TEST: Læbepomader ➡️ Test af uønsket kemi i 51 læbepomader 🔎
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Læbepomader

Læbepomade kan du let komme til at ’spise’ og dermed optage i kroppen. Forbrugerrådet Tænk Kemi tester derfor 51 læbepomader for uønsket kemi. Se de gode kemivalg her.

Testet d. 11. februar 2021

Om testen af
Læbepomader

Vi har gennemgået ingredienslister på 51 læbepomader for uønsket kemi på det danske marked. Læbepomaderne er både med og uden solbeskyttelse.

Kemiluppen: Tjek din solcreme for uønsket kemi

Det har vi fundet:

 • 19 ud af 51 læbepomader får den bedste bedømmelse i testen.
 • Flere læbepomader indeholder stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
 • Flere læbepomader indeholder ingredienser, som er baseret på mineralske olier.
 • Testen viser også, at nogle producenter selv anpriser indhold af naturlige og økologiske indholdsstoffer i deres læbepomade.

Mød holdet bag testen af læbepomader.

Stine og Anne står bag denne test af læbepomader.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet læbepomader

 • Forbrugerrådet Tænk Kemi har i januar 2021 indkøbt 51 læbepomader i den danske detailhandel.

  Vi kender ikke markedsandelene for de enkelte produkter. Vi har valgt et bredt udsnit af produkter fra forskellige mærker, forhandlere, prisklasser og produkttyper med mere.

  Med i udvalget er også både læbepomader med og uden solbeskyttelse (SPF).

  Ingredienslisterne er gennemgået for, om læbepomaderne indeholder stoffer, der for eksempel kan give allergi eller er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

  Produktnavne og ingredienslister er sendt til tjek hos producenterne for at sikre, at der ikke er fejl i, og at produkterne stadig er på markedet.

  Der er tale om en deklarationstest, som undersøger de deklarerede indholdsstoffer. Testen tager ikke højde for koncentrationen i det enkelte produkt.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

  • 19 læbepomader får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er gode valg uden indhold af en række problematiske stoffer. Produkterne er også fri for parfume og ingredienser baseret på mineralske eller syntetiske olier.
  • 19 læbepomader får en middel kemibedømmelse, B-kolben. De er fri for en række problematiske stoffer. Men de indeholder parfumestoffer og/eller planteekstrakter, der kan give allergi og/eller ingredienser baseret på de mineralske eller syntetiske olier. Det kan også være produkter, der indeholder miljøproblematiske stoffer.
  • 13 læbepomader får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende. I et enkelt tilfælde er der tale om et parfumeret børneprodukt.

  15 af de 19 læbepomader med A-kolbe har miljømærket Svanen og/eller et allergimærke i form af Den Blå Krans eller AllergyCertified.

Det siger virksomhederne

 • Pierre Fabre oplyser, at paraffinum liquidum er en ingrediens, de ikke længere bruger, når de formulerer produkter.

  Avène Cold Cream Lip Balm er under omformulering og forventes relanceret uden paraffinum liquidum sidst i 2021.

 • "Alle produkter fra H&M Group produceres under stort hensyn til kundernes sundhed og til miljøet.

  Alle leverandører til H&M Group skal forpligte sig til at overholde H&M’s særlige kemikaliekrav. Disse krav er som minimum baseret på gældende love og regler i vores salgslande samt på andre bekymringer om både sundhed, miljø og arbejdsmiljø.

  Alle kosmetiske produkter fra H&M Group skal overholde EU's kosmetiklovgivning, og gennemgår i den forbindelse en toksikologisk sikkerhedsvurdering for at garantere, at de er sikre at bruge for vores kunder.

  For kosmetiske produkter til børn har H&M Group derudover blandt andet følgende yderligere krav:

  - Ethvert potentielt allergifremkaldende parfumestof skal udgøre mindre end 0,001% af det endelige produkt.

  - Ingredienser baseret på mineralske kulbrinter skal være af fødevarekvalitet. Desuden skal de overholde specifikationerne i Cosmetic Europes anbefaling, der blandt andet betyder at udelukkende mineralske kulbrinter, for hvilke der er defineret et acceptabel daglig indtag, skal anvendes.

  -Produkterne skal gennemgå en ekstra toksikologisk vurdering, hvor en tredjeparts toksikolog evaluerer produktet ud fra andre eksponeringsscenarier end dem, der allerede er undersøgt i den toksikologiske sikkerhedsvurdering påkrævet i henhold til EU's kosmetikforordning.

  H&M Disney Frozen Lip Balm er således vurderet og bedømt sikkert at bruge af børn."