Forbrugerrådet Tænk

Få testresultater, anbefalinger og hjælp til køb

Bliv medlem

Test: Tun på dåse

Hvilken dåsetun skal du vælge, hvis den skal være sundest og mest miljøvenlig? Tun på dåse, glas, i olie eller vand? Få svaret i vores test af tun på dåse. Opdateret: 8. Februar 2021

Test facts

Sådan har vi testet tun på dåse

14 forskellige tun på dåse eller glas. 13 af produkterne er i dåse, mens et enkelt er i glas. 10 af produkterne er tun i vand, mens 4 er tun i olie.

Informationer på dåsen

Information og bæredygtighed er en vurdering af de oplysninger, der er på emballagen.

Generelle oplysninger om holdbarhed og opbevaring er vurderet samt oplysninger om arten af tun, fangstområde og fangstmetoder og om fisken er MSC-mærket.

Laboratorietest for tungmetaller

Tungmetaller er analyseret i fisken og indholdet af bly, cadmium, kviksølv og arsen er målt.

Tungmetaller ophobes i store rovfisk som for eksempel tun, og indholdet af tungmetaller i tun er højere end i mange andre fisk.

Uønskede stoffer i dåse og glas

Bisfenoler er målt i emballagen. Bisfenoler stammer fra epoxylakker, der i nogle tilfælde anvendes indvendigt i konservesdåser, og der blev fundet et mindre indhold af stofferne BADGE, hvor bisfenol A indgår i nogle af dåserne, og i de tilfælde har vi også analyseret indholdet af BADGE i fisken.  Ftalater og blødgørere er målt i låget på det ene glas, der er med i testen.

Samlet bedømmelse er vægtet således:

  • Informationer:     40 %
  • Tungmetaller: 40 %
  • Bisfenoler: 10 %
  • Ftalater: 10 %
Holdet bag:

Gitte Sørensen

Projektleder
Test og analyse