Gå til hovedindhold

Test: Stegepander med nonstick

Hvilken stegepande er bedst i test? Stegepander med PFAS-fri nonstick-belægning er testet for holdbarhed, varmefordeling og om maden brænder fast eller slipper let.

Testet d. 4. september 2025

Grundige og uvildige test koster penge

Du kan få adgang til denne og alle andre test på tænk.dk

for 58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Om testen af
Stegepander med nonstick

Forbrugerrådet Tænk har testet 11 stegepander med en diameter på 28 cm, som alle har nonstick-funktion. Vi har kun medtaget pander, der ikke indeholder PFAS i belægningen. I testen indgår også stegepander med hybrid/mosaik belægning.

Vi har testet stegepander af følgende mærker

Ballarini, Eva Solo, Fiskars, Gastrolux, GreenPan, Ikea, Onyx Cookware, Scanpan, Tefal og Zwilling

Test af stegepander 

Stegepanderne er undersøgt for hvor god deres nonstick-belægning er, hvor gode de er til at fordele varmen, hvor holdbare de er m.m. Alle stegepander er testet på laboratorium og på Hotel- og Restaurantskolen af fagpersoner.

Nonstick-funktionen er testet ved at stege spejlæg og se om de hænger fast. Varmefordelingen er målt ved hjælp af et termiskkamera og ved at stege pandekager for at vurdere farveforskelle mm. Vi tester hvor holdbar og ridsefast belægningen er bl.a. ved hjælp af stålmøtrikker og en standard-ridser (Hoffman Scratch-tester).

Derfor tester vi stegepander

Stegepander med non-stick er utrolig populære, men mange af belægningerne indeholder PFAS, som er problematiske for miljøet, hormonforstyrrende og øger risikoen for kræft m.m. Vi har i mange år kæmpet for et forbud mod alle typer af PFAS i forbrugerprodukter og i særdeleshed i produkter der har fødevarekontakt.

Som et resultat af vores kamp er der i dag et godt udvalg af stegepander uden PFAS. Vi tester, så du kan vælge en god stegepande uden PFAS, til glæde og gavn ikke kun for dig, men også for miljøet.

Mød holdet bag vores stegepande-test

Thora og Peter står bag vores test af stegepander med non-stick uden PFAS. De har udvalgt panderne, så de dækker det udvalg der findes i Danmark bedst, haft kontakten til laboratoriet og gennemgået og analyseret på testresultaterne.
Testen er gennemført i samarbejde med andre europæiske forbrugerorganisationer i International Consumer Research & Testing, ICRT.

Thora Uldall

Thora Uldall-Hansen

Projektleder
Test og research
peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og research

Sådan har vi testet stegepander med non-stick

  • Non stick-funktionen er undersøgt ved gentagne gange at stege spejlæg på panden uden brug af fedstof og ud fra dette set på, om ægget slipper, eller i hvor høj grad der sidder rester tilbage på panden.

  • Varmefordeling er testet ved, at panden er varmet op, og ved hjælp af et termisk kamera er temperaturforskellen på forskellige dele af panden målt. Der er målt om stegefladen er jævn eller buer når panden er varm. Der er også stegt pandekager på panderne for at se om de kan steges med et jævnt udseende.

  • Holdbarheden er vurdereret ud fra forskellige parametre. Det er målt, hvor godt panden klarer slid, ved at panden fyldes med stålkugler og vibreres over en given mængde tid. Herefter er der igen stegt spejlæg for at se, om det har påvirket belægningens non stick-effekt.

    Panderne er ridset med en standardridser (Hoffman Scratch-tester), og herefter er ridsernes størrelse vurderet. 10 gange er panderne varmet op og derefter lagt i 20 grader vand for at se, om dette kuldechok får panden til at blive skæv.

  • Brugervenligheden dækker over hvor rar panden er at håndtere både i forhold til håndtagets komfort og stegepandens vægt. Håndtagets temperatur under brug er også målt.

  • Opvarmningstiden er målt ud fra hvor lang tid det tager panden at nå 180 grader.

    • Nonstick 30%
    • Varmefordeling 15%
    • Holdbarhed 35%
    • Brugervenlighed 15%
    • Opvarmningstid 5%

    Ujævn stegeflade og defekt ved kuldechock trækker ned i den samlede karakter. Vurdering fra Hotel- og Restaurantskolen tæller ikke med.