Test af barberskrabere - Disse er uden uønsket kemi
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Barberskrabere

Din barberskraber kan være tilsat mistænkt hormonforstyrrende stoffer i barberbladets lubrastrip, der gør barberingen mere behagelig. Vi har testet 15 barberskrabere. Se, hvilke der er uden uønsket kemi.

Testet d. 18. april 2023

Om testen af
Barberskrabere

Vi har testet 15 barberskrabere med gummistrip - også kaldet lubrastrip - for, om de indeholder uønskede kemikalier. I testen er der flere gode valg uden uønsket kemi. To mærker har flere barberskrabere med i testen, som indeholder BHT, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende.

Det har vi fundet:

 • 11 barberskrabere er uden uønsket kemi og får den bedste bedømmelse, A-kolben.
 • 4 barberskrabere indeholder BHT, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende og får den laveste bedømmelse, C-kolben.

Mød holdet bag testen af barberskrabere

Claus og Anne står bag kemitesten af barberskrabere.

Claus Jørgensen

Claus Jørgensen

Projektchef, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet barberskrabere

 • 15 barberskrabere med en såkaldt lubrastrip er købt i butikkerne i Danmark i løbet af januar og februar 2023.

  Efter indkøb er ingredienserne på produkterne blevet noteret, og derefter er producenterne blevet kontaktet for at sikre, at der er tale om aktuelle produkter, og at ingredienserne er korrekte.

  Testen er en deklarationstest. Det vil sige, at det er en gennemgang af de ingredienser, der optræder på produkternes ingredienslister.

  Alle produkterne er vurderet i forhold til, om de indeholder uønsket kemi eller ej. Uønsket kemi er fx stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, allergifremkaldende eller problematiske for miljøet.

  I appen Kemiluppen kan du også finde flere barberskrabere, som er vurderet for uønsket kemi.

 • Vi har fundet BHT i fire ud af 15 barberskrabere i testen. Der er ikke fundet andre uønskede kemikalier i produkterne.

  BHT

  BHT er en antioxidant, der forhindrer eller forsinker iltning af et produkt. Iltning kan føre til forringelse af materialernes kvalitet, fx udseende og mekaniske egenskaber af plast og gummi.

  Stoffet er mistænkt for at være hormonforstyrrende og er optaget på en række myndighedslister over kemikalier med problematiske effekter for sundhed og miljø.

  BHT udløser den laveste kemibedømmelse C-kolben.

Det siger virksomhederne

 • Coop oplyser, at produktet findes i to versioner. Den testede skraber og en nyere version. Tjek evt. ingredienserne på produktet, og se om det er den samme, som vi har vurderet.