
Mød holdet bag vores ovn test
Gitte og Mariane er holdet bag vores test af ovne. Testen laver vi i samarbejde med andre europæiske forbrugerorganisationer i ICRT.

Gitte Sørensen

Mariane Andersen
Sådan har vi testet ovne
-
Forvarmning - ovnen skal varme hurtigt op
Forvarmning er en bedømmelse af, hvor hurtigt ovnen varmer op til den indstillede temperatur.
Præcision – ovnen skal vise den rigtige temperatur
Præcision er en bedømmelse af, hvor meget temperaturen i ovnen afviger fra den indstillede. Præcisionen er testet ved 80, 150 og 200 grader samt ved den maksimale temperatur.
Stabilitet – ovnen skal holde sin temperatur
Temperaturstabilitet er en bedømmelse af, hvor stabil temperaturen i ovnen er.
Der er testet ved 80, 150 og 200 grader samt ved den maksimale temperatur.
Madlavning - ovnen skal tilberede maden godt nok
Madlavning er en bedømmelse af, hvor godt ovnen tilbereder maden.
På laboratoriet tilbereder vi forskellige typer mad, og tester de forskellige tilberedningsfunktioner.
- Vi steger en hel kylling, bager sukkerbrødskage i et og to niveauer samt bager små kager med flere plader i ovnen. Vi bager også marengs med både almindelig over- og undervarme og med varmluftsfunktionen.
- Grillelementerne bliver testet. Vi undersøger hvor stort et areal grillelementet griller, og om det griller ensartet.
- Dampfunktionen bliver testet. I de ovne, der har dampfunktion, damper vi f.eks. fisk og grøntsager og vi tilbereder creme caramel og bager brød ved hjælp af damp og en anden opvarmningsform.
-
Vi tester hvor meget energi ovnen bruger under forskellige funktioner.
Energiforbrug er målt under opvarmning af ovnen, på standby og under rengøringsfunktionen i de tilfælde, ovnen har en sådan.
Energiforbruget er også målt under madlavningstestene.
-
Brugervenlighed er en bedømmelse af, hvordan ovnen fungerer i daglig brug. Vi har blandt andet vurderet indstillingen af programmer og temperaturer samt håndteringen af ovn og plader.
Desuden har vi bedømt, hvor let den er at gøre ren. Rengøringen er bedømt under manuel rengøring og ved hjælp af rengøringsfunktionen i de tilfælde, hvor det er relevant.
-
Støj er bedømt subjektivt under henholdsvis opvarmningsfasen og nedkølingsfasen.
-
Sikkerhed er en bedømmelse af den elektriske og mekaniske sikkerhed, hvor blandt andet risikoen for at få elektrisk stød er bedømt, ligesom vi har bedømt holdbarhed og stabilitet af rist og ribber.
Derudover har vi undersøgt, hvor varm ovnen bliver på ydersiden under brug. Vi har især været opmærksomme på de områder, der er risiko for, at man kommer i berøring med.
-
- Forvarmning, præcision, temperaturstabilitet og madlavning: 50 procent
- Energiforbrug: 20 %
- Brugervenlighed: 20 %
- Støj: 5 %
- Sikkerhed: 5 %
En dårlig bedømmelse i sikkerhed trækker den samlede bedømmelse ned.
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Gør ovnen ren i 3 trin
Rengøring af ovnen er ikke så vanskelig, som du måske tror. Gør ovnrummet, bageplader, bageriste og glasset skinnende rent med 3 lette trin.

Disse ovne er de bedste i test
Hvilke ovne er Bedst i test? Se hvilken pyrolyseovn, dampovn og basisovn, som klarer sig bedst i vores test af indbygningsovne.

Sådan vælger du den rigtige ovn
Ovne ser meget ens ud, men selv små forskelle kan få stor betydning. Effektivitet, funktioner og priser varierer meget. Undgå fejlkøb med denne artikel.

Pyrolyse: Ovnen renser sig selv
Ovne med pyrolyse gør sig selv rene. Men der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du sætter ovnen i sving med rengøringen.

Sådan sparer du på strømmen i din ovn
Ovne har mange forskellige funktioner. Men bruger du dem forkert, kan det koste dig ekstra på elregningen. Få tips til, hvordan du sparer penge på brugen.

Det skal du vide, før du køber en dampovn
Dampovne giver dig mulighed for at tilberede mad med hjælp af damp. Men de er dyre og nogle dampovne har begrænsninger. Vælg din ovn med omhu.

Så meget strøm bruger du på at tilberede en kylling
Der er mange forskellige måder at tilberede din mad på, og strømforbruget er langtfra ens. Se her, hvor meget el du bruger på at lave en kylling i h.h. ovn, airfryer, slowcooker, mikrobølgeovn med mere.

Disse komfurer er Bedst i Test
I et godt komfur skal både kogeplade og ovn være god. Vores test viser, at det er svært for mange komfurer. Se de bedste komfurer her.

Ovn: Hvilket mærke anbefaler andre?
Den bedste ovn varmer altid jævnt, er let at gøre ren og går ikke i stykker. Vi har spurgt forbrugerne, om de kan anbefale mærket på deres ovn til dig.