
{{ product.model }}
Mød holdet bag kemitesten af solcremer.
Stine og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.

Stine Müller

Anne Beck Christensen
Sådan har vi testet solcremer
-
Testen af solcremer er en deklarationstest. Det vil sige, at det er en gennemgang af de ingredienser, der optræder på produkternes ingredienslister.
Produkterne er ikke testet med kemisk analyse på et laboratorie eller testet for, hvor godt de beskytter mod solen.
Alle solcremer og solsprays i testen har faktor 30 og er købt i foråret 2023.
Solcremernes ingredienser er vurderet i forhold til, om de fx er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller miljøbelastende.
Vi har sendt produkternes ingredienslister til producenterne for at tjekke, at ingredienslisterne er korrekte.
I appen Kemiluppen finder du vurderinger af mange flere solcremer, solstifter, ansigtssolcremer mm – og også solcremer med forskellige solfaktor.
Bedømmelsen af solcremerne i denne test er identisk med bedømmelsen af solplejeprodukter i Kemiluppen.
-
Vi har testet 27 solcremer, som får disse kolber:
- 12 solcremer får bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er fri for en række problematiske stoffer.
- Tre solcremer får en middel kemibedømmelse, B-kolben. Det er pga. indhold af parfume eller miljøproblematiske stoffer.
- 12 solcremer får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller stoffer, der er problematiske for miljøet.
Disse stoffer vurderer vi er problematiske i solcremerne. De får C-kolben:
- Ethylhexyl salicylate. Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vi har fundet stoffet i otte solcremer
- Octocrylene. Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vi har fundet stoffet i tre solcremer.
- Homosalate. Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vi har fundet stoffet i to solcremer.
- Benzyl salicylate. Stoffet er et UV-filter og parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan give allergi. Vi har fundet stoffet i tre solcremer.
- Ethylhexyl methoxycinnamate. Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan være problematisk for miljøet. Vi har fundet stoffet i en solcreme.
- Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol (nano). Stoffet er et UV-filter, der problematisk for miljøet. Vi har fundet stoffet i tre solcremer.
- Isoamyl p-methoxycinnamate. Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vi har fundet det i to solcremer.
- Benzophenone-3. Stoffet er et UV-filter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan være problematisk for miljøet. Vi har fundet stoffet i to solcremer.
- BHA. Stoffet er en antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Vi har fundet stoffet i en solcreme.
- Diazolidinyl urea. Stoffet er et konserveringsmiddel, der er allergifremkaldende. Vi har fundet stoffet i en solcreme.
- Parabener i form af Methylparaben, Butylparaben, Ethylparaben og Propylparaben. Stofferne er konserveringsmidler, der er mistænk for at være hormonforstyrrende. Vi har fundet stoffet i en solcreme.
Disse stoffer kan du overveje, om de skal være i din solcreme. De får B-kolben:
- Parfume og deklarationspligtige parfumestoffer kan give allergi. Det kan derfor være en god ide at begrænse, hvor meget parfume du samlet set bliver udsat for. Det samme gælder visse planteekstrakter, der kan give allergi. Nogle af parfumestofferne kan også være problematiske for miljøet. Vi har fundet parfume i 13 solcremer og allergifremkaldende planteekstrakter i tre solcremer.
- EDTA-forbindelser kan være med til at frigive tungmetaller, der ellers er bundet i naturen. Vi har fundet EDTA-forbindelser i seks solcremer.
Flere UV-filtre er mistænkt hormonforstyrrende
I alt er der fundet syv forskellige UV-filtre i de 27 solcremer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
Stofferne kan for eksempel være på Miljøstyrelsens og andre landes fælles myndighedsliste fra juni 2020 over stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende og/eller på EU Kommissionens liste over mulige hormonforstyrrende stoffer i kosmetik og plejeprodukter.
Det er ikke den enkelte solcreme med hormonforstyrrende stoffer, der i sig selv er problemet. Det er derimod den samlede udsættelse for hormonforstyrrende stoffer fra mange forskellige kilder inklusive fra solcreme og andre kosmetik og plejeprodukter, der kan være et problem. Det er det vi også kalder cocktaileffekten.
