Forbrugerrådet Tænk

Test: Robotstøvsuger

Hvilken robotstøvsuger er bedst i test, og hvilke robotstøvsugere skal du undgå? Få også svar på, om robotstøvsugeren kan afløse den almindelige støvsuger? Opdateret: 22. December 2021

Få adgang til testen for blot 54 kr.

Der er mange omkostninger forbundet med at lave vores robotstøvsuger test, da den er 100% uvildig og lavet på et professionelt testlaboratorium. Derfor skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se testresultaterne.

Et medlemskab koster kun 54 kr. pr. måned, og du kan opsige det fra måned til måned. Samtidig får du adgang til vores +150 øvrige produkttest, vores magasin med posten 10 gange om året og meget andet.

Holdet bag vores robotstøvsuger test
Thorben Bayer

Thorben Bayer

Projektleder
Test og analyse
Anders Trankjær

Anders Flensburg Trankjær

Markedsresearcher
Test og analyse

Test facts

 

Sådan har vi gennemført vores robotstøvsuger test

Robotstøvsugere skal kunne flere ting, udover at støvsuge.  Forbrugerrådet Tænk tester robotstøvsugere løbende. Her tester vi for deres evne til at støvsuge, navigere, støjniveau og hvor energi- og brugervenlig de er? Læs mere om vores test her.

Hvor godt støvsuger robotstøvsugerne?

Robotstøvsugernes evne til at støvsuge bliver testet på såkaldte standardgulvtæpper, -fliser og -trægulve med sprækker.

Når vi laver en test af almindelige støvsugere bruger vi samme type underlag og typer af krummer, støv og hår de skal støvsuge op.

Testen af støvsugning består af flere dele

Hvor god er robotten til at spotstøvsuge?

Spotstøvsugning er en fordel, hvis du har tabt noget på gulvet, eller gerne vil have at din robotstøvsuger støvsuger under spisebordet efter du har spist.

Robotstøvsugeren spotstøvsuger af 2 omgange, på samme underlag og med identisk snavs.

 • Til den selv synes den er færdig med støvsugning
 • 5 minutter på samme område

Hvilke typer af snavs kan robotstøvsugeren klare?

Robotterne bliver udsat for forskellige typer snavs. Snavset bliver fordelt på samme måde på de forskellige gulvtyper.

Vi tester robotstøvsugemes sugeevne med mineralsk støv, brødkrummer og dyrehår.

 • På hårdt gulv har vi støvsuget mineralsk støv og brødkrummer
 • På tæpper har vi støvsuget mineralsk støv, brødkrummer og dyrehår.

I testresultatet kan du sortere, så du finder den robotstøvsuger, som er bedst på din gulvtype.

Vi har også testet, hvor god robotten er, når batteriet er en tredjedel opladt.

Hvor godt kommer robotstøvsugeren ud i hjørner?

I testen udsætter vi robotstøvsugerne for forskellige typer af hjørner og forhindringer. Vi tester hvor godt de fjerner snav i hjørner, langs paneler og rundt om stole- og bordben.

Robotten udsættes for et typisk hjem

Navigation og forhindringer er testet ved at undersøge robottens evner til at navigere, håndtere forhindringer, og samtidig afdække hele gulvet.

Robotstøvsugernes evne til at undgå at falde ned ad trapper og at blive hægende i kabler, dørtrin eller gulvtæppekanter er også testet.

Hvor brugervenlige er de?

Brugervenligheden er en undersøgelse af hvor nemt det er at programmere robotten. Vi undersøger hvor nemt det er at tømme og rengøre støvbeholderen og de roterende børster og filtre. 

En robotstøvsuger kræver nemlig at blive tømt ofte. Er det besværligt, er din robot ikke en god hjælp.

Støj er målt

Robotstøvsugerne er blevet målt hvor meget de larmer, når de kører. Vi har målt db i 1,60 meters højde under støvsugning og har haft et panel af brugere til at vurdere støjen subjektiv.

Hvor meget strøm bruger den?

Energiforbruget er testet ved at måle opladetid, og hvor lang tid robotten formår at arbejde på både gulvtæppe og hårdt gulv.

Samlet bedømmelse af testen vægtes således: 

 • Støvsugning 40%
 • Navigation og forhindringer 20%
 • Brugervenlighed 22%
 • Støj 12%
 • Energiforbrug 6%

Testen er gennemført i samarbejde med andre forbrugerblade i International Consumer Research & Testing, ICRT.

Ud fra jeres robotstøvsuger test - hvilken robotstøvsuger skal jeg vælge?

Hos Forbrugerrådet Tænk er vores test både uvildige og utrolig grundige. Derfor er det et godt sted at starte, når du skal købe en ny robotstøvsuger.

Vi har testet mere end 70 robotstøvsugere, så det kan umiddelbart virke uoverskueligt, at finde frem til den maskine, der er bedst for dig. Med vores sortering, kan du dog hurtigt få et godt overblik. For hvert produkt har vi nemlig givet en samlet bedømmelse, så ved at sortere efter "bedømmelse" ser du de robotstøvsugere, der overordnet set, har klaret sig bedst i testen.

Er det vigtigt for dig, at se de produkter med den laveste pris eller måske et specifik mærke / model, så kan du også sortere efter det. Du har også mulighed for at se de robotstøvsugere, der er særlig gode til at støvsuge langs kanter og i hjørner, samt dem der er særlig gode til dyrehår (eksempelvis hundehår) på gulvtæpper.

For hver robotstøvsuger kan du også se en lang række specifikationer såsom energiforbrug, støj, vægt i kilo, opladetid med mere.

Med vores robotstøvsuger test bliver du altså godt klædt på, til at finde den bedste robotstøvsuger for dig.
 

Bliv medlem af Forbrugerrådet Tænk og se testresultaterne

For at se testresultaterne skal du være medlem af Forbrugerrådet Tænk. Med et medlemskab får du ikke blot adgang til denne robotstøvsuger test, men også til mere end 150 test af alt fra tørret oregano til test af tørretumblere - se alle vores test. Derudover modtager du med posten vores medlemsmagasin 10 gange om året. Her kan du læse om nyeste test, forbrugerpolitik og meget andet.

Du kan blive medlem for blot 54 kr. om måneden, og du kan til en hver tid opsige dig medlemskab fra måned til måned.

 

Spørgsmål og svar om testen af robotstøvsugere

Hvilken robotstøvsuger skal jeg vælge?

Der er en del individuelle overvejelser, man skal gøre sig, når man køber en robotstøvsuger. De fleste vil naturligvis prioritere højt, at den støvsuger godt. Men der er også andre parametre, som er vigtige såsom at den navigerer godt, at den er nem at bruge (brugervenlighed), hvor meget den støjer, energiforbrug, pris osv.

Alle disse parametre gennemgår vores test og giver en score ud fra hver af dem. Med vores sorterings- og filtre funktion kan du nemt finde de robotstøvsugere, som klarer testen bedst ud fra de parametre, der er vigtigst for dig. På den måde bliver det nemmere for dig at træffe den rigtige beslutning og gøre et godt køb.  

Hvordan har I lavet jeres robotstøvsuger test?

Forbrugerrådet Tænks test er altid 100% uvildige og meget grundige. Robotstøvsuger testen er foretaget på professionelt testlaboratorium og vi har testet følgende parametre (procentsats angiver vægtningen):

 • Støvsugning 40%
 • Navigation og forhindringer 20%
 • Brugervenlighed 22%
 • Støj 12%
 • Energiforbrug 6%

Her på siden kan du se, hvordan de enkelte mærker og herunder modeller klarer testen.

Hvilken robotstøvsuger er bedst i test?

Vi har testet mere end 70 robotstøvsugere på markedet, hvilket gør vores test til én af de mest omfattende. Ud af de 72 vi har testet, anbefaler vi syv. Vores test viser dog også, at selv de bedste robotstøvsugere ikke kan erstatte den traditionelle støvsuger.

For at læse hele testen skal du logge ind. Er du endnu ikke medlem af Forbrugerrådet Tænk, kan du blive det for blot 54 kr. pr. måned.