Test af dioxin i mad - Så meget gift er der
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Dioxin i mad

Dioxin i mad er desværre næsten uundgåeligt. Vi har testet hvor meget dioxin, der findes i 26 almindelige madvarer. Se, hvor meget dioxin du og din familie cirka indtager om ugen.

Testet d. 13. februar 2021

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Dioxin i mad

Forbrugerrådet Tænk har undersøgt indholdet af dioxin i 26 udvalgte fødevarer. Dioxin er et af de giftigste stoffer, som mennesket har frembragt. 

Dioxin og dioxinlignende PCB mistænkes for at virke hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Testen gør dig klogere på, hvordan du kan mindske dit indtag af dioxin fra fødevarer.

Mød holdet bag vores test af dioxin i mad

Gitte står bag vores undersøgelse af dioxin i fødevarer. Undersøgelsen er gennemført af Forbrugerrådet Tænk sammen med forbrugerorganisationer i fire andre europæiske lande.

Gitte Sørensen

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet dioxin i mad

  • I Danmark omfatter testen 26 fødevarer, der er indkøbt i detailbutikker, og som indgår i mange menneskers kost herhjemme.

    Udvalget medtager både fødevarer, som bliver spist meget, og fødevarer, som vides at have et vist indhold af dioxin og dioxinlignende PCB.

  • For hver af de 26 fødevarer er der købt fem produkter, og der er både konventionelle og økologiske produkter i udvalget. Disse fem produkter for hver fødevaretype er på laboratoriet blandet til én prøve, som er blevet analyseret.

  • Med afsæt i resultaterne om indholdet af dioxin og dioxinlignende PCB i fødevarerne har Forbrugerrådet Tænk derefter beregnet, hvor meget mennesker kan forventes at indtage, hvis de spiser en gennemsnitlig kost i Danmark.

    Her er der brugt data fra den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-2013, upublicerede tal, fra DTU Fødevareinstituttet.

  • Opgørelserne er lavet for henholdsvis kvinder, mænd, teenagere i alderen 10-17 år og børn i alderen 4-9 år.

    Fremgangsmåden har været tilsvarende i de andre europæiske lande.