Test af Opvaskemiddel - Gratis test af flydende opvaskemiddel
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Opvaskemiddel

Hvilket flydende opvaskemiddel er bedst, når du vasker op i hånden? Vi har testet 20 opvaskemidler for vaskeevne og uønsket kemi.

Testet d. 15. april 2021

Om testen af
Opvaskemiddel

Opvaskemiddel skal vaske dit service rent. Vi har, med støtte fra EU, testet 20 opvaskemidler for hvor godt de fjerner fedt, hvor godt de skummer, om de indeholder uønsket kemi og meget mere. 

Mød holdet bag vores opvaskemiddel test

Christel står bag vores test af opvaskemiddel, Testen indgår i projektet Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies og er lavet med tilskud fra EU’s forbrugerprogram.

Christel Kirkeby

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
EU

EU’s forbrugerprogram

Sådan har vi testet opvaskemiddel

 • Opvaskemiddel skal rengøre dit service. I testen ser vi på hvor godt opvaskemidlet fjerner fedt og dets skummeevne.

  Fjernelse af fedt

  Laboratoriet har testet hvor godt opvaskemidlerne kan fjerne en fedtblanding fra en overflade. 

  En maskine skrubber med en våd svamp tilført opvaskemiddel henover en indtørret fedtblanding 5 gange, derefter undersøger man hvor meget fedt, der er fjernet.

  Skummeevne

  Skum er vigtigt for mange forbrugere, der også bruger det som en synlig rettesnor for, hvornår der er brug for mere opvaskemiddel.

  Skummeevnen er testet ved at den anbefalede mængde vaskemiddel opskummes i vand, og der vaskes tilsmudsede tallerkner i vandet indtil vandet ikke længere skummer.

  Skummet er ikke nødvendigvis det samme som vaskeevne. Der kan bruges forskellige vaskeaktive stoffer, hvor nogle skummer mere end andre. Efterhånden som snavs opløses i vandet mindskes skummet.

  Testen kigger både på hvor godt opvaskemidlet skummer ud fra den anbefalede dosering og på hvor langt en liter rækker, det vil sige skummeevne i forhold til dosering. Helt bogstaveligt, hvor mange tallerkner en liter opvaskemiddel kan lave skum til.

 • I undersøgelsen af Emballage og mærkning lægger vi vægt på, om der er genbrugsplast i emballagen, og om emballagen kan afleveres til genanvendelse.

  Vi bedømmer hvor let det er at finde oplysninger om ingredienserne, hvor letlæselig etiketten er og om produktet er miljømærket.

  Flere af produkternes emballage er lavet af 100% genbrugsplast.

  Flere af produkterne har alle ingredienser listet på emballagen, hvilket er anbefalelsesværdigt. Men nogle bruger så lille skrift, at det er ulæseligt.

 • Indeholder opvaskemidlet allergifremkaldende konserveringsmidler eller stoffer, der er mistænkt for at værre hormonforstyrrende? Det tjekker vi i testen, ved at se på produkternes indholdsdeklarationen, som findes på produkterne. Vi ser også på den hjemmeside producenten skal henvise til, og hvor alle indholdsstoffer skal fremgå.

  Der er ikke lavet en kemisk analyse af indholdet, og resultatet tager derfor ikke højde for koncentrationen af de kemiske stoffer i det enkelte produkt.

  Det enkelte produkt i testen udgør ikke en risiko i sig selv, selvom det indeholder problematiske stoffer.

  Produktet kan dog bidrage til en samlet udsættelse for eksempelvis hormonforstyrrende stoffer eller allergifremkaldende stoffer. Efter princippet "mange bække små" er det derfor en god ide at undgå problematiske stoffer, hvor du kan.

  Testen indgår i projektet Nordic Consumer Testing of Dual Quality and Misleading Branding Strategies og er lavet med tilskud fra EU’s forbrugerprogram.

  • Rengøring 70 % - Heraf fjernelse af fedt 35%, Skummeevne 35 %
  • Emballage og mærkning 20 %
  • Uønsket kemi 10 %

  Indhold af allergifremkaldende konserveringsmidler eller mistænkt hormonforstyrrende stoffer trækker ned i den samlede karakter.

Spørgsmål og svar om opvaskemiddel test

 • Forbrugerrådet Tænk har testet 20 opvaskemidler for hvor godt de fjerner fedt, deres skummeevne og om de indeholder uønsket kemi.

  • Bedst i test: REMA 1000 uparfumeret opvaskemiddel

  Vi anbefaler også:

  • Neutral Hand Dishwash 0%
 • Almindelig opvaskemiddel til opvask i hånden består af forskellige indholdsstoffer med forskellige funktioner:​

  • Vand - til at holde sæben flydende
  • Sæbestoffer (tensider), som er de vaskeaktive stoffer, der fjerner snavs
  • Konserveringsmiddel, der giver produktet holdbarhed
  • Hjælpestoffer, der stabiliserer, justerer pH, justerer viskositet (hvor godt opvaskemidlet flyder) mv.

  Derudover indeholder nogle opvaskemidler også parfume, farvestoffer og enzymer.

  Nogle opvaskemidler indeholder uønsket kemi, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller allergifremkaldende.

 • Jo lavere pH-værdi et opvaskemiddel har, jo mere surt er det.

  I vores test af opvaskemidler har vi målt pH-værdien. Under de enkelte testresultater kan du se hvor surt opvaskemidlet er

  Opvaskemiddel med lavest pH-værdi i vores test er Vel Garden Fruits, som har en pH-værdi på 2,9.