
Mød holdet bag testen af bodylotion.
Christel og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.

Christel Søgaard Kirkeby

Anne Beck Christensen
Sådan har vi testet bodylotion
-
Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt markedet for bodylotion bredt. Det er sket ved blandt andet at besøge butikker og hjemmesider. Vi har også undersøgt, hvilke produkter der er populære i appen Kemiluppen.
Ud fra denne research har vi købt 49 bodylotions. Alle produkter i testen er købt hos danske forhandlere.
Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at ingredienslisterne på bodylotions er gennemgået for, om produkterne deklarerer indhold af problematiske stoffer. Det kan være mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende konserveringsmidler, parfume eller miljøbelastende stoffer.
Vi har ikke analyseret produkternes indhold, og testen tager heller ikke højde for, i hvilken mængde stofferne indgår.
Vi har kontaktet de ansvarlige bag produkterne for at sikre, at produkterne er aktuelle, og at ingredienslisterne er korrekte.
-
Produkterne i testen fordeler sig således:
- Bedste bedømmelse: 24 produkter er fri for en række problematiske stoffer.
- Middel bedømmelse: 18 produkter indeholder parfume, allergifremkaldende planteekstrakter og/eller stoffer, der kan være miljøbelastende.
- Laveste bedømmelse: 7 produkter indeholder mistænkte hormonforstyrrende stoffer og/eller allergifremkaldende konservering.
Testen viser fund af disse uønskede kemikalier:
- Benzyl salicylate, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i 3 bodylotions.
- Parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i 3 bodylotions. 3 med methylparaben, 2 med propylparaben og 1 med ethylparaben.
- Cyclopentasiloxane, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og er problematisk for miljøet, er fundet i 2 bodylotions.
- Cyclohexasiloxane er problematisk for miljøet. Det er fundet i 1 bodylotion.
- BHT, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i 1 bodylotion.
- DMDM hydantoin, der er et allergifremkaldende konserveringsmiddel, er fundet i 2 bodylotions, der får laveste bedømmelse.
Det siger virksomhederne
-
”Vi er ikke enige i den måde, Kemiluppen arbejder på, da det blot drejer sig om en gennemgang af ingredienslisten, hvor der ikke tages hensyn til koncentration, brug etc.
Ingredienslisten fortæller, hvilke ingredienser der er i produktet. Det er nyttigt, hvis en forbruger ikke kan tåle en bestemt ingrediens, og derfor skal undgå den. Af ingredienslisten fremgår det også om produktet indeholder parfume. Dermed kan en forbruger, som er allergisk overfor parfume, undgå det han eller hun er allergisk overfor, mens ikke-allergiske forbrugeres brug af parfumerede produkter vanligvis er uproblematisk.
Sikkerhedsvurdering af kosmetik tager på en konservativ måde højde for eksponering overfor ingrediensen fra andre kosmetikprodukter og udføres i øvrigt med stor sikkerhedsmargen, således at det er sikkert at anvende produkterne selvom der sker eksponering fra andre kilder.”
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Kend forskel på leave on og rinse off-produkter
Creme bliver på huden i lang tid, mens shampoo skylles af med det samme. Derfor kan der være forskel på, hvordan produkterne påvirker sundhed og miljø.

Er salicylsyre en god idé mod uren hud?
Vil du behandle bumser, hudorme og uren hud kan du ofte støde på cremer med salicylsyre. Men forskere vurderer, at stoffet kan være hormonforstyrrende.

Cocktaileffekten: En podcast til gravide om uønsket kemi
I podcasten undersøger gravide Tanja kemiske stoffer, og hvordan du kan minimere din og dit barns samlede udsættelse af uønsket kemi – også kaldet cocktaileffekten.

Mange bodylotions er gode kemivalg
Testen fra Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at du sagtens kan finde bodylotions på det danske marked, som er uden uønsket kemi.

Bodylotion: Her er de bedste
En god bodylotion giver fugt til huden, så den føles blød og smidig. Vi har testet både billige og dyrere bodylotions. Her er de bedste.