TEST af månedsopsparinger - find den billigste og bedste📈
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Månedsopsparinger

Det er enkelt og kræver ikke mange penge at investere via en månedsopsparing, men hvor får du mest ud af din opsparing? Vi har testet månedsopsparinger fra bl.a. Nordnet, Nordea og Norm Invest.

Testet d. 8. april 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Månedsopsparinger

Med en månedsopsparing investerer du automatisk et fast beløb hver måned. Du investerer i fonde, ETF'er eller investeringsforeninger, og du bestemmer selv, hvor meget du vil investere.

Du kan få en månedsopsparing i de fleste større banker og hos fx Nordnet og Norm Invest, og har du først oprettet din månedsopsparing og truffet nogle enkle valg i forhold til, hvad du vil investere i - og lavet en fast overførsel til månedsopsparingen fra din bankkonto - så foregår resten automatisk.

Vi har testet 10 månedsopsparinger fra syv forskellige udbydere: Arbejdernes Landsbank, Danske Bank, Lysa, Nordea, Nordnet, Norm invest og Nykredit Bank.

I testen vægter omkostninger mest, men vi har også set på fx fleksibilitet, krav om kundeforhold, rådgivning og tilgængelighed.

Klik på de enkelte udbyderes logoer for at komme direkte til testresultatet. 

Mød den ansvarlige for testen af månedsopsparinger

Emil Rosager Schaarup

Emil Rosager Schaarup

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet månedsopsparinger

 • I testen indgår 10 forskellige produkter fra 7 forskellige udbydere. Data er indhentet i marts 2024 ved at kontakte de forskellige udbydere.

  I testen inkluderes både selvbetjeningsløsninger, hvor kunden selv vælge hvilke(n) fond(e), der investeres i, samt løsninger hvor kunden i en digital løsning først skal svare på en række spørgsmål, og på denne baggrund får en anbefaling om, hvad der skal investeres i – såkaldte robotrådgivere.

  Jyske Bank er også blevet kontaktet i forbindelse med testen, da de har produktet Jyske NemInvestering, der kan benyttes som en månedsopsparing/månedsinvestering. Jyske Bank har ikke ønsket at deltage i testen.

 • Vi har bedømt løsningerne ud fra følgende:

  1. Kan der via selvbetjeningsløsning ændres i det månedligt indbetalte beløb?
  2. Er det muligt selv at justere/ændre valget af fonde?
  3. Er det muligt selv at vælge hvilken dag på måneden, der købes?
  4. Er det muligt foretage flere køb pr. måned?
  5. Er det muligt at oprette forskellige opsparinger i forskellige fonde, hvis man ønsker at sprede sine køb ud?
  6. Er det muligt at oprette månedsopsparingen/månedsinvesteringen uden andet forretningsomfang?
  7. Er der krav om lønkonto eller andre konti?
  8. Er der mulighed for rådgivning?
  9. Automatisk geninvestering af udbytter?
  10. Er det muligt selv at oprette/tilrette månedsopsparingen via en app på smartphone eller i mobilbank?
 • Vi har i testen set på hvilke beløbsgrænser, der er for at bruge løsningen. Vi har her set på, hvad er minimumskravet for 1. indbetaling, samt for efterfølgende betalinger, og hvad der maksimalt kan indbetales om måneden. Der gives flest point til de løsninger, hvor minimumskravene er lave.

 • Indirekte omkostninger

  I testen ser vi også på de indirekte omkostninger, i form af kundegebyrer, der kan være ved at benytte månedsopsparingen. Det kan eksempelvis være et gebyr på at benytte mobilbank, eller gebyr for at være tilmeldt en kundegruppe. Vi har her set på både laveste og højeste pris. For laveste pris er det forudsat, at der kan være yderligt engagement end månedsopsparingen, fx i form af lån og indlån. For højeste pris har det været forudsat et forretningsomfang bestående udelukkende af månedsopsparingen, hvor der indbetales mindst muligt. Er der indirekte omkostninger til at bruge månedsopsparingen, trækker det ned i bedømmelsen.

  Løbende omkostninger

  I testen ser vi på de løbende omkostninger, der er forbundet med at købe fonde, ETF’er eller investeringsforeninger gennem den enkelte udbyders løsning. Flere af udbyderne har mange forskellige fonde, ETF’er eller investeringsforeninger, hvor omkostningerne kan være forskellige. Derfor bygger testen på fire generelle investeringssituationer, hvor de forskellige udbydere har valgt den fond, ETF eller investeringsforening, der passer bedst på situationen. De fire investeringssituationer er: Global aktiefond, blandt fond med lav risiko (ca. 25% aktier), middel risiko (ca. 50% risiko) og høj risiko (ca. 75% aktier).

  Herudover oplyses det også i testen, om det er muligt at købe en dansk aktiefond, der følger OMXC25-indekset. Omkostninger forbundet med valg af denne fond regnes således ikke med i bedømmelsen af fonden, da Forbrugerrådet Tænk generelt anbefaler global eksponering. For enkelte investorer, der gerne vil investere dansk, kan det dog være et fornuftigt valg.

  I de løbende omkostninger har vi inkluderet følgende typer af omkostninger:

  1. Kurtage ved køb
  2. Valutakurstillæg
  3. direkte omkostninger til udbyder i form af f.eks. depot-/opbevaringsomkostninger
  4. Rådgivnings- og overvågningsgebyrer
  5. Plejegebyrer
  6. Administrationsomkostninger (i den enkelte fond)
  7. Transaktionsomkostninger (i den enkelte fond, når der handles på i underliggende fonde)
  8. Omkostninger til indtrædelse i fond (emissionstillæg). Det er typisk en engangsomkostning, men med regnes her til de løbende omkostninger, da der indtrædes i fond hver måned. 

  Kurtage ved salg af fonde

  Vi har her set på om der opkræves kurtage, når man sælger fonden.

  • Beløbsgrænser for indbetaling: 5%
  • Indirekte omkostninger: 5%
  • Løbende omkostninger: 75%
  • Kurtage ved salg af fonde: 5%
  • Fleksibilitet, kundeforhold, rådgivning og tilgængelighed: 10%

Spørgsmål og svar om månedsopsparinger

 • Investerer du via en månedsopsparing, laver du en fast månedlig overførsel, som så automatisk investeres i fonde, ETF’ere eller investeringsforeninger, uden du selv behøver at gøre mere.  

 • I Forbrugerrådet Tænks test af månedsopsparinger er følgende banker med:

  Arbejdernes Landsbank, Danske Bank, Nordea og Nykredit Bank.

  Vi har også testet månedsopsparinger fra Lysa, Nordnet og Norm Invest.

Læs mere om investering og opsparing

Dyk mere ned i, hvordan du får mest ud af dine penge.