Vaniljestænger | Forbrugerrådet Tænk
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Vaniljestænger

Vaniljestænger er dyre, men en billig vaniljestang kan godt ende med at blive en dyr fornøjelse, når pris, vægt og kvalitet sammenlignes. Se hvilken vaniljestang, som får den bedste bedømmelse.

Testet d. 4. november 2019

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Vaniljestænger

Forbrugerrådet Tænk har testet 14 vaniljestænger fra supermarkeder og specialbutikker. Vaniljestængerne er blevet bedømt på blandt andet vægt af stang og vaniljekorn, smag og duft og emballageforbrug.

Mød holdet bag vores vaniljestang test

Peter står bag vores test af vaniljestænger.

peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet vaniljestænger

  • Smags- og duftvurderingen er foretaget af to dommere, der har vurderet vaniljeprodukterne blindt.

    Vaniljekornene blev skrabet ud af stængerne på bedømmelsesdagen og lagt i tætsluttende, lugtfri bøtter.

    Noget af vaniljekornmassen blev blandet med sukker, så dommerne kunne smage på vaniljen.

  • Afvigelse fra oplyst vægt er en bedømmelse af, hvor stor forskel der er på det oplyste indhold og den faktiske vægt af vaniljestængerne. Mindst to stænger af hvert produkt blev vejet på præcisionsvægt, og gennemsnittet af de målinger danner grundlag for bedømmelsen.

  • Vaniljekorn i forhold til vaniljestang er et udtryk for, hvor meget vaniljekornmasse der er i forhold til stangen. Vaniljekornene blev skrabet ud af vanilje-stængerne og vejet på en præcisionsvægt, og det er udregnet, hvor meget af den samlede vægt vaniljekornene udgør. 

    Vaniljekornene er vejet, for at se hvor mange gram man får for pengene
  • Produkt i forhold til emballage er en udregning af forholdet mellem indholdet og den samlede vægt af emballagen og indholdet. Jo mere emballage i forhold til produkt, desto lavere score.

  • Information på emballagen er en vurdering af de oplysninger, producenterne har skrevet på produkterne, herunder sortering, opbevaring, anvendelse, oprindelse med mere. 

    • Smags- og duftvurdering: 30 %
    • Afvigelse fra angivet vaniljestangsvægt: 25 %
    • Vaniljekorn-stang-ratio: 25 %
    • Emballage-produkt-ratio: 10 %
    • Information på emballagen: 10 %