TEST af lån til andelsbolig - find det billigste lån (2023) Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
TEST

Test: Lån til andelsbolig

Hvor får du det billigste andelsboliglån? Vi har testet lån fra 15 banker, og testen viser, at du kan spare mange tusinde kroner ved at vælge det billigste lån.

Testet d. 10. februar 2023

Bemærk at testen er foretaget i februar. Renterne er siden steget, og det vil være afspejlet i de priser, du møder i pengeinstitutterne.

Når du skal låne penge til en andelsbolig, er det den enkelte bank, der stiller pengene til rådighed, og derfor bestemmer banken selv, hvor meget de vil tage i rente på lånet. Det betyder også, at priserne varierer fra bank til bank, og at der kan være mange penge at spare ved at vælge andelsboliglånet med den laveste rente.

Når du låner penge til en andelsbolig betaler du udover renter også etableringsomkostninger. En del af disse går til staten, mens en anden del går til banken, og her kan der samlet set være tale om flere tusinde kroner i forskel for grundlæggende den samme ydelse.

Andelsboliglån: Det har vi testet

I vores test af lån til andelsbolig tester vi lånets ÅOP. ÅOP skal ses som en samlet årlig gennemsnitlig omkostning på lånet og indeholder:

  • Renter
  • Etableringsomkostninger
  • Løbende gebyrer

I testen ser vi også særskilt på etableringsomkostninger inklusiv tinglysning. Disse omkostninger vil vægte tungere i de mange situationer, hvor du som andelsboligejer ikke beholder dit lån til det udløber, men indfrier det før tid i forbindelse med bankskift eller salg af din andelsbolig.

Har pengeinstituttet krav om, at du skal have samlet alle dine bankforretninger hos dem eller er der et krav om, at du skal have Nemkonto hos dem for at kunne optage andelsboliglån, trækker det ned i den samlede bedømmelse, da vi anser sådanne krav som konkurrencehæmmende foranstaltninger.

Bemærk: Priserne i testen er indhentet i uge 4 og 5 2023, og der er taget udgangspunkt i pengeinstitutternes listepriser. Har pengeinstituttet varslet rentestigninger er der taget udgangspunkt i den pris, der vil være gældende, når rentestigningen er trådt i kraft. Pengeinstitutternes rentesatser hæves løbende i disse måneder, og derfor bliver testen opdateret senere på året.

Henter testede produkter
It was not possible to retrieve the test
{{compareProducts.length}}/9
{{ product.brand }} {{ product.model }}
{{ product.brand }}
{{ product.model }}
Sammenlign
Filter Nulstil filtre Luk
{{ results.length }} {{ hasActiveFilters() ? "filtrerede produkter" : "testede produkter" }}
{{::result.brand}}

{{::result.model}}

{{::result.score_percentage}} %
Pris: {{::result.price | dkk}} Testet: {{:: result.test_date | asDate | date: 'MMM yyyy' }}
Vis produkt

Testresultater

  • Laveste score {{::minScore.percentage}} %
  • Dette produkt
    {{::result.score_percentage}} %
  • Højeste score {{::maxScore.percentage}} %
No results with the selected filters

Mød den ansvarlige for testen af andelsboliglån

Sissel Anker Nielsen

Emil Rosager Schaarup

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet lån til andelsbolig

  • Vi har testet 15 forskellige pengeinstitutters andelsboliglåns-produkt.

    I testen indgår både store banker som Danske Bank, mellemstore pengeinstitutter som Middelfart Sparekasse, og små pengeinstitutter som Merkur Andelskasse.

    Priserne er indhentet i uge 4 og 5 2023, og der er taget udgangspunkt i pengeinstitutternes listepriser. Har pengeinstituttet varslet rentestigninger er der taget udgangspunkt i den pris, der vil være gældende, når rentestigningen er trådt i kraft.

    Pengeinstitutternes rentesatser hæves løbende i disse måneder, hvorfor testen vil blive opdateret senere på året.

  • Udgangspunktet for testen er et andelsboliglån på 500.000 kroner plus samtlige omkostninger til etablering inklusiv tinglysning.

    Løbetiden er 30 år, svarende til et standardlån i Bekendtgørelse om information til forbrugere om priser m.v. i pengeinstitutter.

  • Testens væsentligste testparameter er ÅOP (årlige omkostninger i procent).

    ÅOP skal ses som en samlet årlig gennemsnitlig omkostning og indeholder både renter, etableringsomkostninger og løbende gebyrer. Renten på lånet optræder derfor ikke som en selvstændig testparameter. Tidligere test og analyser har vist, at det for mange forbrugere vil være muligt at få tilbudt priser i den lave ende af pengeinstitutternes. I den samlede bedømmelse i procent vægter laveste ÅOP derfor med en større vægt end højeste ÅOP.

  • Der testes særskilt på etableringsomkostninger inklusiv tinglysning.

    Disse omkostninger vil vægte tungere i de mange situationer, hvor andelsboliglånet ikke beholdes til aftalt udløb, men indfries før tid grundet bankskift eller salg af andelsboligen.

  • Har pengeinstituttet krav om helkundeforhold og eller Nemkonto for at kunne optage andelsboliglån, trækker det ned i den samlede bedømmelse i procent, da disse krav er konkurrencehæmmende foranstaltninger.

  • Laveste ÅOP: 50%

    Højeste ÅOP: 30%

    Etableringsomkostninger inkl. tinglysning: 10%

    Krav om helkundeforhold/ og eller Nemkonto for at kunne optage andelsboliglån: 10%