Bodylotion ➡️ Kemitest af 49 bodylotions 🧴
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Bodylotion

Bodylotion er måske et af de produkter, du smører mest af på din hud. Se i testen, om din bodylotion er uden uønsket kemi.

Testet d. 17. marts 2021

Om testen af
Kemitest: Bodylotion

Vi har testet 49 forskellige bodylotions for uønsket kemi såsom mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende konserveringsmidler, parfume eller miljøbelastende stoffer.

Det har vi fundet:

  • 24 ud af 49 bodylotions får den bedste bedømmelse i testen. De er bl.a. fri for parfume, allergifremkaldende konserveringsmidler og stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • I testen indeholdt flere bodylotions stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det var ingredienser som parabener, BHT, benzyl salicylate og cyclopentasiloxane.
  • 18 produkter indeholder parfume, allergifremkaldende planteekstrakter og/eller stoffer, der kan være miljøbelastende.

Mød holdet bag testen af bodylotion.

Christel og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.

Christel K

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet bodylotion

  • Forbrugerrådet Tænk Kemi har undersøgt markedet for bodylotion bredt. Det er sket ved blandt andet at besøge butikker og hjemmesider. Vi har også undersøgt, hvilke produkter der er populære i appen Kemiluppen.

    Ud fra denne research har vi købt 49 bodylotions. Alle produkter i testen er købt hos danske forhandlere.

    Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at ingredienslisterne på bodylotions er gennemgået for, om produkterne deklarerer indhold af problematiske stoffer. Det kan være mistænkt hormonforstyrrende stoffer, allergifremkaldende konserveringsmidler, parfume eller miljøbelastende stoffer.

    Vi har ikke analyseret produkternes indhold, og testen tager heller ikke højde for, i hvilken mængde stofferne indgår.

    Vi har kontaktet de ansvarlige bag produkterne for at sikre, at produkterne er aktuelle, og at ingredienslisterne er korrekte.

    Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

  • Produkterne i testen fordeler sig således:

    • Bedste bedømmelse: 24 produkter er fri for en række problematiske stoffer.
    • Middel bedømmelse: 18 produkter indeholder parfume, allergifremkaldende planteekstrakter og/eller stoffer, der kan være miljøbelastende.
    • Laveste bedømmelse: 7 produkter indeholder mistænkte hormonforstyrrende stoffer og/eller allergifremkaldende konservering.

    Testen viser fund af disse uønskede kemikalier:

    • Benzyl salicylate, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i 3 bodylotions.
    • Parabener, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i 3 bodylotions. 3 med methylparaben, 2 med propylparaben og 1 med ethylparaben.
    • Cyclopentasiloxane, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og er problematisk for miljøet, er fundet i 2 bodylotions.
    • Cyclohexasiloxane er problematisk for miljøet. Det er fundet i 1 bodylotion.
    • BHT, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, er fundet i 1 bodylotion.
    • DMDM hydantoin, der er et allergifremkaldende konserveringsmiddel, er fundet i 2 bodylotions, der får laveste bedømmelse.

Det siger virksomhederne

  • ”Vi er ikke enige i den måde, Kemiluppen arbejder på, da det blot drejer sig om en gennemgang af ingredienslisten, hvor der ikke tages hensyn til koncentration, brug etc.

    Ingredienslisten fortæller, hvilke ingredienser der er i produktet. Det er nyttigt, hvis en forbruger ikke kan tåle en bestemt ingrediens, og derfor skal undgå den. Af ingredienslisten fremgår det også om produktet indeholder parfume. Dermed kan en forbruger, som er allergisk overfor parfume, undgå det han eller hun er allergisk overfor, mens ikke-allergiske forbrugeres brug af parfumerede produkter vanligvis er uproblematisk.

    Sikkerhedsvurdering af kosmetik tager på en konservativ måde højde for eksponering overfor ingrediensen fra andre kosmetikprodukter og udføres i øvrigt med stor sikkerhedsmargen, således at det er sikkert at anvende produkterne selvom der sker eksponering fra andre kilder.”