Test af prioritetslån til boligkøb – se uvildig test her🏡 (2024)
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Prioritetslån

Et prioritetslån er bankernes alternativ til realkreditlånet, når du skal købe en bolig. Vi har testet boliglånet, så du kan finde det bedste og billigste.

Testet d. 21. juni 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Prioritetslån

Vil du købe et hus eller en lejlighed kan du enten låne penge i et realkreditinstitut eller i banken. 

Bankernes alternativ til realkreditlånet kaldes et prioritetslån. Det kan bedst sammenlignes med realkreditinstitutternes lån med variabel rente og kort rentetilpasning – F-Kort. 

Prioritetslånet findes i to forskellige varianter: Enten fungerer et prioritetslån helt som fx et almindeligt forbrugslån, hvor du betaler en ydelse over en aftalt periode. Dog vil banken tage pant i din bolig i form af et pantebrev – det betyder, at banken har sikkerhed for lånet, og dermed stærkt reducerer risikoen for at tabe penge på lånet. 

I andre banker udbydes et prioritetslån, som består af to dele. På den ene side har du et lån, som du skal tilbagebetale på helt normal vis. På den anden side får du en bankkonto, hvor indlånsrenten følger udlånsrenten på lånet, dog fratrukket et variabelt fradrag. 

Disse lån har vi testet

Vi har undersøgt, hvad prioritetslånene koster dig i 11 pengeinstitutters uden at skelne mellem de to konstruktioner af lånet. Du kan se, hvordan de enkelte lån er sammensat under de enkelte bankers lån. 

Vi har testet tre prioritetslån med udgangspunkt i en helårsejerbolig på 140 m2 med en belåningsværdi på tre millioner kroner:

 • Belåningsgrad på op til 40%
 • Belåningsgrad på op til 60%
 • Belåningsgrad på op til 80%

I testen er løbetiden på prioritetslånet i alle tre lånesituationer 30 år med 10 års afdragsfrihed. 

Disse bankers lån har vi testet

 • Arbejdernes Landsbank
 • Danske Bank
 • Jyske Bank
 • Nordea
 • Nykredit Bank
 • Ringkjøbing Landbobank
 • Sparekassen Danmark
 • Sparekassen Kronjylland
 • Spar Nord
 • Sydbank
 • Vestjysk Bank

Bemærk: Data til denne test er indhentet medio juni 2024. Bankerne kan ændre renterne fra dag til dag, og derfor er de anvendte rentesatser i testen et øjebliksbillede. Du vil med muligvis møde andre satser i markedet end dem, du ser i testen. Markedet er dynamisk og korreleret med rentefald fra centralbankerne. 

Mød den ansvarlige for testen af prioritetslån

Dennis Tofting Andersen

Dennis Tofting Andersen

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet prioritetslån

 • Forbrugerrådet Tænk har testet omkostningsniveauet for prioritetslån. Vi har testet 11 forskellige pengeinstitutter. Vi har i testens bedømmelse ikke skelnet mellem produkter der er konstrueret som et traditionelt annuitetslån eller som en indlånskonto kombineret med en udlånskonto. Man kan dog finde oplysningen om udlånstypen under de enkelte produkter.  

 • Testen tager udgangspunkt i en helårsejerbolig med en belåningsværdi på 3 mio. kr. Vi har opstillet 3 forskellige belåningssituationer. De 3 belåningssituationer er en belåning op til 40%, op til 60% og op til 80% af ejerboligens værdi. Løbetiden på prioritetslånet er i alle tre casesituationer 30 år og med 10 års afdragsfrihed. Ved andre belåningsgrader, kreditbeløb og løbetider vil de beregnede årlige omkostninger i procent (ÅOP) kunne blive anderledes. 

 • Vi har bedt pengeinstitutterne om at beregne ÅOP i de 3 forskellige belåningssituationer. I de situationer hvor pengeinstitutterne har differentierede lånerenter og/eller etableringsomkostninger øver dette væsentlig indflydelse på ÅOP. Vi har derfor bedt pengeinstitutterne om at oplyse både laveste og højeste ÅOP således, at vi har kunnet kvantificere og vurdere de enkelte pengeinstitutters prisspænd for en kunde som ikke nødvendigvis også har en pensionsordning, billån m.m. hos pengeinstituttet. 

  Den højeste ÅOP vægter kun 20% i testen. Dette skyldes en forventning om, at den typiske forbruger med almindelig og god kreditværdighed ofte vil kunne opnå priser tæt på den lave ende af pengeinstitutternes prisspænd. Generelt kan ses, at der findes meget store prisspænd hos nogle institutter. Det vil give et forkert billede af konkurrencesituationen at sidestille de høje ÅOP-tal i modellen med de lave.

 • I testen er det forudsat, at kunden har et engagement i pengeinstituttet bestående udelukkende af prioritetslånet, lønkonto og netbank.

 • Laveste ÅOP (belåningsgrad op til 40%): 26,7%

  Højeste ÅOP (belåningsgrad op til 40%): 6,7%

  Laveste ÅOP (belåningsgrad op til 60%): 26,7%

  Højeste ÅOP (belåningsgrad op til 60%): 6,7%

  Laveste ÅOP (belåningsgrad op til 80%): 26,7%

  Højeste ÅOP (belåningsgrad op til 80%): 6,7%