
Forbrugerrådet Tænks eksperter inden for det finansielle område har testet aktiesparekonti
Sådan har vi testet aktiesparekonti
-
Testen har udelukkende fokus på omkostninger du betaler, når du selv tager dig af investering af penge på en aktiesparekonto ved at handle via bankens netbank.
I valg af udbyder af aktiesparekonto kan brugervenlighed, rådgivning, informationer og andet have betydning for den enkelte forbrugers valg af udbyder. Der indgår ikke vurdering af brugervenlighed i denne test. Information og omfanget at tilgængelige aktier og fonde indgår heller ikke i denne test.
-
Til testen har vi sammensat en caseportefølje af fem forskellige danske aktier blandt de 25 største danske aktieselskaber, én danske investeringsforening og én udenlandsk ETF. Vi har valgt ikke at måle på gebyrer for handel med forskellige udenlandske aktier, fordi omkostningerne hos mange af bankerne vil være for alt for høje ved en blot minimal spredning på forskellige aktieselskaber i forskellige lande. Caseporteføljen er sammensat helt uden at forholde sig til, om de enkelte aktier og fonde er en god investering. Du bør således ikke købe værdipapirerne i caseporteføljen ud fra en forventning om, at disse er særligt attraktive investeringer. Der er ikke tale om rådgivning eller anbefaling af bestemte værdipapirer.
-
Testen måler, hvilke og hvor mange gebyrer der er ved at oprette en aktiesparekonto og købe caseporteføljens aktier/fonde og beholde disse i 1 år - dog uden at salgsomkostninger medregnes. Vægtningen for testparameter ift. danske aktier, dansk investeringsforening og ETF er fastsat ud fra, hvor stor en andel, de udgør af caseporteføljen.
-
- Oprettelsesgebyr og årlige gebyrer for netbank, konto og depot 15%
- Første års omkostninger for danske aktier 40%
- Første års omkostninger for dansk investeringsforening 15%
- Første års omkostninger for udenlandsk ETF 30%
Spørgsmål og svar om aktiesparekonti
-
En aktiesparekonto er egentlig et sæt skatteregler, der gælder for en måde at investere dine frie midler i aktier og aktiebasserede fonde.
Derfor er aktiesparekontoen også en fordelagtig måde for nye og små investorer at komme i gang med at investere på, da reglerne er relativt enkle - og fordi du betaler mindre i skat, end hvis du investerede på almindelig vis.
-
Loftet for indskud på en aktiesparekonto er i 2022 103.500 kr. Det gælder aktiesparekonti i alle banker. Der er til gengæld stor forskel på, hvor meget det koster at have en aktiesparekonto i de forskellige pengeinstitutter.
Brug vores test til at finde den billigste og bedste aktiesparekonto her.
-
Du kan bruge din aktiesparekonto til at investere i aktier og det der kaldes aktieindkomstbeskattede investeringsselskaber, der udsteder investeringsbeviser. Du kan også investere i udvalgte ETF’er (udenlandske investeringsfonde), der beskattes som aktieindkomst.
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Aktiesparekonto? Læs dette, før du investerer
Med en aktiesparekonto kan du investere i aktier og aktiebaserede fonde og få en lavere beskatning af afkast end normalt. Men hvad skal du være opmærksom på, før du investerer? Læs med her.

Denne aktiesparekonto er Bedst i Test
Det koster penge at handle med værdipapirer, men vores test af aktiesparekonti viser, at det bestemt ikke behøver at være dyrt. Se, hvilken aktiesparekonto er den billigste og tildeles Bedst i Test.

Sådan får du penge ud af dine værdipapirer
Det er vigtigt at forstå, hvordan investeringer bliver til penge. Nogle værdipapirer giver udbytte af sig selv, mens andre skal sælges for at give penge.