Tak, fordi du læser med
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Hvilken dåsetun skal du vælge, hvis den skal smage godt, og passe bedst muligt på miljø og biodiversitet? Vi har testet 12 tun i olie, se testen her.
Testet d. 9. august 2021
Som medlem får du adgang til alle test og artikler på tænk.dk for
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.
Albacore tun i olivenolie
Tun i stykker i solsikkeolie
Tun i olie
Premium tun i solsikkeolie
Tun med solsikkeolie
Tunfilet i jomfruolivenolie
Tun i olie
Tun i solsikkeolie
Tunfilet i olivenolie
Light tuna in organic Olive oil
Yellowfin tun i olie
Tunfilet i olivenolie
Testen af tun på dåse ser på forskellige typer af tun i olie. Vi har testet i alt 12 forskellige produkter af tun i olie. Produkterne er udvalgt, så de dækker markedet bredt.
I testen ser vi på miljø og biodiversitet af fangstmetoder og arter, vi smagstester, tester for uønsket kemi og ser på de oplysninger du finder på pakningen
Vi har i denne test, kun undersøgt tun i olie, så sammenligningsgrundlaget er ens. Vi har udvalgt forskellige typer af tun på dåse og glas, for at ramme markedet så bredt, som muligt.
Følgende mærker har vi testet:
Amanda, COOP, First Price, Glyngøre, John West, Launis, NaTuna, Nixe, Orpagu Gourmet, Pan do Mar, Rema 1000 og princip
Peter har haft ansvaret for vores test af tun på dåse.
Miljø og biodiversitet er en vurdering af tunbestanden for arten, fangstområde og risiko for bifangst ved fangstmetode. Vi vurderer på baggrund af data fra www.iss-foundation.org. Tunbestanden i fangstområdet vægter 60 procent, risikoen for bifangst vægter 40 procent.
Kvaliteten af tunene er blevet vurderet af fire dommere med en fødevarevidenskabelig baggrund. Smagsdommerne har vurderet smagen, teksturen, udseendet og aromaen. Dommerne vidste ikke hvilke produkter, der blev smagt på.
Sporbarhed er en bedømmelse af forskellige relevante informationer, der er tilgængelige på emballagen, herunder oplysninger om tunarten, fangstområdet og fangstmetoden.
Tunens indhold af uønsket kemi, herunder tungmetallerne kviksølv, bly og cadmium, samt mineralske olier er blevet testet på et eksternt laboratorium, og mængden af eventuelt fundne stoffer er blevet evalueret.
Information på emballagen er en bedømmelse af forskellige relevante informationer, der bør være tilgængelige på emballagen, herunder oplysninger om oprindelse, opbevaring med mere.
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.
Producenter af mad må ikke vildlede dig til at tro, at maden er bedre eller sundere, end den er. Men hvad betyder det? Få styr på reglerne her.
Tun er en vild rovfisk, der lever i vand med tungmetaller. Jo større og ældre tunen er, desto flere tungmetaller indeholder den. Sådan mindsker du indtaget.
Tun på dåse er en god kilde til vigtige omega-3-fedtsyrer. Men tun kan indeholde uønsket kemi. Det viser en ny test fra Forbrugerrådet Tænk af 12 dåsetun.
Tun i olie varierer meget i pris, og der er stor forskel på smagen, og om der tages hensyn til biodiversitet. Se hvilke dåsetun, der er bedst i test.
Der er stor forskel på i hvor høj grad fangsten af tun til dåsetun belaster bestanden og skader biodiversiteten i havene. Dette skal du være opmærksom på.