TEST: Babysalver og zinksalver ➡️ Bedste kemibedømmelser 🧪
GĂĄ til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Babysalver og zinksalver

Er der allergifremkaldende parfume i den babysalve, du bruger på puslebordet? Forbrugerrådet Tænk Kemi tester 40 babysalver og zinksalver for uønsket kemi.

Testet d. 15. maj 2020

Om testen af
Babysalver og zinksalver

Forbrugerrådet Tænk Kemi har i april 2020 støvsuget det danske marked for baby- og zinksalver.

Testen inkluderer 40 forskellige produkter fra danske butikker og webbutikker.

Det har vi fundet:

 • 28 ud af 40 produkter fĂĄr den bedste kemibedømmelse. Disse salver er uden en række problematiske stoffer.
 • Kun Ă©n babysalve indeholder et stof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Alle andre salver er fri for denne gruppe af stoffer.
 • Flere babysalver indeholder parfume eller planteekstrakter, der kan fremkalde allergi.
 • Testens zinksalver indeholder stoffet zink oxid, som er problematisk for miljøet. Dette stof ville normalt udløse en middelbedømmelse i test og i appen Kemiluppen. I denne test gør vi dog en undtagelse, da zink oxid er det stof, som giver zinksalverne den ønskede udtørrende effekt pĂĄ rød og irriteret hud
 • 3 babysalver indeholder phenoxyethanol, som er et hyppigt anvendt konserveringsmiddel i plejeprodukter. Ifølge de franske myndigheder bør det ikke anvendes i produkter beregnet til bleomrĂĄdet. Disse produkter fĂĄr derfor en middel bedømmelse.

Mød holdet bag testen af babysalver og zinksalver.

Stine og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.

Stine MĂĽller

Stine MĂĽller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

SĂĄdan har vi testet babysalver og zinksalver

 • Testen er en sĂĄkaldt deklarationstest. Testteamet har gennemgĂĄet salvernes ingredienslister for indhold af problematiske kemikalier. Det er for eksempel stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, eller som kan give allergi.

  OBS, testen er opdateret i juni 2020, så den tager højde for ændrede vurderinger for nye stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

 • I testen fĂĄr de 41 babysalver følgende bedømmelser:

  • 29 produkter fĂĄr den bedste bedømmelse, A-kolbe. De er fri for en række problematiske indholdsstoffer. Zinksalverne indeholder dog zink oxid, der kan være problematisk for miljøet. Men da zink oxid er nødvendig for salvernes udtørrende funktion, er stoffet ikke medtaget i bedømmelsen af zinksalver.
  • 4 produkter fĂĄr en middelbedømmelse, B-kolbe, blandt andet pĂĄ grund af indhold af stoffet phenoxyethanol.
  • 8 produkter fĂĄr den laveste kemibedømmelse, C-kolbe. De indeholder parfume, der kan give allergi. En enkelt creme indeholder ogsĂĄ et stof, der er mistænkt forat være hormonforstyrrende.

  De gode valg i testen har i mange tilfælde miljø- og allergimærker.

  Produkter med C-kolben indeholder disse stoffer:

  • Parfumestoffet benzyl salicylate, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Parfume. Mange parfumestoffer kan give allergi. ForbrugerrĂĄdet Tænk Kemi anbefaler generelt at undgĂĄ parfume i baby- og børneprodukter. Dette er pĂĄ linje med Miljøstyrelsens anbefalinger.
  • Planteekstrakter. En række planteekstrakter som for eksempel lavendel er blevet vurderet som allergifremkaldende af EU’s videnskabelige komitĂ© for forbrugerbeskyttelse (SCCS). ForbrugerrĂĄdet Tænk Kemi kan ikke anbefale brug af disse planteekstrakter i baby- og børneprodukter.  Produkter med B-kolben indeholder disse stoffer:

  • Phenoxyethanol. Det er et konserveringsmiddel, som de franske sundhedsmyndigheder vurderer, ikke bør anvendes i produkter, der beregnet til bleomrĂĄdet hos børn. Børn er generelt mere udsatte. Den til tider irriterede hud i bleomrĂĄdet vil i højere grad kunne optage stoffet. PĂĄ den mĂĄde kan børn risikere at blive udsat for mere af stoffet, end hvad de vurderer til at være sikkert. EU’s videnskabelige komitĂ© (SCCS) er ikke enig i den franske risikovurdering af phenoxyethanol. SCCS vurderer, at stoffet er sikkert i brug ogsĂĄ i bleomrĂĄdet. Af forsigtighedshensyn bedømmer ForbrugerrĂĄdet Tænk Kemi phenoxyethanol til en B-kolbe, nĂĄr det er i babysalver og vĂĄdservietter beregnet til brug ved bleskift.

    
  • Kamille- eller morgenfrueekstrakt. Kurveblomster som kamille og morgenfrue kan give allergi. ForbrugerrĂĄdet Tænk Kemi anbefaler af forsigtighedshensyn babyprodukter uden kamille-ekstrakter. Risikoen ved kurveblomstekstrakt i babyplejeprodukter er dog ikke kendt.

Det siger virksomhederne

 • Dagrofa, der er ansvarlig for Grøn Balance Baby & kids zinksalve, oplyser til ForbrugerrĂĄdet Tænk Kemi, at phenoxyethanol vil blive erstattet med et andet konserveringsmiddel i løbet af 2021.