Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Tun på dåse

Hvilken dåsetun skal du vælge, hvis den skal smage godt, og passe bedst muligt på miljø og biodiversitet? Vi har testet 12 tun i olie, se testen her. Testet: 9. August 2021

Test facts

Sådan har vi testet tun på dåse

Testen af tun på dåse ser på forskellige typer af tun i olie. Vi har testet i alt 12 forskellige produkter af tun i olie. Produkterne er udvalgt, så de dækker markedet bredt.

I testen ser vi på miljø og biodiversitet af fangstmetoder og arter, vi smagstester, tester for uønsket kemi og ser på de oplysninger du finder på pakningen

Disse dåsetun har vi testet

Vi har i denne test, kun undersøgt tun i olie, så sammenligningsgrundlaget er ens. Vi har udvalgt forskellige typer af tun på dåse og glas, for at ramme markedet så bredt, som muligt.

Følgende mærker har vi testet:

Amanda, COOP, First Price, Glyngøre, John West, Launis, NaTuna, Nixe, Orpagu Gourmet, Pan do Mar, Rema 1000 og princip

Miljø og biodiversitet er undersøgt

Miljø og biodiversitet er en vurdering af tunbestanden for arten, fangstområde og risiko for bifangst ved fangstmetode. Vi vurderer på baggrund af data fra www.iss-foundation.org. Tunbestanden i fangstområdet vægter 60 procent, risikoen for bifangst vægter 40 procent.

Kvalitet og smagstest af tun i olie

Kvaliteten af tunene er blevet vurderet af fire dommere med en fødevarevidenskabelig baggrund. Smagsdommerne har vurderet smagen, teksturen, udseendet og aromaen. Dommerne vidste ikke hvilke produkter, der blev smagt på.

Er tunen sporbar

Sporbarhed er en bedømmelse af forskellige relevante informationer, der er tilgængelige på emballagen, herunder oplysninger om tunarten, fangstområdet og fangstmetoden.

Uønsket kemi er målt

Tunens indhold af uønsket kemi, herunder tungmetallerne kviksølv, bly og cadmium, samt mineralske olier er blevet testet på et eksternt laboratorium, og mængden af eventuelt fundne stoffer er blevet evalueret.

Information på emballagen

Information på emballagen er en bedømmelse af forskellige relevante informationer, der bør være tilgængelige på emballagen, herunder oplysninger om oprindelse, opbevaring med mere.

Samlet bedømmelse vægtes således:

  • Miljø og biodiversitet 35 %
  • Kvalitet/smagstest 25 %
  • Sporbarhed 20 %
  • Uønsket kemi 15 %
  • Øvrig information på emballagen 5 %
Holdet bag:

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse