Test af koldpresset rapsolie - se hvilke der er bedst
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Koldpresset Rapsolie

Hvilken koldpresset rapsolie smager bedst og er fri for uønsket kemi. Vi tester 10 rapsolier og anbefaler to gode, men dumper også en.

Testet d. 30. april 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Rapsolier

Vi har testet 10 koldpressede rapsolier, der alle er indkøbt i supermarkeder og specialbutikker. Halvdelen af olierne er økologiske og fem er lavet på dansk raps.

I testen har vi bedømt rapsolierne sensorisk, dvs om de dufter og smager godt. Vi har set på deres renhed og målt på om de er harske. vi har undersøgt dem for uønsket kemi og meget mere.

Vi har testet følgende mærker

BioBEST, DAVA, De 5 Gaarde, En bid af Danmark, Lehnsgaard, Nicolas Vahé, Rømer, Salling Princip, Urtekram og Änglamark

Mød holdet bag vores rapsolie test

Gitte og Peter står bag vores test af koldpresset rapsolie

peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse
Gitte Sørensen

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet koldpresset rapsolie

  • Sensorisk kvalitet er bedømt af et panel bestående af tre personer, der har bedømt oliernes smag, udseende og duft. De har vurderet, om der var uønskede smagsnoter i olien, og om den havde den nøddeagtige smag, som er kendetegnende for koldpresset rapsolie. Testen blev gennemført som en blindtest, så deltagerne ikke vidste, hvilke olier de smagte på.

  • Kemisk kvalitet er en bedømmelse af indholdet af frie fedtsyrer samt peroxider, der dannes, når fedtsyrerne reagerer med ilt og er første indikation på, at olien er ved at være harsk.

  • Renheden er en undersøgelse af, om der er indikationer på, at olien har været opvarmet eller på anden måde raffineret, og om der er iblandet anden olie end rapsolie.

  • Ftalater er en analyse af indholdet af en række forskellige ftalater (blødgørere) i olien.

  • Deklaration er en bedømmelse af oplysningerne på deklarationen om holdbarhed, produktion, næringsindhold og eventuelle anprisninger samt et tjek af oplysningerne om fedtsyreindhold.

    • Sensorisk bedømmelse: 40 %
    • Kemisk kvalitet: 25 %
    • Renhed: 15 %
    • Ftalater: 10 %
    • Deklaration 10 %