TEST Børneopsparinger - se, hvor du kan få den højeste rente
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Børneopsparinger

I hvilken bank kan du få den højeste rente på en børneopsparing, så dit barn eller barnebarn kan få mest muligt ud af pengene? Vi har testet børneopsparinger i 17 banker.

Testet d. 28. august 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Børneopsparinger

Bemærk: Data til denne test er indhentet august 2024. Bankerne kan ændre renterne fra dag til dag, og derfor er de anvendte rentesatser i testen et øjebliksbillede. Du vil muligvis møde andre satser i markedet end dem, du ser i testen. Markedet er dynamisk og korreleret med rentefald fra centralbankerne. 

En børneopsparingskonto er en konto, forældre, værger, bedsteforældre eller oldeforældre kan oprette til barnet og indbetale på. Der kan kun oprettes én børneopsparing per barn. Opsparingen kan oprettes fra barnet er født til det fylder 14 år og kan udbetales fra barnet er 14 år til det fylder 21. Der må indbetales 6.000 kr. på kontoen årligt dog højest 72.000 kr. i alt. 

På en traditionel børneopsparing vil der typisk være en bindingsperiode på syv år, men den kan også være længere. En børneopsparing vil typisk have en variable rente.

En børneopsparing kan være en god hjælp, når barnet fx får brug for en udbetaling eller indskud på en bolig. Og da afkastet er skattefrit, er der også et økonomisk argument for at spare op på den måde. 

Vi har testet, hvor du får den højeste rente på en børneopsparing. Vi har testet børneopsparinger hos bl.a. Nordea, Sydbank, Danske Bank, Arbejdernes Landsbank og 13 andre banker. 

Mød den ansvarlige for testen af børneopsparinger

Dennis Tofting Andersen

Dennis Tofting Andersen

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet børneopsparinger

  • Vi har indhentet rentesatser via bankernes hjemmesider hos 17 banker og sparekasser i august 2024. 

  • Det eneste testparameter er nominel årlig rente. Den nominelle årlige rente vil for denne type opsparingskonti ofte være den samme som den pålydende rente - også blot kaldet renten.

  • Rentesatsen, som pengeinstitutterne tilbyder, er i overvejende grad styret af den Europæiske Centralbank (ECB). Dette skyldes, at Nationalbanken følger ECB-renten meget tæt.

    Hvis ECB sænker renten vil Nationalbanken følge trop. Derefter vil de enkelte pengeinstitutter med stor sandsynlighed følge efter ved at nedsætte deres rentesatser, inklusive renten på børneopsparingskontoen.

    Testens resultat - dvs. pengeinstitutternes indbyrdes rangering - kan derfor ændres som følge af ECB’s renteændringer, eftersom pengeinstitutterne vil reagere med lidt forskellige renteændringer på de konti, som de tilbyder deres kunder. 

  • Nominel årlig rente vægtes 100 procent i testen af børneopsparinger. Den nominelle årlige rente vil for denne type opsparingskonti ofte være den samme som den pålydende rente - også blot kaldet renten.

    Dog er der foretaget pointfradrag, hvis banken har et krav om kundeforhold, hvilket er tilfældet med to pengeinstitutter i testen. I testen er det således ikke muligt at opnå en højere karakter end "middel", hvis der er krav om helkundeforhold.  

Spørgsmål og svar om børneopsparinger

  • Børneopsparingen er en dansk tradition, hvor man som forældre, værge eller bedsteforældre giver sit barn en opsparing med skattemæssige fordele.

  • Ja, en børneopsparing kan være en god idé af flere grunde. Børneopsparingen er attraktiv, fordi der ikke skal betales skat af renter eller afkast.

    En sum penge kan være med til at give barnet en god start på voksenlivet og fx gøre det muligt at lægge en udbetaling eller et indskud til en bolig.

  • Der må indbetales 6.000 kr. på kontoen årligt dog højest 72.000 kr. i alt.