Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Ovne

En god ovn gør din madlavning lettere og resultatet bedre. Men skal din nye ovn være med eller uden pyrolyse – Og skal ovnen være med damp? Få hjælp her. Opdateret: 24. Juni 2021

Få adgang til testen for blot 54 kr.

Det er dyrt at lave uvildige test, som er udført på et professionelt testlaboratorium. Derfor skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se denne test af ovne.

Et medlemskab koster kun 54 kr. pr. måned, og du kan opsige det fra måned til måned. Samtidig får du bl.a. også adgang til vores +150 øvrige produkttest, og vores magasin med posten 10 gange om året.

Holdet bag vores test af ovne:

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse

Mariane Andersen

Markedsresearcher
Test og analyse

Test facts

 

Sådan har vi testet ovne

Forbrugerrådet Tænk har testet indbygningsovne. Ovne med pyrolyse, katalyse og dampfunktion er også testet. Læs hvordan vi tester her.

Indbygningsovne er testet

Forbrugerrådet Tænk har testet 50 indbygningsovne. 

Pyrolyseovne, katalyseovne, dampovne, ovne med dampsupplement og ovne uden ekstrafunktioner er testet. 

Indbygningsovnene er testet for evne til ensartet tilberedning, hvor hurtigt de når den ønskede temperatur og holder den, samt støj, brugervenlighed og sikkerhed.

Følgende mærker er testet:

AEG, Asko, Bauknecht, Bosch, Electrolux, Gorenje, Gram, Ikea, Indesit, Miele, Neff, Samsung, Siemens, Voss og Whirlpool

Forvarmning - ovnen skal varme hurtigt op

Forvarmning er en bedømmelse af, hvor hurtigt ovnen varmer op til den indstillede temperatur.

Præcision – ovnen skal vise den rigtige temperatur

Præcision er en bedømmelse af, hvor meget temperaturen i ovnen afviger fra den indstillede. Præcisionen er testet ved 80, 150 og 200 grader samt ved den maksimale temperatur.

Stabilitet – ovnen skal holde sin temperatur

Temperaturstabilitet er en bedømmelse af, hvor stabil temperaturen i ovnen er.

Der er testet ved 80, 150 og 200 grader samt ved den maksimale temperatur.

Madlavning - ovnen skal tilberede maden godt nok

Madlavning er en bedømmelse af, hvor godt ovnen tilbereder maden. 

På laboratoriet tilbereder vi forskellige typer mad, og tester de forskellige tilberedningsfunktioner.

  • Vi steger en hel kylling, bager sukkerbrødskage i et og to niveauer samt bager små kager med flere plader i ovnen. Vi bager også marengs med både almindelig over- og undervarme og med varmluftsfunktionen.
  • Grillelementerne bliver testet. Vi undersøger hvor stort et areal grillelementet griller, og om det griller ensartet.
  • Dampfunktionen bliver testet. I de ovne, der har dampfunktion, damper vi f.eks. fisk og grøntsager og vi tilbereder creme caramel og bager brød ved hjælp af damp og en anden opvarmningsform.

Energiforbrug – ovnen skal være energivenlig

Vi tester hvor meget energi ovnen bruger under forskellige funktioner.

Energiforbrug er målt under opvarmning af ovnen, på standby og under rengøringsfunktionen i de tilfælde, ovnen har en sådan.

Energiforbruget er også målt under madlavningstestene.

Brugervenlighed – ovnen skal være nem at bruge og rengøre

Brugervenlighed er en bedømmelse af, hvordan ovnen fungerer i daglig brug. Vi har blandt andet vurderet indstillingen af programmer og temperaturer samt håndteringen af ovn og plader.

Desuden har vi bedømt, hvor let den er at gøre ren. Rengøringen er bedømt under manuel rengøring og ved hjælp af rengøringsfunktionen i de tilfælde, hvor det er relevant.

Støj – ovnen skal ikke larme

Støj er bedømt subjektivt under henholdsvis opvarmningsfasen og nedkølingsfasen. 

Sikkerhed – ovnen skal være sikker at bruge

Sikkerhed er en bedømmelse af den elektriske og mekaniske sikkerhed, hvor blandt andet risikoen for at få elektrisk stød er bedømt, ligesom vi har bedømt holdbarhed og stabilitet af rist og ribber.

Derudover har vi undersøgt, hvor varm ovnen bliver på ydersiden under brug. Vi har især været opmærksomme på de områder, der er risiko for, at man kommer i berøring med.

Sådan vægter vi bedømmelsen:

  • Forvarmning, præcision, temperaturstabilitet og madlavning: 50 procent
  • Energiforbrug: 20 %
  • Brugervenlighed: 20 %
  • Støj: 5 %
  • Sikkerhed: 5 %

En dårlig bedømmelse i sikkerhed trækker den samlede bedømmelse ned.

Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer og-blade i International Consumer Research & Testing, ICRT