Vil du gerne nedsætte din samlede udsættelse for problematiske kemikalier, anbefaler vi at gå efter en af de mange solcreme, der får A-kolben eller som har miljø- og allergimærker.
Uanset indholdsstofferne er det vigtigt at bruge solcreme om sommeren.
Nano solfiltre er ikke bedømt
Nano-forbindelser er ikke taget med i testens vurderinger. EU har godkendt brugen af visse nanomaterialer i plejeprodukter.
Det er blevet vurderet, at det er sikkert, så længe produktet bliver brugt på uskadt hud og ikke som aerosolspray. Under de enkelte produkter i testen kan du se, om de indeholder nano.
Hvis du har eksem eller andre skader i huden, kan det være en god ide at undgå solcreme med nano.
Vil du gerne undgå nano, kan du vælge svanemærket solcreme, som ikke tillader nano. Alternativt kan du tjekke ingredienslisten, hvor ”nano” skal fremgå efter stoffets navn.
Det siger virksomhederne
-
”ACO går aldrig på kompromis med sikkerheden og effektiviteten af vores produkter, da forbrugersikkerhed er vores vigtigste mål.
Selvom vi sætter pris på, at Forbrugerrådet Tænk Kemi fremhæver miljøaspekterne ved UV-filtre, er en ingrediensliste ikke tilstrækkelig til at vurdere miljøbelastningen af et specifikt produkt.
Solcremer er en vigtig del af den nødvendige beskyttelse mod UV-stråling, og UV-filtre beskytter mod solskader som solskoldning, hudældning og hudkræft, noget der gang på gang understreges også af sundhedsmyndighederne. Solcremer er generelt blandt de mest sikre og regulerede produkter på det europæiske marked, da sikkerheden ved UV-filtre for det første vurderes af SCCS (Scientific Committee for Consumer Safety) og for det andet er en grundig sikkerhedsvurdering af de specifikke produkter en forudsætning i kosmetikforordningen.
Ingen myndigheder mistænker i øjeblikket ethylhexyl salicylat for at have hormonforstyrrende virkninger hos mennesker, og den norske videnskabelige komité for fødevarer og miljø offentliggjorde en rapport om fordelene ved solcreme i 2022, hvor der ikke blev rejst sikkerhedsmæssige betænkeligheder ved brugen af ethylhexyl salicylat, på trods af at det er et af de mest brugte UV-filtre i Norge. Af den grund er vi ikke enige i den sundheds- og sikkerhedsvurdering, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har lavet.
ACO Sun Spray SPF 30, inklusive indholdet af ethylhexyl salicylat, er blevet vurderet som sikkert, når det bruges som anvist på emballagen. Vi opfordrer til en sund tilgang til solbeskyttelse ved primært at søge skygge, at opholde sig indendørs midt på dagen og at bruge tøj og solbriller samt solcreme som et supplement.”
Kommentar fra Forbrugerrådet Tænk:
”Ligesom mange andre salicylater, nedbrydes Ethylhexyl salicylate til salicylsyre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende samt for at påvirke vores evne til at få børn. Det er grunden til, at stoffet fortsat vurderes mistænkt hormonforstyrrende i testen.”
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Kemien i solcreme: Det skal du holde øje med
Solcreme kan indeholde UV-filtre og konserveringsmidler, som du skal være opmærksom på. Bliv klogere på kemien i solcreme her.

Disse solcremer er Bedst i Test
Solcreme er vigtig, og disse solcremer giver dig den bedste beskyttelse mod solens skadelige stråler. Disse solcremer med SPF 15, 30 og 50+ bliver Bedst i Test.

Disse solcremer er uden uønskede kemikalier
Vi har testet 27 solcremer og solsprays for bl.a. mistænkt hormonforstyrrende stoffer. Vi har fundet 12 gode solcremer uden uønskede kemikalier til at beskytte huden. Se dem her.

Er din solcreme miljøvenlig?
Skal din solcreme være så miljøvenlig som mulig? Se, hvilke solfiltre og andre miljøbelastende kemikalier, du skal holde øje med.

Sådan beskytter du dig bedst mod solen
Hvor meget solcreme skal du bruge og hvilken SPF? Beskytter UV-tøj og er vandfast solcreme vandfast? Få svar her, og undgå solskader.

Solcreme: Bliv ikke snydt af salgsgas på flasken
SPF, UVA, vandfast, til sensitiv hud, marine-venlig og bionedbrydelig står der ofte på solcremen. Men hvad betyder det? Er det salgsgas eller vigtig information? Få forklaringen her.