Gå til hovedindhold

Test: Frosne broccoliblandinger

Frosne broccoliblandinger er en nem og hurtig måde at få flere grøntsager i aftensmaden. Vi har testet otte blandinger på frost, Se hvilke der er bedst

Testet d. 9. september 2025

Om testen af
Frosne broccoliblandinger

Frosne grøntsager kan være en nem måde at få flere grøntsager på tallerkenen. Ifølge supermarkederne er broccoliblanding en af danskernes fortrukne grøntsagsblandinger på frost.

Frosne broccoliblandinger består af broccoli, blomkål og gulerødder – og det er den kombination vi har testet

Test af broccoliblandinger

  • Broccoliblandingerne er blevet testet på et laboratorium for pesticidrester, tungmetaller og mikrobiologi.
  • Vi har vurderet emballagens oplysninger, tjekket fordelingen af grøntsagerne i produktet og deres kvalitet.
  • Derudover har et ekspertpanel med tre eksperter blindsmagt og lavet en sensorisk bedømmelse af broccoliblandingerne.

Disse broccoliblandinger har vi testet

Vi har tester blandinger fra følgende mærker

Coop, First Price, Freshona, Frigodan, Harvest Best, REMA 1000, Salling og Salling Øko

Derfor tester vi broccoliblandinger

Testen af broccoliblandinger er en del af en stor treårigt indsat, Smag dig frem - Gør Danmark grønnere, der inviterer børnefamilier til at spise Danmark grønnere.

Når man køber grønsager på frost, er det umuligt at vurdere kvaliteten af det du køber. Du kan ikke se om du får reelle stykker grønt, eller om posen er fuld af smulder. 

Vi tester for at se om de frosne broccoliblandinger er lige så lækre og friske som på billedet på emballagen. Vi vil sikre at der er den mængde grønsager i posen, som producenten siger og vi undersøger om de indeholder pesticidrester eller anden uønsket kemi. 

Så du ved hvad du tager ud af fryseren.

Mød holdet bag testen af frosne broccoliblandinger

Line og Peter har stået for testen af broccoliblandinger. Line har udvalgt hvilke blandinger der skal med i testen, talt med laboratoriet og analyseret på testresultaterne. Sammen har Peter og Line stået for blindsmagningen med de tre eksperter.

Testen er støttet af Novo Nordisk Fonden og Nordea-fonden og er en del af indsatsen Smag dig frem.

Foto

Line Knutsson

Projektmedarbejder
Test og research
peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og research

Sådan har vi testet broccoliblandinger

  • Broccoliblandingerne er tilberedt efter anvisningen og serveret for smagseksperterne.

    De 8 produkter er bedømt ud fra udseende, duft, konsistens, smag og der er givet en samlet karakter.

  • Information på emballagen er en bedømmelse af de tilgængelige informationer på emballagen, herunder alle obligatoriske oplysninger, oprindelsesland-oplysninger, tjek af mærker, billeder og tekst, samt ekstra info til forbrugerne. 

  • Vi har kigget på indholdet i poserne – størrelsen på stykkerne, om der er meget smulder, om der er pletter på grøntsagerne, om gulerødderne stadig har skræl på og om der er fremmedlegemer i poserne fx et stykke kartoffel eller en stilk.

  • Vi har sorteret poserne og vejet henholdsvis broccoli, blomkål og gulerødder for at tjekke, om indholdet stemmer overens med det deklarerede.

  • En stor del af at opnå en god smagsoplevelse er, hvordan produktet tilberedes. Derfor har vi kigget på tilberedningsanvisningen og sammenholdt disse med smagseksperternes bedømmelse af især konsistensen, som påvirkes af tilberedningen.

  • Vi har testet broccoliblandingerne for rester af pesticider. Pesticider er det aktive stof, der bruges i sprøjtemidler, som i landbruget til at bekæmpe ukrudt, insekter og svamp i frugt, grønt og korn. Nogle af disse pesticider kan ende i det færdige produkt fx hvis der er brugt for høj dosis eller der er sprøjtet for tæt på høsttidspunktet. Analyserne afslører, om der er spor af pesticider i grøntsagsblandingerne – og i så fald hvilke og hvor meget.

  • Broccoliblandingerne er testet for tungmetallerne cadmium og bly, da disse er sundhedsskadelige. 

    • Cadmium er skadelig i større mængder og grøntsager er en af de største kilder til vores cadmiumindtag.
    • Bly derimod er sundhedsskadelige selv i ekstremt små mængder. Bly kommer fra luftforurening og findes i jorden pga. forurening fra luften. Bly optages generelt ikke i grøntsagerne og kan derfor vaskes væk. 
  • Vi har testet broccoliblandingerne for indhold af forskellige bakterier, gær og skimmel, da disse kan være sygdomsfremkaldende samt er en god indikator for hygiejnen omkring produktionen. Jo flere bakterier samt gær- og skimmelsvamp der er til stede, jo større risiko er der for at blive syg, hvis produktet ikke varmebehandles og jo hurtigere går produkterne også i fordærv, så jo færre bakterier m.m., jo bedre holdbarhed.

    • Smagsbedømmelse: 35 %
    • Information på emballagen: 5 %
    • Kvalitet af indholdet: 5 %
    • Deklareret indhold i forhold til det reelle: 5 %
    • Tilberedningsanvisning 10 %
    • Pesticidrester 10 %
    • Tungmetaller: 10 %
    • Mikrobiologi: 20 %