
Mød holdet bag kemitesten af kombivogne.
Projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, har testet 10 forskellige kombivogne for uønsket kemi i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i det internationale samarbejde ICRT (International Consumer Research and Testing).
Sådan har vi testet kombivogne
-
Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 10 forskellige kombivogne for uønsket kemi i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i det internationale samarbejde ICRT (International Consumer Research and Testing).
En kombivogn er klapvogn og barnevogn i ét, hvor klapvognssæde og barnevognskasse kan udskiftes. Kombivogne bliver også kaldt duovogne.
Kombivognene er undersøgt for indhold af kemikalier i de dele, som barnet kan være i kontakt med. Det gælder henholdsvis, når det sidder i klapvognen – for eksempel stoffet, selerne, kalechen, frontbøjlen med mere. Og det gælder, når det ligger i barnevognskassen – for eksempel stof, madras og lignende.
Testen undersøger også kemikalieindholdet i vognens håndtag. Det kan forældre og søskende være i kontakt med.
Disse stoffer har vi kigget efter
- PAH’er
- Ftalater
- Flammehæmmere
- Klorparaffiner
- Organiske tinforbinbdelser
Der er udelukkende testet for, om stofferne findes i produkterne. Der er ikke undersøgt, i hvor høj grad stofferne frigives fra produkterne.
Fluorstoffer har været i fokus i testen af barnevogne. Men indhold af fluorstoffer er ikke undersøgt i denne test af kombivogne. Vi ved derfor ikke, om der er anvendt fluorstoffer i ydertekstilet i kombivognene.
-
Overordnet resultat
- 5 kombivogne får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er fri for eller stort set fri for de uønskede kemikalier, der er testet for.
- 3 kombivogne får en middel kemibedømmelse, B-kolben. De indeholder mindre mængder problematisk kemi i form af PAH’er og i et tilfælde også flammehæmmere. Stofferne blev fundet i materialer omkring barnet og/eller i klapvognens håndtag.
- 2 kombivogne får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder problematisk kemi, enten i form af PAH'er eller flammehæmmer. I begge tilfælde blev stofferne fundet i materialer omkring barnet.
Flammehæmmere
2 af de testede kombivogne indeholdt såkaldte fosforholdige flammehæmmere, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
I én vogn var der tale om en mindre mængde. Men indholdet af flammehæmmere i en anden vogn var væsentlig over, hvad der for eksempel er tilladt i legetøj. Her blev stoffet fundet i madrassen til barnevognskassen.
3 fosforholdige flammehæmmere er forbudt i legetøj. Men babyudstyr som for eksempel kombivogne er ikke omfattet af forbuddet.
PAH’er
PAH’er fandt testen i 4 af de 10 testede produkter.
I de fleste tilfælde var der tale om små spor i sikkerhedsbøjlen og håndtaget.
I én vogn var der dog tale om et indhold af PAH'en benzo(g,h,i)perylene i selen. Det var i niveauer over anbefalingerne fra Tyskland.
PAH’er – også kaldet tjærestoffer – er en gruppe af stoffer, som kan være kræftfremkaldende.
I EU findes en grænseværdi for udvalgte PAH’er i produkter, som man er i længerevarende kontakt med.
Benzo(g,h,i)perylene er ikke omfattet af forbuddet.
Ftalater
De fleste af de testede kombivogne indeholdt ikke ftalater. Dog var der et mindre indhold af ftalaterne DINP og DPHP i regnslaget til en vogn.
Flere ftalater er forbudt i babyprodukter som kombivogne.
Klorparaffiner
Ingen af de undersøgte kombivogne indeholdt klorparaffiner i form af kortkædede kloparaffiner.
Klorparaffiner står på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. De er problematiske for miljøet og er også mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
Visse klorparaffiner – de såkaldt kortkædede klorparaffiner – er forbudt i en lang række produkter.
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Cocktaileffekten: En podcast til gravide om uønsket kemi
I podcasten undersøger gravide Tanja kemiske stoffer, og hvordan du kan minimere din og dit barns samlede udsættelse af uønsket kemi – også kaldet cocktaileffekten.

Test: Hver anden kombivogn har god kemi
I testen af kombivogne får halvdelen af vognene topkarakteren, A-kolbe. Enkelte testede kombivogne indeholder uønsket kemi, der kan være kræftfremkaldende.

Kombivogne: Her er de bedste i test
Find de sikreste og bedste kombivogne. Her er de 4 bedste kombivogne fra vores test. Vi har testet vogne til både et barn og to børn

Babyudstyr fra Storbritannien kan indeholde flammehæmmere
Køber du babyudstyr fra Storbritannien? Disse produkter er oftere behandlede med flammehæmmere, som kan være kræftfremkaldende, end udstyr købt i Danmark.

Babyudstyr: Spørg om disse uønskede kemikalier i butikken
Klapvogne, autostole og andet babyudstyr har ikke en ingrediensliste. Derfor skal du selv spørge i butikken. Se, hvilke uønskede stoffer du bør spørge om.