Test af PFAS i tæpper
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Tæpper

Tæpper kan være tilsat de problematiske stoffer PFAS for at gøre overfladen smuds- og vandafvisende. Hvilke tæpper og legetæpper er uden PFAS? Se kemiresultaterne.

Testet d. 25. april 2023

Om testen af
Kemitest: Tæpper

Vi har testet 15 tæpper og legetæpper for stofferne PFAS på et laboratorie. 10 tæpper i testen er markedsført som antismudsbehandlet, DuPont Teflon behandlet (mod snavs), plet væk tæppe eller fri for PFOA og PFOS.

Det har vi fundet

 • 11 tæpper indeholder ikke PFAS og får A-kolben.
 • Et legetæppe indeholder små mængder af PFAS og får B-kolben.
 • Tre tæpper indeholder PFAS og får C-kolben.

Mød holdet bag kemitesten af tæpper

Claus og Anne står bag denne test.

Claus Jørgensen

Claus Jørgensen

Projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet tæpper

 • Forbrugerrådet Tænk Kemi købte 10 tæpper i vinteren 2022 fra det danske marked og fem legetæpper fra internationale online platforme.

  Tæpperne blev efterfølgende sendt på et akkrediteret laboratorie for at blive testet for PFAS.

  Vi har testet for total organisk fluor i tæpperne, hvilket betyder, at vi får et mål for det samlede indhold af organiske fluorstoffer (PFAS) i produkterne. Vi får ikke målinger for de enkelte fluorstoffer.

 • Vi har testet for indhold af PFAS og fundet stofferne i tre produkter og i mindre grad i et enkelt produkt.

  PFAS

  PFAS er en fællesbetegnelse for en stor gruppe af kemiske stoffer, der bl.a. har vand-, snavs- og fedtafvisende egenskaber.

  Stofferne er svært nedbrydelige og ophober sig derfor i mennesker og miljø, og de mistænkes bl.a. for at være medvirkende til sænket immunforsvar, øget kolesteroltal, leverskader, visse former for kræft, abortrisiko, hormonforstyrrelser og lungeskader.

  Flere enkeltstoffer er forbudt at anvende, og i Danmark og i EU arbejdes der på et forbud for al ikke nødvendig brug af PFAS.

  Imens forbuddet mod PFAS forhandles på plads, anbefaler vi, at du vælger produkter uden fluorstofferne for at undgå udsættelse og yderligere spredning af PFAS i miljøet og i mennesker og dyr

Det siger virksomhederne

 • Tilføjet d 13. juni 2023:

  Danfloor har efter Forbrugerrådet Tænk Kemis test af tæpper oplyst, at de har testet nye versioner af tæpper Gemini og Lunar for PFAS efter samme metode, og laboratoriet har ikke kunnet påvise PFAS i nogen af tæpperne.

  -----------------

  Oprindelig kommentar:

  Danfloor oplyste i forbindelse med testen, at de indenfor de sidste 2 år har udfaset anvendelse af antismudsbehandling og anvender ikke fluorstoffer i deres produktion (coating) i dag.

  Regionen har i øvrigt foretaget undersøgelser og test på Danfloors matrikel i sommeren 2022 og indholdet af PFAS er under miljøkvalitetskriteriet og regionen vurdere på det grundlag, at der ikke er en risiko for forurening i nærliggende vandløb.

  De oplyser også, at det muligvis kan være tale om gamle tæpper.