Test af pletfjerner til tøj - Uvildig test af kendte mærker
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Pletfjerner

Hvilken pletfjerner er bedst? Se uvildig test af 13 pletfjernere, hvor både pulver til maskinvask og flydende pletfjernere til forbehandling er testet.

Testet d. 13. januar 2025

Tak, fordi du læser med

Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for

58 kr. / måned

Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Pletfjernere

Vi har testet 13 forskellige pletfjernere både til forbehandling, iblødsætning og til at hælde i vaskemaskinen, som almindeligt vaskepulver. I testen undersøger vi også almindelig klar opvaskemiddel, som også ofte bliver brugt som pletfjerner. 

To pulverpletfjernere kan bruges på flere måder, vi har testet alle metoderne, derfor optræder de flere gange i testen.

Vi tester på flere typer at pletter fx rødvin, chokolade, kaffe, blæk, tomatsovs, karrysovs og salatdressing. Vi tester på pletter der er to timer gamle og tre dage gamle. Derudover tester vi også pletfjerne på de samme standardiserede pletter, som vi bruger i vores test af vaskemidler.

Disse pletfjerner-mærker har vi testet

COOP, Dr. Beckmann, Salling Fri, Sonett og Vanish. Derudover har vi testet et ufarvet opvaskemiddel.

Derfor tester vi pletfjerner

Pletfjerner-produkter lover ofte at de kan fjerne alle typer af pletter i en håndevending, men er det rigtigt? Hvis de indeholder uønskede kemikalier, hvor godt er det så egentligt at bruge dem, og er det et produkt, som er unødvendigt? 

Når vi tester vaskemidler, er der flere produkter, som er gode til et fjerne pletter og som ikke indeholder uønskede kemikalier. Hvis en hurtig pletbehandling med vand og et godt vaskemiddel virker lige så godt som pletfjerner, er det så egentlig pengene værd?. 

Tidligere test i kemiluppen viser at flere pletfjernere indeholder problematisk kemi, nu ser vi på, om de virker. Tøj, duge m.m., som ikke bliver brugt på grund af pletter, er et ressourcespild, men brug af uønskede kemi eller køb af unødvendige pletfjernere er også et problem.

Vores test er med til at sætte fokus på de produkter der er i handlen og deres funktion. Vores test påvirker markedet og skubber pro­ducenterne i den rigtige retning.

Mød holdet bag vores pletfjerner test

Thora og Christel står bag vores test af pletfjerner. De har udvalgt produkterne og haft kontakten til laboratoriet.

Thora Uldall

Thora Uldall-Hansen

Projektleder
Test og analyse
Christel Kirkeby

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet pletfjerner

  • Effektiviteten af pletfjernerne – altså hvor effektiv de løsner og/eller bleger pletten – er testet ved at enten forbehandle, iblødsætte eller tilsætte pletfjerneren til vask af 28 forskellige pletter, som vi har inddelt i tre overordnede kategorier: 

    • 2 timers pletter: Forskellige friske pletter som har siddet på tekstilet i to timer.
    • 3 dages pletter: Forskellige friske pletter som har siddet på tekstilet i tre dage.
    • Gamle pletter: Pletter der har siddet på tekstilet i længere tid. Disse pletter inkluderer fedtpletter, enzymkrævende pletter og farvede pletter. 

    Ved testen af 2 timers pletter og 3 dages pletter, har laboratoriet påført de samme friske pletter, som fx rødvin, kaffe og tomatsovs, og de er vasket efter hhv. 2 timer og 3 dage. Med denne sammenligning er det muligt at se forskellen mellem at behandle en plet med det samme, eller først efter nogle dage, hvor den er tørret mere ind tekstilet. 

    I testen af "gamle" pletter, har vi brugt de samme standardpletter, som vi også benytter til vores test af vaskemiddel. 

    Pletfjernerne er anvendt som beskrevet på emballagen, og vasket med vaskemiddel i vaskemaskine umiddelbart efterfølgende. For de pletfjernere der kan anvendes i vask, er produktet blevet tilføjet direkte i maskinens sæbeskuffe sammen med det almindelige vaskemiddel. 

    Pletfjernerne er testet af 3 omgange og vasket ved 30 grader celsius. 

  • Vi har vurderet emballage og mærkning af pletfjernere. Her har vi blandt andet set på , om emballagen er helt eller delvist lavet af genbrugsplast, og om emballagen kan afleveres til genanvendelse.

    Vi bedømmer, hvor let det er at finde oplysninger om ingredienserne, hvor letlæselig etiketten er, og om produktet er miljømærket.

  • Uønsket kemi er en bedømmelse af, om pletfjernerne indeholder problematiske kemikalier. 

    Der er ikke lavet en kemisk analyse af indholdet, og resultatet tager derfor ikke højde for koncentrationen af de kemiske stoffer i det enkelte produkt.

    • Effektivitet af pletfjernere på friske pletter (2 timer): 35%
    • Effektivitet af pletfjernere på friske pletter (3 dage): 30%
    • Effektivitet af pletfjernere på gamle pletter: 15%
    • Emballage og mærkning: 10%
    • Uønsket kemi: 10%