Test af kikærter - tørrede og i lage
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Kikærter

Hvilke kikærter smager bedst og indeholder de problematiske kemikalier? Se vores test af 17 kikærter. Vi tester både tørrede kikærter og kikærter på dåse og i karton. Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer og er derfor åben for alle.

Testet d. 30. september 2024

Om testen af
Kikærter

Kikærter er en populær bælgfrugt du kan bruge i gryderetter, salater, som hummus og meget mere. Vi har sendt 17 kikærter og Ingridærter på laboratorie for at teste om de indeholder problematiske kemikalier, og så har vi haft tre eksperter til at blindsmage kikærter, for bedømme hvilke der smager bedst.

I testen indgår også Ingridærter, som minder om kikærter og som kan dyrkes i Danmark. Vi har fundet et enkelt mærke hvor kikærterne er dyrket i Danmark.

Vi har testet tørrede kikærter og kikærter i lage – dvs. enten på dåse eller karton

Disse kikærter har vi testet

Bonduelle, Classico, Coop, Coop 365, Cosmoveda, Dava, Food Bornholm, Freshona, Golden Sun, Grøn Balance, Rema 1000, Salling, Salling Princip, Urtekram og Øgo

Derfor har vi testet kikærter

Kikærter er en god og billig bælgfrugt, som er et godt alternativ til kød. Men hvis vi skal spise flere bælgfrugter, skal kvaliteten være i orden.

Vi tester kikærter og Ingridærter, for at se om kvaliteten holder, om der er restprodukter som fx sten i poserne og om ærterne indeholder pesticidrester.

Kikærter bliver produceret både inden for og uden for EU’s grænser – fx i Nordamerika, Argentina, Inden og Tyrkiet. Det er ikke altid producenten oplyser oprindelsesland på deres produkter og det gør det svært som forbruger, hvis der er lande man fx ikke ønsker at købe produkter fra eller hvis det er vigtigt for en at købe lokale fødevarer. Vi kæmper for større gennemsigtighed i produktionen og færre kemikalier i vores madvarer. 

Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.

Mød holdet bag vores test af kikærter

Peter og Louise har stået for testen af kikærter. De har udvalgt mærkerne, så de dækker bredt, haft kontakten til laboratoriet og kørt blindsmagningen. Eksperterne der har blindsmagt er Lene Vietz- kok og konditor, Line Degn - kok og underviser og projektleder Michelle Nadia Werther. Alle tre har specialiseret sig i bl.a. bælgfrugter og linser.

peterskjoedt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet kikærter

  • Smagtesten af kikærter og ingridærter er en sensorisk blindtest, hvor eksperterne har bedømt udseende, aroma, smag, tekstur og helhed

    Kik- og Ingridærter blev tilberedt i ren form. De tørrede ærter er udblødt og kogt med lidt salt Ærter i lage er drænet.

    Kik- og Ingridærterne er vurderet i kogt tilstand og som hummus lavet af en kok på en identisk opskrift.

  • Laboratoriet har lavet en sensorisk analyse, hvor de har vurderet kikærter og ingridærter på

    • Udseende (beskrivelse og afvigelse) 
    • Duft (beskrivelse og afvigelse) 
    • Smag (beskrivelse og afvigelse) 
    • Tekstur (beskrivelse og afvigelse) 
    • Beskrivelse af emballage 

    Ærterne har derefter fået en overordnet score

  • Laboratoriet har lavet en pesticid-screening på alle produkterne. En pesticid-screening er en analysemetode, som leder efter indhold/rester af en lang række pesticider/sprøjtemidler i ærterne.

  • Der er lavet en sortering af alle produkterne, dvs. en visuel vurdering, hvor produkterne er undersøgt for uønsket indhold som sten, insekter mm 

  • Forbrugeren skal forholde sig til meget, når de læser information på emballagen. Vi har derfor bedømt om produkterne overholder gældende lovgivning - og om der er misvisende eller manglende information. 

    Der er foretaget en vurdering af informationen på emballagen. Her har vi bl.a. kigget på mærkningskravene med henvisning til Fødevareinformationsforordningen 1169/2011 af 25. oktober 2011, som indeholder regler for mærkning og næringsdeklaration. 

    Der er flere af produkterne der gør brug af Nøglehulsmærkning, som bla. stiller krav om saltindhold). Flere af produkterne har også ernæringsanprisninger fx høj i protein og fibre, hvorfor vi også har bedømt produkterne i forhold til denne lovgivning. 

    Vi har også vurderet om der er information om sortering/bortskaffelse af emballage. 

    • Smagstest: 45% 
    • Sensorisk laboratorietest: 25% 
    • Pesticidrester: 10% 
    • Sortering: 10% 
    • Information på emballagen: 10% 

    Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.