Test: Kikærter
Hvilke kikærter smager bedst og indeholder de problematiske kemikalier? Se vores test af 17 kikærter. Vi tester både tørrede kikærter og kikærter på dåse og i karton. Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer og er derfor åben for alle.
Testet d. 30. september 2024
Bonduelle
Økologiske Kikærter
Classico
Chick Peas
Coop 365
Kikærter
Coop
Kikærter
Coop
Kikærter i lage
Cosmoveda
Øko Kikærter
Dava
Danske Økologiske Ingrid ærter
Food Bornholm
Økologiske Kikærter
Freshona
Chickpeas in water
Golden Sun
Bio Organic Chickpeas
Grøn Balance
Øko Kikærter
Rema 1000
Økologiske kikærter i lageKikærter
Salling
Kikærter
Salling Princip
Danske økologiske Ingrid ærter
Salling
Øko Kikærter
Urtekram
Kikærter
Øgo
Økologiske Kikærter i lage
Om testen af
Kikærter
Kikærter er en populær bælgfrugt du kan bruge i gryderetter, salater, som hummus og meget mere. Vi har sendt 17 kikærter og Ingridærter på laboratorie for at teste om de indeholder problematiske kemikalier, og så har vi haft tre eksperter til at blindsmage kikærter, for bedømme hvilke der smager bedst.
I testen indgår også Ingridærter, som minder om kikærter og som kan dyrkes i Danmark. Vi har fundet et enkelt mærke hvor kikærterne er dyrket i Danmark.
Vi har testet tørrede kikærter og kikærter i lage – dvs. enten på dåse eller karton
Disse kikærter har vi testet
Bonduelle, Classico, Coop, Coop 365, Cosmoveda, Dava, Food Bornholm, Freshona, Golden Sun, Grøn Balance, Rema 1000, Salling, Salling Princip, Urtekram og Øgo
Derfor har vi testet kikærter
Kikærter er en god og billig bælgfrugt, som er et godt alternativ til kød. Men hvis vi skal spise flere bælgfrugter, skal kvaliteten være i orden.
Vi tester kikærter og Ingridærter, for at se om kvaliteten holder, om der er restprodukter som fx sten i poserne og om ærterne indeholder pesticidrester.
Kikærter bliver produceret både inden for og uden for EU’s grænser – fx i Nordamerika, Argentina, Inden og Tyrkiet. Det er ikke altid producenten oplyser oprindelsesland på deres produkter og det gør det svært som forbruger, hvis der er lande man fx ikke ønsker at købe produkter fra eller hvis det er vigtigt for en at købe lokale fødevarer. Vi kæmper for større gennemsigtig hed i produktionen og færre kemikalier i vores madvarer.
Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.
Mød holdet bag vores test af kikærter
Peter og Louise har stået for testen af kikærter. De har udvalgt mærkerne, så de dækker bredt, haft kontakten til laboratoriet og kørt blindsmagningen. Eksperterne der har blindsmagt er Lene Vietz- kok og konditor, Line Degn - kok og underviser og projektleder Michelle Nadia Werther. Alle tre har specialiseret sig i bl.a. bælgfrugter og linser.
Peter Skjødt
Sådan har vi testet kikærter
-
Smagtesten af kikærter og ingridærter er en sensorisk blindtest, hvor eksperterne har bedømt udseende, aroma, smag, tekstur og helhed
Kik- og Ingridærter blev tilberedt i ren form. De tørrede ærter er udblødt og kogt med lidt salt Ærter i lage er drænet.
Kik- og Ingridærterne er vurderet i kogt tilstand og som hummus lavet af en kok på en identisk opskrift.
-
Laboratoriet har lavet en sensorisk analyse, hvor de har vurderet kikærter og ingridærter på
- Udseende (beskrivelse og afvigelse)
- Duft (beskrivelse og afvigelse)
- Smag (beskrivelse og afvigelse)
- Tekstur (beskrivelse og afvigelse)
- Beskrivelse af emballage
Ærterne har derefter fået en overordnet score
-
Laboratoriet har lavet en pesticid-screening på alle produkterne. En pesticid-screening er en analysemetode, som leder efter indhold/rester af en lang række pesticider/sprøjtemidler i ærterne.
-
Der er lavet en sortering af alle produkterne, dvs. en visuel vurdering, hvor produkterne er undersøgt for uønsket indhold som sten, insekter mm
-
Forbrugeren skal forholde sig til meget, når de læser information på emballagen. Vi har derfor bedømt om produkterne overholder gældende lovgivning - og om der er misvisende eller manglende information.
Der er foretaget en vurdering af informationen på emballagen. Her har vi bl.a. kigget på mærkningskravene med henvisning til Fødevareinformationsforordningen 1169/2011 af 25. oktober 2011, som indeholder regler for mærkning og næringsdeklaration.
Der er flere af produkterne der gør brug af Nøglehulsmærkning, som bla. stiller krav om saltindhold). Flere af produkterne har også ernæringsanprisninger fx høj i protein og fibre, hvorfor vi også har bedømt produkterne i forhold til denne lovgivning.
Vi har også vurderet om der er information om sortering/bortskaffelse af emballage.
-
- Smagstest: 45%
- Sensorisk laboratorietest: 25%
- Pesticidrester: 10%
- Sortering: 10%
- Information på emballagen: 10%
Testen er støttet af Fonden for Plantebaserede Fødevarer.
Læs mere om kikærter og bælgfrugter her
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.
Disse røde linser anbefaler vi
Røde linser er ikke bare røde linser, der er nemlig stor forskel på kvaliteten, hvilket du især kan se, når linserne er kogt. Det viser vores test.
Disse kidneybønner anbefaler vi
Der er meget stor forskel på kvaliteten af de kidneybønner, du kan købe i supermarkedet. Det viser vores test.
Det skal du vide om kikærter
Kikærter er den mest kendte bælgfrugt i Danmark og bruges i et hav af opskrifter. Her kan du læse alt, du skal vide om kikærter som kogetid, udblødning, aquafaba og tips til gode retter med kikærter.
Her er de kikærter, vi anbefaler
Kikærter ser umiddelbart ens ud, men der er stor forskel på dem, når de bliver kogt og smagt på. Det viser vores test af kikærter.