TEST af aktiesparekonti – find den billigste aktiesparekonto
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Aktiesparekonti

En aktiesparekonto er en investeringskonto, der gør det nemmere og billigere for dig at investere din opsparing. Men hvilken aktiesparekonto er billigst? Se testen her.

Testet d. 14. december 2023

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Aktiesparekonti

Aktiesparekontoen er en investeringskonto, som er underlagt fordelagtige skatteregler. Via din aktiesparekonto kan du handle med aktier eller aktiebaserede fonde, og du beskattes med kun 17 procent af afkastet på aktiesparekontoen, som opgøres efter  lagerprincippet ved årets udgang. 

Det er forskelligt fra bank til bank, hvad det koster at have en aktiesparekonto. Så selv om navnet på kontoen er det samme fra bank til bank, er prisen for at handle og opbevare værdipapirer det ikke.

Vi har testet, hvad det koster at etablere og have en aktiesparekonto det første år i 13 forskellige banker hos Nordnet, i Saxo Bank, Nordea, Danske Bank og Jyske Bank.

Til testen har vi sammensat en testportefølje af fem danske aktier mellem de 25 største danske aktieselskaber, en dansk investeringsforening og en udenlandsk ETF. 

Vi har bl.a. undersøgt priserne på: 

 • Årlige gebyrer for netbank/konto/depot
 • Kurtagesats på danske aktier
 • Kurtagesats på danske investeringsforeninger
 • Kurtagesats på udenlandske ETF'ere
 • Minimumskurtage 
 • Valutakurstillæg for udenlandske ETF'ere

Vi har valgt ikke at måle på gebyrer for handel med forskellige udenlandske aktier, fordi omkostningerne hos mange af bankerne vil være for alt for høje ved selv en minimal spredning på forskellige aktieselskaber i forskellige lande. 

NB: Alle udregninger i denne test er baseret på det oprindelige loft for indskud på aktiesparekontoen i 2024 på 110.300 kr. Efter testens udarbejdelse er beløbet hævet til 135.900 kr.

Se alle testparametrene ved at klikke på de enkelte bankers logo og brug filtre til at se Bedst i Test eller fx. et bestemt prisinterval. 

Forbrugerrådet Tænks eksperter inden for det finansielle område har testet aktiesparekonti

Dennis Tofting Andersen

Dennis Tofting Andersen

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet aktiesparekonti

 • Testen har udelukkende fokus på omkostninger, du betaler, når du selv tager dig af investering af frie midler på en aktiesparekonto ved at handle via bankens netbank.

  I valg af udbyder af aktiesparekonto kan brugervenlighed, rådgivning, informationer og andet have betydning for den enkelte forbrugers valg af udbyder. Der indgår ikke vurdering af brugervenlighed i denne test. Information og omfanget af tilgængelige aktier og fonde indgår heller ikke i denne test.

 • Til testen har vi sammensat en caseportefølje af fem forskellige danske aktier blandt de 25 største danske aktieselskaber, én danske investeringsforening og én udenlandsk ETF. Vi har valgt ikke at måle på gebyrer for handel med forskellige udenlandske aktier, fordi omkostningerne hos mange af bankerne vil være for alt for høje ved en blot minimal spredning på forskellige aktieselskaber i forskellige lande. 

  Caseporteføljen er sammensat helt uden at forholde sig til, om de enkelte aktier og fonde er en god investering. Du bør således ikke købe værdipapirerne i caseporteføljen ud fra en forventning om, at disse er særligt attraktive investeringer. Der er ikke tale om rådgivning eller anbefaling af bestemte værdipapirer.

 • Testen måler, hvilke og hvor mange gebyrer der er ved at oprette en aktiesparekonto og købe caseporteføljens aktier/fonde og beholde disse i 1 år - dog uden at salgsomkostninger medregnes. 

   

  • Oprettelsesgebyr og årlige gebyrer for netbank, konto og depot: 10%
  • Første års omkostninger for danske aktier: 40%
  • Første års omkostninger for dansk investeringsforening: 15%
  • Første års omkostninger for udenlandsk ETF: 30%
  • Omkostninger ved flytning af fondskoder: 5%
 • En del forbrugere vil allerede have en aktiesparekonto. Derfor er testparameteret omkostninger ved flytning af fondskoder medtaget.

Spørgsmål og svar om aktiesparekonti

 • En aktiesparekonto er egentlig et sæt skatteregler, der gælder for en måde at investere dine frie midler i aktier og aktiebasserede fonde.

  Derfor er aktiesparekontoen også en fordelagtig måde for nye og små investorer at komme i gang med at investere på, da reglerne er relativt enkle - og fordi du betaler mindre i skat, end hvis du investerede på almindelig vis.

 • Loftet for indskud på en aktiesparekonto er i 2024 135.900 kr. Det gælder aktiesparekonti i alle banker. Der er til gengæld stor forskel på, hvor meget det koster at have en aktiesparekonto i de forskellige pengeinstitutter. 

  Brug vores test til at finde den billigste og bedste aktiesparekonto her.

 • Du kan bruge din aktiesparekonto til at investere i aktier og det der kaldes aktieindkomstbeskattede investeringsselskaber, der udsteder investeringsbeviser. Du kan også investere i udvalgte ETF’er (udenlandske investeringsfonde), der beskattes som aktieindkomst.