TEST af brune ris - Uvildig test af fuldkornsris
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Brune ris

Hvilke brune ris smager bedst og er fri for pesticidrester og svampegifte? Se test af 11 forskellige mærker af brune ris.

Testet d. 16. januar 2025

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Brune ris

Brune ris er fuldkornsris, hvor de fleste ydre skaldele sidder på riskornet. Vi har testet 11 forskellige mærker og typer af brune ris herunder tre i kogeposer. Vi har undersøgt, hvor godt de smager, om de indeholder sprøjtegifte og svampegifte, og så har vi også undersøgt hvor meget uorganisk arsen de brune ris indeholder.

Disse mærker af brune ris har vi testet

Ben's Original, Coop, Coop 365 Økologi, Gestus, Grøn Balance, Il Fornaio, Rema 1000, Ris-Fix, Rømer, Simply Organics og ØGO

Derfor tester vi brune ris

Ris dyrkes flere steder i verden, også steder, hvor der ikke er de samme regler for sprøjtegifte, og hvor opbevaring og håndteringen af risene, kan betyde at der udvikles svampegifte på risene. 

Fødevarestyrelsen ændrede i 2024 anbefalingerne til hvordan man skal tilberede ris, for at mindske indtaget af uorganisk arsen, og vi ved, at brune ris indeholder mere arsen end hvide ris.

Vi tester for at se, om kvaliteten af de brune ris er i orden og om der er uønsket kemi i risene. Vi er også interesseret i at se om producenterne oplyser oprindelsesland og skriver hvordan man tilbereder ris, så man mindsker indtaget af uorganisk ris, som findes naturligt i ris.

Vi kæmper for større gennemsigtighed i produktionen af mad og færre kemikalier i vores madvarer. Og vi tester og undersøger markedet, for at skubbe det i den rigtige retning.

Mød holdet bag testen af brune ris

Peter og Amanda står bag vores test af brune ris. Peter har haft kontakten til laboratoriet, og analyseret på de data der er kommet tilbage. Amanda har udvalgt produkterne, så de dækker markedet bredt.

peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse
amanda

Amanda Nordmann Noachsen

Studentermedarbejder
Test og analyse

Sådan har vi testet brune ris

  • Laboratoriet har vurderet riskornenes kvalitet. De har bedømt de enkelte riskorns længde og bredde, hvor stor en andel af riskornene i pakken, der er knækkede, om der er misfarving m.m.

  • Den sensoriske analyse er en smags og kvalitets test efter kogning af risene. Risene blev tilberedt efter anvisningen på pakken.

  • Laboratoriet  har undersøgt risene for pesticidrester ved hjælp af en screening. Risene er blevet undersøgt for rester af mere end 500 forskellige pesticider.

  • På laboratoriet har vi undersøgt risene for en række mykotoxiner/ svampetoxiner. Risene er blevet undersøgt for indhold af aflatoxiner og ochratoxin A i risene.

  • Laboratoriet har lavet en analyse af indholdet af uorganisk arsen i risene.

  • Vi har bedømt informationen på emballagen. Bl.a. om der er næringsdeklaration

  • Sporbarhed er en bedømmelse af, om der er oplysninger om oprindelsesland og produktionssted.

    • Kvaliteten af riskornene: 25 %
    • Sensorisk analyse: 25 %
    • Pesticidrester: 10 %
    • Mykotoksiner: 10 %
    • Arsen:  10 %
    • Information på emballagen: 10 %
    • Sporbarhed: 10 %