekterende materiale, som ikke indeholder ftalater.

  ”Vores producent – og dermed vi – har desværre overset den pågældende fejl. En test af refleksmaterialets råmateriale fra vores producent i marts 2020 bekræftede, at materialet ikke indeholdt ftalater på dette tidspunkt. Det har altid været Jeva’s erklærede målsætning at levere skoletasker, som er fri for alle skadelige stoffer i henhold til gældende lovgivning og grænseværdier. Det har vi kunnet stå inde for i mange år, hvilket tidligere test også har bekræftet. Det vil vi fremover leve op til igen, og vores test fra vores testlaboratorie vil blive lagt offentligt ud hvert år”. 

 • "Vi arbejder løbende med kemikalieoverensstemmelse, og alle vores produkter overholder reglerne i de pågældende lande, herunder Danmark og andre EU-lande.

  Vores krav til kemikalier har vi sat strengere end lovgivningens krav, og vi udfører test på certificerede tredjeparts testlaboratorier for at sikre, at alle produkter overholder disse krav".