Test af kidneybønner - tørrede, på dåse og i karton
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Kidneybønner

Hvilke kidneybønner smager bedst? Se vores uvildige smagstest af ti kidneybønner. Vi tester både tørrede bønner og bønner på dåse og i karton. Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer og er derfor åben for alle.

Testet d. 30. september 2024

Om testen af
Kidneybønner

Kidneybønner er en bælgfrugt som er rigtig god i gryderetter, burritos og til at lave deller af. Vi har smagstestet 10 forskellige kidneybønner. Tre eksperter har blindsmagt bønnerne, for bedømme hvilke der smager bedst.

Vi har testet tørrede kidneybønner og kidneybønner i lage – dvs. enten på dåse eller karton

Disse kikærter har vi testet

Biogan, Bonduelle, Classico, Coop, Freshona, Rømer, Salling, Änglamark og Øgo

Derfor har vi testet kidneybønner

Kidneybønner er en god og billig bælgfrugt, som er et godt alternativ til kød. Men hvis vi skal spise flere bælgfrugter, skal kvaliteten være i orden og produkterne skal leve op til reglern

Vi tester kidneybønner, for at se om kvaliteten holder, og om bønnerne smager godt, så man har lyst til at bruge dem. Derudover tjekker vi at producenterne overholder reglerne for mærkning fx om de må have Nøglehulsmærket etc. 

Kidneybønner bliver produceret både inden for og uden for EU’s grænser. Det er ikke altid producenten oplyser oprindelsesland på deres produkter og det gør det svært som forbruger, hvis der er lande man fx ikke ønsker at købe produkter fra eller hvis det er vigtigt for en at købe lokale fødevarer. Vi kæmper for større gennemsigtighed i. 

Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.

Mød holdet bag vores kidneybønne-test

Peter og Louise har stået for testen af kidneybønner. De har udvalgt mærkerne, så de dækker bredt, og kørt blindsmagningen og tjek af emballage. Eksperterne der har blindsmagt er Lene Vietz- kok og konditor, Line Degn - kok og underviser og projektleder Michelle Nadia Werther. Alle tre har specialiseret sig i bl.a. bælgfrugter og linser.
Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.

Peter Skjødt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet kidneybønner

  • Smagtesten af kidneybønner er en sensorisk blindtest, hvor eksperterne har bedømt udseende, aroma, smag, tekstur og helhed

    Kidneybønnerne er tilberedt i ren form. De tørrede bønner er udblødt og kogt med lidt salt. Bønner i lage er drænet.

    Kidneybønner er vurderet i kogt tilstand .

  • Vi bedømmer om saltindholdet i de kidneybønner der kommer i lage er højt

  • Forbrugeren skal forholde sig til meget, når de læser information på emballagen. Vi har derfor bedømt om produkterne overholder gældende lovgivning - og om der er misvisende eller manglende information. 

    Der er foretaget en vurdering af informationen på emballagen. Her har vi bl.a. kigget på mærkningskravene med henvisning til Fødevareinformationsforordningen 1169/2011 af 25. oktober 2011, som indeholder regler for mærkning og næringsdeklaration. 

    Der er flere af produkterne der gør brug af Nøglehulsmærkning, som bla. stiller krav om saltindhold). Flere af produkterne har også ernæringsanprisninger fx høj i protein og fibre, hvorfor vi også har bedømt produkterne i forhold til denne lovgivning. 

    Vi har også vurderet om der er information om sortering/bortskaffelse af emballage. 

    • Smagstest: 85%
    • Saltindhold: 5%
    • Information på emballagen: 10%