Forbrugerrådet Tænk

Test: Vaskemaskiner

Hvilke vaskemaskiner er bedst i test? Forbrugerrådet Tænks test anbefaler de bedste vaskemaskiner netop nu, og hjælper dig med at undgå at betale for meget. Opdateret: 26. August 2021

Få adgang til testen for blot 54 kr.

Det er dyrt at lave uvildige test, som er udført på et professionelt testlaboratorium. Derfor skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se denne test af vaskemaskiner.

Et medlemskab koster kun 54 kr. pr. måned, og du kan opsige det fra måned til måned. Samtidig får du bl.a. også adgang til vores +150 øvrige produkttest, og vores magasin med posten 10 gange om året.

Test facts

Sådan har vi lavet vores vaskemaskine test

Forbrugerrådet Tænk har testet vaskemaskiner med kapacitet på 5-10 kg. Vi har udvalgt et bomuldsprogram og et syntetisk program på 40° til test af vaskeevne, el-, vand- og tidsforbrug. Vægten er lagt på vaskeevne samt forbruget af el, vand og tid.

Hvordan vasker maskinen?

Vaskeevnen er testet ved at fylde den enkelte vaskemaskine op til 80 % af den angivne kapacitet, hvilket er, hvad de fleste gør i hjemmet. Simulerede pletter af olivenolie, fedt, blæk og kosmetik blev vasket sammen med t-shirts, lagner, cowboybukser og andet vasketøj.

Hvor godt skyller vaskemaskinen?

Skylleevnen angiver, hvor godt maskinerne skyllede tøjet fri for sæberester. Den er testet ved at centrifugere vasketøjet umiddelbart efter vask ved 2.800 omdrejninger i minuttet. Sæbeindholdet blev målt i restvandet.

Hvordan er centrifugeringsevnen for den enkelte vaskemaskine?

Centrifugeringsevnen er målt ved vejning af vasketøjet før og umiddelbart efter vask. Forskellen er lig indholdet af vand. Jo mindre vand, jo bedre centrifugerer maskinen.

Hvordan er vand- og strømforbruget?

Strøm- og vandforbrug er målt under testen og bedømt ud fra maskinens kapacitet for at give det mest retvisende billede ved sammenligning af maskinerne.

Er det en brugervenlig vaskemaskine?

Brugervenligheden er bedømt af 3 personer for alle tænkelige aspekter ved maskinen i forhold til, hvor nem den er at arbejde med.

Der er set på, om lågen kan åbne helt, om sæbeskålen er nem at tage ud og om betjeningspanelet er logisk udformet.

Brugervejledningen er desuden bedømt for, hvor fyldestgørende den er og hvor let den er at forstå.

Hvor lang tid tager vasken?

Tidsforbruget for de testede programmer vægter i testen. I skemaet er det angivet for et 40° bomuldsprogram med 80 % fyldt tromle og med en fuld tromle på en 40 graders syntetisk vask.

Larmer den enkelte vaskemaskine?

Støjen er bedømt af 5 laboratorieassistenter, der hver især vurderede, hvor meget den enkelte vaskemaskine støjer, når den henholdsvis vasker og centrifugerer.

Resultaterne vægtes således:

 • Vaskeevne 45 %
 • Vand- og strømforbrug 15 %
 • Skylleevne 10 %
 • Centrifugering 10 %
 • Brugervenlighed 10 %
 • Tidsforbrug 5 %
 • Støj 5 %

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumer Research & Testing, ICRT.

Hvilken vaskemaskine er den bedste og hvilken skal jeg vælge?

I oversigten over alle vaskemanskiner i toppen af siden kan du sortere efter "bedømmelse" og se hvilke vaskemaskiner, der samlet set har klaret sig bedst i testen, og derfor er bedst i test. Herefter kan du klikke ind på hver enkelt vaskemaskine, og se hvordan den klare sig inden for de enkelte parameter:

 • Vaskeevne
 • Skylleevne
 • Centrifugering
 • Energiforbrug
 • Vandforbrug
 • Tidsforbrug
 • Brugervenlighed
 • Støj

Du får også en oversigt over specifikation såsom kapacitet, energimærkning, bredde, højde, dybde osv.

Det er meget forskelligt hvilke parametre der er vigtigst for den enkelte bruger. Derfor er det nødvendigvis ikke er den vaskemaskine, der samlet set har klaret sig bedst, som er den perfekte vaskemaskine til dine behov.

Vi har også udgivet en række artikler om valg af vaskemaskine. Læs bl.a. 5 ting du skal vide inden du køber ny vaskemaskine og Vaskemaskine: Her er de bedste mærker.

Log ind for at finde den bedste vaskemaskine

Du skal logge ind for at se testresultaterne. Er du endnu ikke medlem kan du blive det her. Du få adgang til mere end 150 test af alt fra støvsuger test til smartwatch test. Et medlemskab koster blot 54 kr. pr. måned og kan opsiges fra måned til måned. 

 

Spørgsmål og svar om vores vaskemaskine test

Hvordan er jeres vaskemaskine test lavet?

Forbrugerrådet Tænks vaskemaskine test er uvildig og udført på et anerkendt laboratorium. Vi har selv valgt og købt vaskemaskinerne, og producenterne har derfor ingen indflydelse på testresultaterne.

Vi har testet maskinerne ud fra følgende parametre: vaskevne, skylleevne, centrifugering, vand- og strømforbrug, brugervenlighed, tidsforbrug og støj. Derudover kan du for hver maskine finde informationer omkring eksempelvis kapacitet, størrelse (bredde, højde, dybde), energimærkning, vaskeprogrammer osv.  

Hvilke vaskemaskiner er bedst i test?

8 af de 50 testede vaskemaskiner har fået den højeste samlede vurdering og er derfor bedst i test. Du skal logge ind for at se testvinderne.

Hvilke mærker er blevet testet?

Vi har testet følgende mærker i vores vaskemaskine test: AEG, Asko, Bauknecht, Beko, Blomberg, Bosch, Electrolux, Gorenje, Grundig, Ikea, LG, Logik, Miele, Samsung, Siemens og Whirlpool er testet.

Du kan se de enkelte modeller i testoversigten. Vi har testet 50 vaskemaskiner og dækker en stor del af de mest populære maskiner på markedet.

Holdet bag vores vaskemaskine test

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse

Mariane Andersen

Markedsresearcher
Test og analyse