Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Stegepander med non-stick

Hvilken stegepande er bedst i test? Stegepander med non-stick er testet for holdbarhed, varmefordeling og om maden brænder fast eller slipper let. Opdateret: 29. November 2021

Test facts

Sådan har vi testet stegepander med non-stick

Forbrugerrådet Tænk har testet 12 stegepander med en omkreds på 28 cm, som alle har non stick-funktion, som ikke indeholde fluorstoffer.

Stegpanderne er undersøgt for hvor god deres non stick belægning er, hvor gode de er til at fordelevarmen, hvor holdbare de er m.m. Alle stegepander er testet på laboratorium og på Hotel- og Restaurantskolen af fagpersoner.

Non stick

Non stick-funktionen er undersøgt ved gentagne gange at stege spejlæg på panden uden brug af fedstof og ud fra dette set på, om ægget slipper, eller i hvor høj grad der sidder rester tilbage på panden.

Varmefordeling

Varmefordeling er testet ved, at panden er varmet op, og ved hjælp af et termisk kamera er temperaturforskellen på forskellige dele af panden målt. Der er målt om stegefladen er jævn eller buer når panden er varm. Der er også stegt pandekager på panderne for at se om de kan steges med et jævnt udseende.

Holdbarhed

Holdbarheden er vurdereret ud fra forskellige parametre. Det er målt, hvor godt panden klarer slid, ved at panden fyldes med stålkugler og vibreres over en given mængde tid. Herefter er der igen stegt spejlæg for at se, om det har påvirket belægningens non stick-effekt. Panderne er ridset med en standardridser (Hoffman Scratch-tester), og herefter er ridsernes størrelse vurderet. 10 gange er panderne varmet op og derefter lagt i 20 grader vand for at se, om dette kuldechok får panden til at blive skæv.

Brugervenlighed

Brugervenligheden dækker over hvor rar panden er at håndtere både i forhold til håndtagets komfort og stegepandens vægt. Håndtagets temperatur under brug er også målt.

Opvarmningstid

Opvarmningstiden er målt ud fra hvor lang tid det tager panden at nå 180 grader.

Samlet bedømmelse vægtes således:

  • Nonstick 30%
  • Varmefordeling 15%
  • Holdbarhed 35%
  • Brugervenlighed 15%
  • Opvarmningstid 5%

Ujævn stegeflade og defekt ved kuldechock trækker ned i den samlede karakter. Vurdering fra Hotel- og Restaurantskolen tæller ikke med.

Holdet bag:

Christel S. Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Mariane Andersen

Markedsresearcher
Test og analyse