Test af madtermometre til madlavning, bagning og stege
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Madtermometer

Hvilket madtermometer er bedst, når du skal måle temperaturen på den smeltede chokolade, sukkermassen eller stegen? Vi har test syv termometre.

Testet d. 28. november 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Madtermometre

Vi har testet håndholdte madtermometre, som kan være nyttige i køkkenet, hvis du vil tjekke temperaturen på din mad. I testen har vi undersøgt digitale termometre. Nogle af termometrene kan bruges som stegetermometer, hvor spyddet (proben) sidder i stegen inde i ovnen, men denne funktion har vi ikke testet, fordi testresultaterne er for usikre til at vi kan sige noget præcist.

Disse mærker har vi testet

Big Green Egg, Gefu, Mingle, Muurikka, Thermapen, Weber og Zwilling

I testen har vi målt hvor præcise termometrene er og hvor hurtigt de opnår den målte temperatur. Vi har testet dem i tre forskellige scenarier: frysepunktet (isvand), kogepunktet (kogende vand), samt måling med indstik i kød udenfor ovn (i Kyllingelår).

Derfor har vi testet madtermometre

Prisen på mad- eller stegetermometrene i vores test svinger fra 100 kroner til 1.500 kroner. Så giver den store prisforskel mening og er termometrene præcise? 

Mængden af elektronikaffald er støt stigende. Vores test skal overvåge og skubbe til markedet, så du kan vælge et madtermometer, du bliver glad for og bruger i mange år. 

Mød holdet bag vores madtermometer-test

Peter og Christel står for vores test af madtermometre. De har haft kontakten til laboratoriet og har bearbejdet testresultaterne. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i International Consumers Research and Testing, ICRT

peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse
Christel Kirkeby

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet madtermometrene

  • Præcisionen af termometrene testes først i kogende vand (100°C), hvor termometret skal vise 100°C og stabilisere sig hurtigt. Derefter vurderes præcisionen ved frysepunktet i en blanding af is og vand, hvor termometret skal vise 0°C uden variation. 

    En praktisk test udføres også ved at måle temperaturen i stegt kylling, hvor sonden skal kunne indsættes let og uden at efterlade store huller i kødet. Testen foretages udenfor ovnen.

    madtermometrene er testet i kogende vand
  • Målehastigheden testes ved at se på, hvor hurtigt termometrene stabiliserer sig på temperaturmålingen i vandet og kyllingelårene efter indstik.

  • Brugsvejledning i form af både papir- og online-manualer, vurderes på læsevenlighed og indhold. I brugstesten evalueres knappernes størrelse, sondens længde, og hvor nemt termometret er at håndtere. Læseligheden vurderes på displayets størrelse, baggrundsbelysning og lethed ved at aflæse temperaturen. Der ses også på om termometrets display er dynamisk, dvs. om det roterer efter retningen det bruges i.

    Laboratoriet vurderer hvor let det er at rengøre termometret, og der vurderes om sonden kan tages af, og om termometret er vandtæt. Vedligeholdelsen omfatter batteri-adgang og kalibreringsmuligheder, og der gives en samlet vurdering af, hvor let termometret er at opbevare, med hensyn til størrelse og opbevaringsmuligheder.

  • Termometrets byggekvalitet vurderes med fokus på soliditet og materialevalg, samt hvordan forskellige dele som knapper og sondens samlinger er konstrueret. En faldtest fra 90 cm udføres for at teste holdbarheden, og eventuelle skader registreres. Det testes også om termometret måler korrekt efter faldet.

  • Alle termometre gennemgås desuden for sikkerhedsmærkninger og eventuelle risici ved brug.

    • Præcision 40 %
    • Målehastighed 25 %
    • Brugervenlighed: 30 %
    • Byggekvalitet : 5 %
    • Sikkerhed: 0 % (begrænser den samlede bedømmelse ved lav score)

    Testen er udført i samarbejde med andre Forbrugerorganisationer i International Consumer Research & Testing, ICRT