KEMITEST: Smykker 💍 Hold øje med skadelige tungmetaller
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Smykker

Billige smykker kan frigive uønsket kemi i mængder, der er ulovlige. Især smykker fra internationale webshops som wish.com frigiver skadelige tungmetaller. Se Forbrugerrådet Tænk Kemis af smykker her.

Testet d. 31. oktober 2019

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet for tungmetaller i billige smykker som ringe, øreringe og armbånd.

Det har vi fundet:

 • Testen viser, at 7 ud af 17 smykker ikke lever op til reglerne. Det skyldes især, at de frigiver for meget nikkel, som kan give allergi.
 • Testen viste især uønsket kemi i smykker fra internationale webshops uden for EU. Det gjaldt for eksempel smykker fra wish.com.
Henter testede produkter
It was not possible to retrieve the test
{{ product.brand }}
{{ product.model }}
{{ product.brand }} {{ product.model }}
{{compareProducts.length}}/9
Sammenlign Fjern
Filter Nulstil filtre Luk
{{ results.length }} {{ hasActiveFilters() ? "filtrerede produkter" : "testede produkter" }}
{{::result.brand}}

{{::result.model}}

{{::result.score_percentage}} %
Pris: {{::result.price | dkk}} Testet: {{:: result.test_date | asDate | date: 'MMM yyyy' }}
Vis produkt

Testresultater

 • Laveste score {{::minScore.percentage}} %
 • Dette produkt
  {{::result.score_percentage}} %
 • Højeste score {{::maxScore.percentage}} %
No results with the selected filters

Mød holdet bag testen af smykker.

Christel og Anne fra Forbrugerrådet Tænk Kemi står bag denne test.

Christel K

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Anne Beck Christensen

Anne Beck Christensen

Markedsresearcher, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet smykker

 • Forbrugerrådet Tænk Kemi har udvalgt 17 forskellige ”uægte” smykker fra danske forhandlere. De danske forhandlere var både store kæder og små butikker. Der er også indkøbt smykker fra internationale portaler som Wish og LightInTheBox.

  Smykkerne er sendt til analyse på et laboratorie. Her er der lavet en indledende XRF-screening for indhold af tungmetaller. Derefter er relevante dele analyseret igen for nikkelfrigivelse og for indhold af bly og cadmium (ICP-test). For nikkeltesten er der foretaget slid jævnfør standarden.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • Sådan fordeler smykkerne sig:

  • 9 smykker får bedste kemibedømmelse (A-kolben). De er fri for tungmetaller eller indeholder kun sporadiske mængder.
  • 1 smykke får middel kemibedømmelse (B-kolben). Det har begrænset frigivelse af nikkel, der ligger under den tilladte værdi.
  • 7 smykker i testen overstiger grænserne i lovgivningen og får den dårligste kemibedømmelse (C-kolben). Her frigav 6 smykker for meget nikkel, et smykke indeholdt for meget bly (12 procent), og et indeholdt for meget cadmium (38 procent).

  2 sæt øreringe fra henholdsvis H&M og Pieces var også med i testen. Her viste testens indledende XRF-scanning et mindre indhold af nikkel i stifterne. Men smykkerne udgik fra testen. Stifterne var så små, at det ikke var muligt at teste videre for nikkelfrigivelse.

  Det var derfor heller ikke muligt at konkludere, om øreringene lever op til lovgivningen.

  Nikkel

  Ifølge loven må smykker gerne indeholde nikkel. Men der er sat grænser for, hvor meget nikkel at smykker må frigive. Grænsen for nikkelfrigivelse fra smykker er 0,5 mikrogram nikkel per kvadratcentimeter per uge. For ørestikker eller piercingsmykker findes der en lavere grænse på 0,2 mikrogram nikkel per kvadratcentimeter per uge.

  De fundne overskridelser af nikkelfrigivelse ligger mellem 10 og 344 gange over grænseværdien.

  Nikkel er allergifremkaldende. Cirka 10 procent af unge kvinder vurderes at have kontaktallergi over for nikkel. Allergien er livslang og kan give allergisk udslæt eller eksem ved kontakt med nikkel i for eksempel smykker, bæltespænder eller lignende. Også elektronik og mobiltelefoner kan risikere at udløse allergien.

  Cadmium

  Den danske grænse for indhold af cadmium i smykker er 75 milligram per kilo, hvis stoffet er brugt som farvestof eller overfladebehandling. I EU er der en generel grænse på 100 milligram per kilo for indhold cadmium, hvilket svarer til 0,01 procent.

  I testen er der i et smykke fra Wish fundet et cadmiumindhold på 38 procent, knap 4.000 gange over det tilladte.

  Cadmium er et giftigt tungmetal, der ophobes i kroppen. Det kan give forskellige sundhedseffekter, blandt andet nyreskader.

  Bly

  For bly er der en dansk grænse på 100 milligram per kilo (0,01 procent). I ringen fra butikken Chao Chao er der målt 12 procent, det vil sige 1.200 gange over det tilladte.

  Bly er et giftigt tungmetal, der kan påvirke hjernens udvikling. Udsættelse for bly kan påvirke hjernens udvikling og begrænse børns intelligens. Det kan også være sundhedsskadeligt for voksne. Bly ophobes i kroppen.

Det siger virksomhederne

 • Forhandlerne, som sælger disse produkter, har ikke fulgt vores retningslinjer, og deres produkter vil blive fjernet hurtigst muligt.