Kemitest: Indeholder solcremer uønsket kemi? ☀️ Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Solcremer

Solcremer og solsprays er vigtig solbeskyttelse. Men nogle kan indeholde stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller miljøbelastende. Se kemitesten her.

Opdateret d. 20. maj 2021

Forbrugerrådet Tænk Kemi har tjekket solcremer og solsprays med faktor 30 for uønsket kemi. Produktnavne og ingredienslister er sendt til producenterne for at tjekke, at produkterne ikke er forældede, og at ingredienslisterne er korrekte.

Det har vi fundet:

 • 16 ud af 36 produkter i testen får den bedste kemibedømmelse (A-kolbe).
 • I testen får 15 solcremer den dårligste kemibedømmelse (C-kolben), fordi de indeholder solfiltre eller andre stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
 • 1 solcreme får den dårligste bedømmelse i testen, fordi den indeholder et solfilter, der er miljøbelastende. 
Henter testede produkter
It was not possible to retrieve the test
{{compareProducts.length}}/9
{{ product.brand }} {{ product.model }}
{{ product.brand }}
{{ product.model }}
Sammenlign
Filter Nulstil filtre Luk
{{ results.length }} {{ hasActiveFilters() ? "filtrerede produkter" : "testede produkter" }}
{{::result.brand}}

{{::result.model}}

{{::result.score_percentage}} %
Pris: {{::result.price | dkk}} Testet: {{:: result.test_date | asDate | date: 'MMM yyyy' }}
Vis produkt

Testresultater

 • Laveste score {{::minScore.percentage}} %
 • Dette produkt
  {{::result.score_percentage}} %
 • Højeste score {{::maxScore.percentage}} %
No results with the selected filters

Sådan har vi testet solcremer

 • Solcremer og solsprays i testen har alle faktor 30 og er købt i foråret 2021. Efter indkøbet er produktnavne og ingredienslister sendt til producenterne for at tjekke, at produkterne ikke var forældede, og at ingredienslisterne var korrekte.

  Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at det er en gennemgang af de ingredienser, der optræder på produkternes ingredienslister. Produkterne er altså ikke testet med kemisk analyse på et laboratorie eller testet for, hvor godt de beskytter mod solen.

  Solcremernes ingredienser er vurderet i forhold til, om de for eksempel er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.

  I appen Kemiluppen finder du vurderinger af mange flere solcremer - inklusive solcremer med anden solfaktor, solstifter, ansigtssolcremer med mere. Bedømmelsen af solcremerne i denne test er identisk med bedømmelsen af solplejeprodukter i Kemiluppen.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • 36 solcremer indgår i testen. De fordeler sig således:

  • 16 solcremer får bedste kemibedømmelse, A-kolbe.
  • 4 solcremer får middel kemibedømmelse, B-kolbe. Det er på grund af indhold af parfume eller miljøproblematiske stoffer.
  • 16 solcremer får den laveste kemibedømmelse, C-kolbe. De indeholder et eller flere stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller stoffer, der er problematiske for miljøet.

  Her er de stoffer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi vurderer som uønskede i de undersøgte solcremer:

  • Ethylhexyl salicylate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 9 solcremer.
  • Octocrylene er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 8 solcremer.
  • Homosalate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 4 solcremer.
  • Benzyl salicylate er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 4 solcremer.
  • Methylene bis-benzotriazolyl tetramethylbutylphenol er et solfilter, der er problematisk for miljøet. Fundet i 4 solcremer.
  • Ethylhexyl methoxycinnamate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er også problematisk for miljøet. Fundet i 2 solcremer i testen.
  • Benzophenone-3 er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stoffet er også problematisk for miljøet. Fundet i 1 solcreme i testen.
  • Cyclopentasiloxane er et silikonestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Det er også miljøbelastende, da det bliver ophobet i naturen. Fundet i 1 solcreme.
  • BHT er en antioxidant, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solcreme.
  • Butylphenyl methylpropional er et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solcreme.
  • Salicylic acid (salicylsyre) er mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at skade forplantningsevnen. Fundet i 1 solcreme i testen.
  • Isoamyl P-methoxycinnamate er et solfilter, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Fundet i 1 solcreme.

  Overvej, om disse stoffer skal være i din solcreme

  • Parfume kan give allergi. Det kan derfor være en god ide at begrænse, hvor meget parfume du samlet set bliver udsat for. Det samme gælder planteekstrakter, der kan give allergi. Nogle af parfumestofferne kan også være problematiske for miljøet.
  • EDTA-forbindelser kan være med til at frigive tungmetaller, der ellers er bundet i naturen. Stoffet er ikke tilladt i miljømærkede produkter.

  Flere UV-filtre er mistænkt hormonforstyrrende

  Ialt er der fundet 6 forskellige UV-filtre i de 36 solcremer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

  Stofferne er blandt andet på Miljøstyrelsens fælles myndighedsliste fra juni 2020 over stoffer, der er mistænkt hormonforstyrrende og på EU kommisionens prioriteringsliste over mulige hormonforstyrrende stoffer i kosmetik og plejeprodukter.

  Nano solfiltre er ikke bedømt

  Nano-forbindelser er ikke taget med i testens vurderinger. EU har godkendt brugen af visse nanomaterialer i plejeprodukter. Det er blevet vurderet, at det er sikkert, så længe produktet bliver brugt på uskadt hud og ikke som aerosolspray. Under de enkelte produkter i testen kan du se, om de indeholder nano. Nano må ikke være i Svanemærkede produkter.

  Hvis du har eksem eller andre skader i huden, kan det være en god ide at undgå solcreme med nano. Vælg svanemærket solcreme, hvis du vil undgå nano. Alternativt kan du tjekke ingredienslisten, hvor ”nano” skal fremgå efter stoffets navn.

Det siger virksomhederne

 • "Sikkerhed for vores forbrugere er vores vigtigste målsætning, og vi går aldrig på kompromis med vores produkters sikkerhed og effektivitet. UV-filtre beskytter blandt andet mod solskoldning, hudkræft og hudældning. Solprodukter er, ligesom andre kosmetikprodukter, underlagt krav om en gennemgribende sikkerhedsvurdering. Hermed sikres, at de anvendte ingredienser er lovlige, og de bruges i koncentrationer, som er sikre for forbrugeren.

  Vi er ikke enige i den måde Kemiluppen arbejder på. Opdeling af produkter på baggrund af tilstedeværelsen af ingredienser giver ikke forbrugeren information om hverken sikkerhed eller miljøpåvirkning, og vi anerkender ikke Kemiluppens brug og definition af problematisk kemi.

  Hos L’Oréal har vi i mange år arbejdet på at forbedre produkternes miljøaftryk. Med vores strategi for bæredygtighed L’Oréal For The Future har vi fokus på produkternes miljøaftryk igennem hele vores supply chain, fra valg af råvarer over produktionen til valg af emballage og håndteringen af emballagen som affald. Vi ser også på formlernes indvirkning på vandmiljøet og nedbrydning i rensningsanlæg. Siden 1993 har vi hos L’Oréal haft vores eget øko-tox laboratorie."