Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Klapvogne

Hvilke klapvogne og løbevogne er bedst i test? Forbrugerrådet Tænk tester grundigt for sikkerhed, holdbarhed, uønsket kemi og hvor gode de er i brug. Find de bedste klapvogne og løbevogne her. Testet: 9. September 2021

Test facts

Sådan har vi testet klapvogne

Klapvognene er brugertestet af forældre og deres børn samt gennemgået af ergonomiske eksperter. Begge ting vægter højt i den samlede bedømmelse, men vi har selvfølgelig også testet holdbarhed, sikkerhed og indhold af kemikalier.

Klapvogne og løbevogne er testet

Forbrugerrådet Tænk har testet 11 klapvogne og 3 løbevogne.

De fleste af klapvognene er udelukkende klapvogne, men nogen af dem kan også bruges som kombivogne. De er uanset udelukkende testet som klapvogne.

Løbevognene er testet tilsvarende klapvognene suppleret med en ekstra brugertest ved løb.

Der er to skemaer i testen. Et skema med de nyeste klapvogne testet, samt et skema under ”tidligere testet” med de klapvogne vi tidligere har testet. Ikke alle disse vogne er fortsat på markedet men resultaterne kan være relevante, hvis du er på udkig efter en brugt klapvogn.

Testresultater for klapvogne i henholdsvis den nye og tidligere test er ikke fuldt sammenlignelige, da der er sket ændringer og tilpasninger i både testprogram og evalueringen.

Komfort og god ergonomi for barnet

Hvor gode klapvognene er for børnene, er en vurdering af blandt andet klapvognssædets dimensioner i forhold til barnets alder og størrelse samt liggeposition.

Er klapvognssædet dimensioneret rigtigt til børnene? Er højden af ryglænet tilstrækkelig til at de rent faktisk kan sidde ordentlig op til den angivne alder?

Vi undersøger om klapvognen giver en ordentlig fodstøtte og er velegnet som soveplads, når børnene ikke længere kan sove i barnevognskassen.

Vognens affjedring, afskærmning for solen samt beskyttelse mod regn, er også medtaget i vurderingen af komfort for barnet.

Vognene er afprøvet af forældre med deres børn

Brugen af vognene er afprøvet af 5 forældre – både mænd og kvinder – samt deres børn. Forældrene har bedømt klapvognenes brugervenlighed efter grundig

 • Afprøvning på tur, på forskelligt underlag
 • Justering af sele, ryglæn og fodstøtte
 • Brug af bremse
 • Sammenklapning og opklapning
 • Bagageopbevaring,
 • Transport af vognen og meget mere.

Børnenes sikkerhed og klapvognenes holdbarhed er undersøgt

Sikkerhed og holdbarhed af klapvognene er bedømt ud fra en lang række laboratorietest med udgangspunkt i den sikkerhedsstandard der gælder for klapvogne.

Vognenes konstruktion er gennemgået for at sikre, at der ikke er steder, hvor børnene kan sidde fast, komme i klemme eller på anden måde komme til skade. Der må heller ikke være små dele eller andet, der udgør en kvælningsrisiko for børnene.

Vognenes stabilitet, bremsernes effektivitet samt låsemekanismerne, der skal sikre mod utilsigtet sammenfoldning, er også gennemgået.

Selerne i klapvognen skal være tilstrækkelig holdbare og vognen skal helst også være synlig i mørket.

Holdbarhed af hele vognen er afprøvet ved at køre mange kilometer på rullebånd med bump på, hvor der var last i både sæde og bagagekurv.

Holdbarhed af vognenes håndtag, foldemekanisme, seler, hjul og låsemekanismer er også testet.

Klapvogne analyseret for indhold af problematiske kemikalier

Vognene er også analyseret for indhold af en række problematiske kemikalier:

 • PAHer eller tjærestoffer
 • Ftalater
 • Fosforholdige flammehæmmere
 • Organiske tinforbindelser
 • Formaldehyd
 • Nonylphenol og nonylphenolethoxylater
 • Chlorparaffiner

Vi har både undersøgt materialet omkring barnet dvs. stoffet, selerne, kalechen mm. og håndtaget, som forældrene, men også børnene selv og deres søskende kommer i kontakt med.

Vi måler og bedømmer indholdet af de uønskede stoffer i klapvognen. Vi laver ikke en egentlig risikovurdering af produkterne. Vores udgangspunkt er, at den sikreste måde at undgå, at børnene bliver udsat for problematiske stoffer, er, at de ikke findes i produkterne.

Samlet bedømmelse vægtes således:

 • Ergonomi 45%
 • I brug 35%
 • Holdbarhed og sikkerhed 10%
 • Uønsket kemi 10%

Dårlig ergonomi og komfort for barnet, et alvorligt brud på sikkerhed eller indhold af problematiske kemikalier trækker den samlede bedømmelse ned.

Testen er udført i samarbejde med andre internationale forbrugerorganisationer, der er medlem af International Consumer Research & Testing, ICRT.

Holdet bag:

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Mariane Andersen

Markedsresearcher
Test og analyse