Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Dioxin i mad er desværre næsten uundgåeligt. Vi har testet hvor meget dioxin, der findes i 26 almindelige madvarer. Se, hvor meget dioxin du og din familie cirka indtager om ugen.
Testet d. 13. februar 2021
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Agurk
Danbo
Gulerødder
Havregryn
Kartofler
Knækbrød
Kylling
Laks
Leverpostej
Makrel i tomat
Mælk
Oksekød
Olivenolie
Rapsolie
Revet mozzarella
Rugbrød
Rødspættefilet
Smør
Smøreost
Solsikkeolie
Spegepølse
Svinekød
Tomater
Yoghurt
Æbler
Æg
Forbrugerrådet Tænk har undersøgt indholdet af dioxin i 26 udvalgte fødevarer. Dioxin er et af de giftigste stoffer, som mennesket har frembragt.
Dioxin og dioxinlignende PCB mistænkes for at virke hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
Testen gør dig klogere på, hvordan du kan mindske dit indtag af dioxin fra fødevarer.
Gitte står bag vores undersøgelse af dioxin i fødevarer. Undersøgelsen er gennemført af Forbrugerrådet Tænk sammen med forbrugerorganisationer i fire andre europæiske lande.
I Danmark omfatter testen 26 fødevarer, der er indkøbt i detailbutikker, og som indgår i mange menneskers kost herhjemme.
Udvalget medtager både fødevarer, som bliver spist meget, og fødevarer, som vides at have et vist indhold af dioxin og dioxinlignende PCB.
For hver af de 26 fødevarer er der købt fem produkter, og der er både konventionelle og økologiske produkter i udvalget. Disse fem produkter for hver fødevaretype er på laboratoriet blandet til én prøve, som er blevet analyseret.
Med afsæt i resultaterne om indholdet af dioxin og dioxinlignende PCB i fødevarerne har Forbrugerrådet Tænk derefter beregnet, hvor meget mennesker kan forventes at indtage, hvis de spiser en gennemsnitlig kost i Danmark.
Her er der brugt data fra den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-2013, upublicerede tal, fra DTU Fødevareinstituttet.
Opgørelserne er lavet for henholdsvis kvinder, mænd, teenagere i alderen 10-17 år og børn i alderen 4-9 år.
Fremgangsmåden har været tilsvarende i de andre europæiske lande.
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.
Hvad er dioxin? Hvor kommer det fra? Og hvorfor er dioxin problematisk for din sundhed? Få alle svarene her.
Den største kilde til forurening med dioxin og PCB i Danmark stammer i dag fra fyring i brændeovne i private boliger. Yderligere indgreb mod brændeovne kan forventes.
Giftstoffet dioxin finder du i forskellige mængder i madvarer. Især små børn risikerer at komme over den anbefalede grænse for indtag af dioxin, viser test.