TEST: Kombivogne ➡️ Test af uønsket kemi 🔍 Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Kombivogne

Kombivogne kan indeholde uønsket kemi, der kan være kræftfremkaldende. Forbrugerrådet Tænk Kemi tester 11 modeller for uønsket kemi i barnevognskassen og klapvognssædet. Se de gode kemivalg her.

Testet d. 6. oktober 2020

Denne test er en laboratorietesten, hvor testteamet har undersøgt de materialer, som barnet er i tæt kontakt med. Det er fx barnevognskassen, klapvognssædet og håndtaget.

Det har vi fundet:

 • Kombivogne er i halvdelen af tilfældene fri for uønsket kemi, som for eksempel kan være kræftfremkaldende eller hormonforstyrrende (ftalater, flammehæmmere, PAH'er, etc.).
 • Et par kombivogne får den laveste bedømmelse i testen. Det skyldes i begge tilfælde uønsket kemi, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende (flammehæmmere og PAH’er).
Henter testede produkter
It was not possible to retrieve the test
{{compareProducts.length}}/9
{{ product.brand }} {{ product.model }}
{{ product.brand }}
{{ product.model }}
Sammenlign
Filter Nulstil filtre Luk
{{ results.length }} {{ hasActiveFilters() ? "filtrerede produkter" : "testede produkter" }}
{{::result.brand}}

{{::result.model}}

{{::result.score_percentage}} %
Pris: {{::result.price | dkk}} Testet: {{:: result.test_date | asDate | date: 'MMM yyyy' }}
Vis produkt

Testresultater

 • Laveste score {{::minScore.percentage}} %
 • Dette produkt
  {{::result.score_percentage}} %
 • Højeste score {{::maxScore.percentage}} %
No results with the selected filters

Mød holdet bag kemitesten af kombivogne.

Projektleder i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, har testet 10 forskellige kombivogne for uønsket kemi i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i det internationale samarbejde ICRT (International Consumer Research and Testing).

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi og Test og analyse
Test og analyse

Sådan har vi testet kombivogne

 • Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 10 forskellige kombivogne for uønsket kemi i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i det internationale samarbejde ICRT (International Consumer Research and Testing).

  En kombivogn er klapvogn og barnevogn i ét, hvor klapvognssæde og barnevognskasse kan udskiftes. Kombivogne bliver også kaldt duovogne.

  Kombivognene er undersøgt for indhold af kemikalier i de dele, som barnet kan være i kontakt med. Det gælder henholdsvis, når det sidder i klapvognen – for eksempel stoffet, selerne, kalechen, frontbøjlen med mere. Og det gælder, når det ligger i barnevognskassen – for eksempel stof, madras og lignende.

  Testen undersøger også kemikalieindholdet i vognens håndtag. Det kan forældre og søskende være i kontakt med.

  Disse stoffer har vi kigget efter

  • PAH’er
  • Ftalater
  • Flammehæmmere
  • Klorparaffiner
  • Organiske tinforbinbdelser

  Der er udelukkende testet for, om stofferne findes i produkterne. Der er ikke undersøgt, i hvor høj grad stofferne frigives fra produkterne.

  Fluorstoffer har været i fokus i testen af barnevogne. Men indhold af fluorstoffer er ikke undersøgt i denne test af kombivogne. Vi ved derfor ikke, om der er anvendt fluorstoffer i ydertekstilet i kombivognene.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • Overordnet resultat

  • 5 kombivogne får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er fri for eller stort set fri for de uønskede kemikalier, der er testet for.
  • 3 kombivogne får en middel kemibedømmelse, B-kolben. De indeholder mindre mængder problematisk kemi i form af PAH’er og i et tilfælde også flammehæmmere. Stofferne blev fundet i materialer omkring barnet og/eller i klapvognens håndtag.
  • 2 kombivogne får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder problematisk kemi, enten i form af PAH'er eller flammehæmmer. I begge tilfælde blev stofferne fundet i materialer omkring barnet.

  Flammehæmmere

  2 af de testede kombivogne indeholdt såkaldte fosforholdige flammehæmmere, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

  I én vogn var der tale om en mindre mængde. Men indholdet af flammehæmmere i en anden vogn var væsentlig over, hvad der for eksempel er tilladt i legetøj. Her blev stoffet fundet i madrassen til barnevognskassen.

  3 fosforholdige flammehæmmere er forbudt i legetøj. Men babyudstyr som for eksempel kombivogne er ikke omfattet af forbuddet.

  PAH’er

  PAH’er fandt testen i 4 af de 10 testede produkter.

  I de fleste tilfælde var der tale om små spor i sikkerhedsbøjlen og håndtaget.

  I én vogn var der dog tale om et indhold af PAH'en benzo(g,h,i)perylene i selen. Det var i niveauer over anbefalingerne fra Tyskland.

  PAH’er – også kaldet tjærestoffer – er en gruppe af stoffer, som kan være kræftfremkaldende.

  I EU findes en grænseværdi for udvalgte PAH’er i produkter, som man er i længerevarende kontakt med.

  Benzo(g,h,i)perylene er ikke omfattet af forbuddet.

  Ftalater

  De fleste af de testede kombivogne indeholdt ikke ftalater. Dog var der et mindre indhold af ftalaterne DINP og DPHP i regnslaget til en vogn.

  Flere ftalater er forbudt i babyprodukter som kombivogne.

  Klorparaffiner

  Ingen af de undersøgte kombivogne indeholdt klorparaffiner i form af kortkædede kloparaffiner.

  Klorparaffiner står på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. De er problematiske for miljøet og er også mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

  Visse klorparaffiner – de såkaldt kortkædede klorparaffiner – er forbudt i en lang række produkter.