{{ product.model }}
Mød holdet bag vores test af dioxin i mad
Gitte står bag vores undersøgelse af dioxin i fødevarer. Undersøgelsen er gennemført af Forbrugerrådet Tænk sammen med forbrugerorganisationer i fire andre europæiske lande.
Gitte Sørensen
Sådan har vi testet dioxin i mad
-
I Danmark omfatter testen 26 fødevarer, der er indkøbt i detailbutikker, og som indgår i mange menneskers kost herhjemme.
Udvalget medtager både fødevarer, som bliver spist meget, og fødevarer, som vides at have et vist indhold af dioxin og dioxinlignende PCB.
-
For hver af de 26 fødevarer er der købt fem produkter, og der er både konventionelle og økologiske produkter i udvalget. Disse fem produkter for hver fødevaretype er på laboratoriet blandet til én prøve, som er blevet analyseret.
-
Med afsæt i resultaterne om indholdet af dioxin og dioxinlignende PCB i fødevarerne har Forbrugerrådet Tænk derefter beregnet, hvor meget mennesker kan forventes at indtage, hvis de spiser en gennemsnitlig kost i Danmark.
Her er der brugt data fra den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-2013, upublicerede tal, fra DTU Fødevareinstituttet.
-
Opgørelserne er lavet for henholdsvis kvinder, mænd, teenagere i alderen 10-17 år og børn i alderen 4-9 år.
Fremgangsmåden har været tilsvarende i de andre europæiske lande.
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.
Derfor er dioxin et problem
Hvad er dioxin? Hvor kommer det fra? Og hvorfor er dioxin problematisk for din sundhed? Få alle svarene her.
Brændeovne forurener med dioxin
Den største kilde til forurening med dioxin og PCB i Danmark stammer i dag fra fyring i brændeovne i private boliger. Yderligere indgreb mod brændeovne kan forventes.
Så meget dioxin får du via din mad
Giftstoffet dioxin finder du i forskellige mængder i madvarer. Især små børn risikerer at komme over den anbefalede grænse for indtag af dioxin, viser test.