TEST af lån til andelsbolig - find det billigste lån (2024)
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Lån til andelsbolig

Hvor får du det billigste andelsboliglån? Vi har testet lån fra 15 banker, og testen viser, at du kan spare mange tusinde kroner ved at vælge det billigste lån.

Testet d. 8. februar 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Lån til andelsbolig

Når du skal låne penge til en andelsbolig, er det den enkelte bank, der stiller pengene til rådighed, og derfor bestemmer banken selv, hvor meget de vil tage i rente på lånet. Det betyder også, at priserne varierer fra bank til bank, og at der kan være mange penge at spare ved at vælge andelsboliglånet med den laveste rente.

Når du låner penge til en andelsbolig, betaler du udover renter også etableringsomkostninger. En del af disse går til staten, mens en anden del går til banken, og her kan der samlet set være tale om flere tusinde kroner i forskel for grundlæggende den samme ydelse.

Andelsboliglån: Det har vi testet

I vores test af lån til andelsbolig tester vi lånets ÅOP. ÅOP skal ses som en samlet årlig gennemsnitlig omkostning på lånet og indeholder:

 • Renter
 • Etableringsomkostninger
 • Løbende gebyrer

I testen ser vi også særskilt på etableringsomkostninger inklusive tinglysning. Disse omkostninger vil vægte tungere i de mange situationer, hvor du som andelsboligejer ikke beholder dit lån til det udløber, men indfrier det før tid i forbindelse med bankskift eller salg af din andelsbolig.

Har pengeinstituttet krav om, at du skal have samlet alle dine bankforretninger hos dem eller er der et krav om, at du skal have Nemkonto hos dem for at kunne optage andelsboliglån, trækker det ned i den samlede bedømmelse, da vi anser sådanne krav som konkurrencehæmmende foranstaltninger. I testen ser vi også på fleksibilitet. Vi ser blandt andet på, om der er gebyr for indfrielse af lån før aftalt udløb, og om det er muligt at tilknytte en indlånskonto, der modsvarer renten på udlån.

Bemærk: Priserne i testen er indhentet i uge 5 2024, og der er taget udgangspunkt i pengeinstitutternes listepriser. Har pengeinstituttet varslet rentestigninger er der taget udgangspunkt i den pris, der vil være gældende, når rentestigningen er trådt i kraft. Pengeinstitutternes rentesatser hæves løbende i disse måneder.

Mød den ansvarlige for testen af andelsboliglån

Emil Rosager Schaarup

Emil Rosager Schaarup

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet lån til andelsbolig

 • Vi har testet 15 forskellige pengeinstitutters andelsboliglåns-produkt.

  I testen indgår både store banker som Danske Bank, mellemstore pengeinstitutter som Middelfart Sparekasse, og små pengeinstitutter som Merkur Andelskasse.

  Priserne er indhentet i uge 5 2024, og der er taget udgangspunkt i pengeinstitutternes listepriser. Har pengeinstituttet varslet renteændringer er der taget udgangspunkt i den pris, der vil være gældende, når renteændringen er trådt i kraft.

  Pengeinstitutternes rentesatser er i løbet af 2023 blevet hævet løbende.

 • Udgangspunktet for testen er to forskellige andelsboliglån. Et andelsboliglån på 500.000 kroner plus samtlige omkostninger til etablering inklusiv tinglysning, og et på 2.000.000 kroner plus samtlige omkostninger til etablering inklusiv tinglysning.

  Løbetiden på begge lån er 30 år.

 • Testens væsentligste testparameter er ÅOP (årlige omkostninger i procent).

  ÅOP skal ses som en samlet årlig gennemsnitlig omkostning og indeholder både renter, etableringsomkostninger og løbende gebyrer. Renten på lånet optræder derfor ikke som en selvstændig testparameter. Tidligere test og analyser har vist, at det for mange forbrugere vil være muligt at få tilbudt priser i den lave ende af pengeinstitutternes. I den samlede bedømmelse i procent vægter laveste ÅOP derfor med en større vægt end højeste ÅOP.

 • Der testes særskilt på etableringsomkostninger inklusiv tinglysning.

  Disse omkostninger vil vægte tungere i de mange situationer, hvor andelsboliglånet ikke beholdes til aftalt udløb, men indfries før tid grundet bankskift eller salg af andelsboligen.

 • Krav om helkundeforhold og/ eller nemkonto: Har pengeinstituttet krav om helkundeforhold og eller Nemkonto for at kunne optage andelsboliglån, trækker det ned i den samlede bedømmelse i procent, da disse krav er konkurrencehæmmende foranstaltninger.

  Gebyr for indfrielse før aftalt udløb: Har pengeinstituttet et gebyr for indfrielse før aftalt udløb trækker det ned i det samlede bedømmelse.

  Mulighed for indlånskonto der modsvarer rente på udlån: Vi har her set på om der er mulighed for at få en indlånskonto der modsvarer renten på udlån. Dette giver en fleksibilitet, og giver mulighed for at nedbringe ens renteudgifter, mens man f.eks. spare op til et nyt køkken eller en rejse. Hos de fleste bankerne er det en mulighed at etablere en andelsboligkredit, der i praksis vil minde meget om.

 • De to caselån på henholdsvis 500.000 kr. og 2.000.000 vægter lige meget i bedømmelsen.

  Laveste ÅOP: 50%

  Højeste ÅOP: 30%

  Etableringsomkostninger inkl. tinglysning: 10%

  Krav om helkundeforhold/ og eller Nemkonto for at kunne optage andelsboliglån: 2,5%

  Mulighed for at tilknytte indlånskonto der modsvarer renten på lånet (evt. med fradrag): 5%

  Gebyr ved indfrielse af lån før aftalt udløb: 2,5%.