
Mød holdet bag kemitesten af solcremer.
Stine og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.
Sådan har vi testet solcremer
-
Solcremer og solsprays i testen har alle faktor 30 og er købt i foråret 2021. Efter indkøbet er produktnavne og ingredienslister sendt til producenterne for at tjekke, at produkterne ikke var forældede, og at ingredienslisterne var korrekte.
Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at det er en gennemgang af de ingredienser, der optræder på produkternes ingredienslister. Produkterne er altså ikke testet med kemisk analyse på et laboratorie eller testet for, hvor godt de beskytter mod solen.
Solcremernes ingredienser er vurderet i forhold til, om de for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.
I appen Kemiluppen finder du vurderinger af mange flere solcremer - inklusive solcremer med anden solfaktor, solstifter, ansigtssolcremer med mere. Bedømmelsen af solcremerne i denne test er identisk med bedømmelsen af solplejeprodukter i Kemiluppen.
-
36 solcremer indgår i testen. De fordeler sig således:
- 16 solcremer får bedste kemibedømmelse, A-kolbe.
- 4 solcremer får middel kemibedømmelse, B-kolbe. Det er på grund af indhold af parfume eller miljøproblematiske stoffer.
- 16 solcremer får den laveste kemibedømmelse, C-kolbe. De indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller stoffer, der er problematiske for miljøet.
Her er de stoffer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer som uønskede i de undersøgte solcremer:
- Ethylhexyl salicylate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 9 solcremer.
- Octocrylene er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 8 solcremer.
- Homosalate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 4 solcremer.
- Benzyl salicylate er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 4 solcremer.
- Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol er et solfilter, der er problematisk for miljøet. Fundet i 4 solcremer.
- Ethylhexyl methoxycinnamate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er også problematisk for miljøet. Fundet i 2 solcremer i testen.
- Benzophenone-3 er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er også problematisk for miljøet. Fundet i 1 solcreme i testen.
- Cyclopentasiloxane er et silikonestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er også miljøbelastende, da det bliver ophobet i naturen. Fundet i 1 solcreme.
- BHT er en antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solcreme.
- Butylphenyl methylpropional er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solcreme.
- Salicylic acid (salicylsyre) er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at skade forplantningsevnen. Fundet i 1 solcreme i testen.
- Isoamyl P-methoxycinnamate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solcreme.
Overvej, om disse stoffer skal være i din solcreme
- Parfume kan give allergi. Det kan derfor være en god ide at begrænse, hvor meget parfume du samlet set bliver udsat for. Det samme gælder planteekstrakter, der kan give allergi. Nogle af parfumestofferne kan også være problematiske for miljøet.
- EDTA-forbindelser kan være med til at frigive tungmetaller, der ellers er bundet i naturen. Stoffet er ikke tilladt i miljømærkede produkter.
Flere UV-filtre er mistænkt hormonforstyrrende
Ialt er der fundet 6 forskellige UV-filtre i de 36 solcremer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Stofferne er blandt andet på Miljøstyrelsens fælles myndighedsliste fra juni 2020 over stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende og på EU kommisionens prioriteringsliste over mulige hormonforstyrrende stoffer i kosmetik og plejeprodukter.
Nano solfiltre er ikke bedømt
Nano-forbindelser er ikke taget med i testens vurderinger. EU har godkendt brugen af visse nanomaterialer i plejeprodukter. Det er blevet vurderet, at det er sikkert, så længe produktet bliver brugt på uskadt hud og ikke som aerosolspray. Under de enkelte produkter i testen kan du se, om de indeholder nano. Nano må ikke være i Svanemærkede produkter.
Hvis du har eksem eller andre skader i huden, kan det være en god ide at undgå solcreme med nano. Vælg svanemærket solcreme, hvis du vil undgå nano. Alternativt kan du tjekke ingredienslisten, hvor ”nano” skal fremgå efter stoffets navn.
Det siger virksomhederne
-
"Sikkerhed for vores forbrugere er vores vigtigste målsætning, og vi går aldrig på kompromis med vores produkters sikkerhed og effektivitet. UV-filtre beskytter blandt andet mod solskoldning, hudkræft og hudældning. Solprodukter er, ligesom andre kosmetikprodukter, underlagt krav om en gennemgribende sikkerhedsvurdering. Hermed sikres, at de anvendte ingredienser er lovlige, og de bruges i koncentrationer, som er sikre for forbrugeren.
Vi er ikke enige i den måde Kemiluppen arbejder på. Opdeling af produkter på baggrund af tilstedeværelsen af ingredienser giver ikke forbrugeren information om hverken sikkerhed eller miljøpåvirkning, og vi anerkender ikke Kemiluppens brug og definition af problematisk kemi.
Hos L’Oréal har vi i mange år arbejdet på at forbedre produkternes miljøaftryk. Med vores strategi for bæredygtighed L’Oréal For The Future har vi fokus på produkternes miljøaftryk igennem hele vores supply chain, fra valg af råvarer over produktionen til valg af emballage og håndteringen af emballagen som affald. Vi ser også på formlernes indvirkning på vandmiljøet og nedbrydning i rensningsanlæg. Siden 1993 har vi hos L’Oréal haft vores eget øko-tox laboratorie."
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Solcreme: Vælg en med god kemi
Testen af 36 udvalgte solcremer og solsprays med SPF 30 viser, at der findes mange gode valg på markedet uden uønsket kemi.

Soltøj: Et alternativ til kemien i solcremer?
Test af UV-beskyttende soltøj har ikke vist fund af problematisk kemi. Der findes flere gode grunde til, at soltøj er et godt valg.

Miljøvenlig solcreme: Hvad skal du kigge efter?
Solcreme kan indeholde stoffer, der kan skade koralrev. Skal din solcreme være så miljøvenlig som mulig? Så er der flere ting, du kan gå efter.

Sol: Sådan beskytter du dig bedst
Hvor meget solcreme skal du bruge og hvilken SPF? Beskytter UV-tøj og er vandfast solcreme vandfast? Få svar her, og undgå solskader.