Vil du læse mere nu?
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Et prioritetslån er bankernes alternativ til realkreditlånet, når du skal købe en bolig. Vi har testet boliglånet, så du kan finde det bedste og billigste.
Testet d. 21. juni 2024
Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.
Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.
Prioritetslån
Prioritetslån
Prioritetslån
Prioritetslån
Prioritetslån
Prioritetslån
Prioritetslån
Prioritetslån
Prioritetslån
Prioritetslån
Prioritetslån
Vil du købe et hus eller en lejlighed kan du enten låne penge i et realkreditinstitut eller i banken.
Bankernes alternativ til realkreditlånet kaldes et prioritetslån. Det kan bedst sammenlignes med realkreditinstitutternes lån med variabel rente og kort rentetilpasning – F-Kort.
Prioritetslånet findes i to forskellige varianter: Enten fungerer et prioritetslån helt som fx et almindeligt forbrugslån, hvor du betaler en ydelse over en aftalt periode. Dog vil banken tage pant i din bolig i form af et pantebrev – det betyder, at banken har sikkerhed for lånet, og dermed stærkt reducerer risikoen for at tabe penge på lånet.
I andre banker udbydes et prioritetslån, som består af to dele. På den ene side har du et lån, som du skal tilbagebetale på helt normal vis. På den anden side får du en bankkonto, hvor indlånsrenten følger udlånsrenten på lånet, dog fratrukket et variabelt fradrag.
Disse lån har vi testet
Vi har undersøgt, hvad prioritetslånene koster dig i 11 pengeinstitutters uden at skelne mellem de to konstruktioner af lånet. Du kan se, hvordan de enkelte lån er sammensat under de enkelte bankers lån.
Vi har testet tre prioritetslån med udgangspunkt i en helårsejerbolig på 140 m2 med en belåningsværdi på tre millioner kroner:
I testen er løbetiden på prioritetslånet i alle tre lånesituationer 30 år med 10 års afdragsfrihed.
Disse bankers lån har vi testet
Bemærk: Data til denne test er indhentet medio juni 2024. Bankerne kan ændre renterne fra dag til dag, og derfor er de anvendte rentesatser i testen et øjebliksbillede. Du vil med muligvis møde andre satser i markedet end dem, du ser i testen. Markedet er dynamisk og korreleret med rentefald fra centralbankerne.
Forbrugerrådet Tænk har testet omkostningsniveauet for prioritetslån. Vi har testet 11 forskellige pengeinstitutter. Vi har i testens bedømmelse ikke skelnet mellem produkter der er konstrueret som et traditionelt annuitetslån eller som en indlånskonto kombineret med en udlånskonto. Man kan dog finde oplysningen om udlånstypen under de enkelte produkter.
Testen tager udgangspunkt i en helårsejerbolig med en belåningsværdi på 3 mio. kr. Vi har opstillet 3 forskellige belåningssituationer. De 3 belåningssituationer er en belåning op til 40%, op til 60% og op til 80% af ejerboligens værdi. Løbetiden på prioritetslånet er i alle tre casesituationer 30 år og med 10 års afdragsfrihed. Ved andre belåningsgrader, kreditbeløb og løbetider vil de beregnede årlige omkostninger i procent (ÅOP) kunne blive anderledes.
Vi har bedt pengeinstitutterne om at beregne ÅOP i de 3 forskellige belåningssituationer. I de situationer hvor pengeinstitutterne har differentierede lånerenter og/eller etableringsomkostninger øver dette væsentlig indflydelse på ÅOP. Vi har derfor bedt pengeinstitutterne om at oplyse både laveste og højeste ÅOP således, at vi har kunnet kvantificere og vurdere de enkelte pengeinstitutters prisspænd for en kunde som ikke nødvendigvis også har en pensionsordning, billån m.m. hos pengeinstituttet.
Den højeste ÅOP vægter kun 20% i testen. Dette skyldes en forventning om, at den typiske forbruger med almindelig og god kreditværdighed ofte vil kunne opnå priser tæt på den lave ende af pengeinstitutternes prisspænd. Generelt kan ses, at der findes meget store prisspænd hos nogle institutter. Det vil give et forkert billede af konkurrencesituationen at sidestille de høje ÅOP-tal i modellen med de lave.
I testen er det forudsat, at kunden har et engagement i pengeinstituttet bestående udelukkende af prioritetslånet, lønkonto og netbank.
Laveste ÅOP (belåningsgrad op til 40%): 26,7%
Højeste ÅOP (belåningsgrad op til 40%): 6,7%
Laveste ÅOP (belåningsgrad op til 60%): 26,7%
Højeste ÅOP (belåningsgrad op til 60%): 6,7%
Laveste ÅOP (belåningsgrad op til 80%): 26,7%
Højeste ÅOP (belåningsgrad op til 80%): 6,7%
Bliv klogere på boligkøb og boligfinansiering.
Prioritetslånet er bankernes alternativ til realkreditlånet, som giver dig en højere grad af fleksibilitet. Og lige nu kan de bedste prioritetslån sagtens konkurrere med realkreditlånet. Vi har testet prioritetslån – find de billigste her.
Bankerne i Danmark kappes om at sænke renter på boliglån, så de kan lokke nye kunder i butikken, mens mange eksisterende kunder ingen fordel får af de lavere renter. Har du allerede et boliglån, er det derfor nu, du skal forhandle med din bank. Få hjælp her.
Flere banker har sænket renten på boliglån til dig, der skal købe en bolig, og ’det dyre banklån’ er lige nu relativt billigt i nogle banker, viser vores test. Se, hvor du kan finde det bedste og billigste boliglån.
Boligkredit er et fleksibelt alternativ til et tillægslån i boligen, men det er også et lån, der kan blive dyrt og kræver særlig opmærksomhed.
En boligkredit kan give økonomisk fleksibilitet, men det er om at se sig for, for testen viser, at der er store prisforskelle. Se, hvor du får den billigste og bedste boligkredit.