Test af læbepomade ➡️ Se de bedste mod tørre læber
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Læbepomade

Læbepomader skal give fugt til læberne, være behagelige og ikke indeholde uønsket kemi. Men hvilken læbepomade er bedst i test, og hvilke skal du undgå?

Testet d. 3. oktober 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Læbepomader

Vi har testet 16 læbepomader på et uafhængigt laboratorium og blandt 30 brugere. I testen har vi set på hvor gode de er til at tilføje fugt til huden, og hvor behagelige de føles på læberne. Derudover har vi tjekket mængden af emballage og spild af produkt, og om de indeholder uønsket kemi. 

Disse mærker har vi testet: 

Vi har kun testet læbepomader, der er fri for uønskede mineralske olier fx petrolatum. Vi har testet følgende 

A-Derma, Blistex,Burts Bee, Carmex, Caudalie, Cien (Lidl), Derma, Dr Hauschka, La Roche Posay, Labello, Matas Natur, Nuxe, Rituals, Uriage og Weleda. 

Mærkerne er valgt, så de dækker markedet bredt. Savner du din yndlings-læbepomade i testen, og er i tvivl om den indeholder problematisk kemi, så benyt kemiluppen, til at skanne din læbepomade. 

Derfor har vi testet læbepomade 

Mange læbepomader indeholder ingredienser, der er baseret på mineralske olier fx petrolatum. De mineralske olier kan være problematiske for sundheden, når vi spiser dem, og det kommer vi uundgåeligt til, når vi bruger dem på læberne.  

Vi har i mange år arbejdet for et forbud mod mineralske olier i læbepomade og læbestift. Vi er ikke i mål, men vi kan se, at flere og flere mærker vælger at udfase brugen af ingredienser baseret på mineralske olier fx petrolatum og parafinum og lave læbepomader som indeholder plantefedtstoffer eller bivoks i stedet.  

Vi har testet for at undersøge hvad status er på markedet og for at se om læbepomader uden mineralsk olie er gode. Vores test skubber både producenter og hele markedet i den rigtige retning, så du trygt kan købe læbepomade uden at skulle overveje om de indeholder mineralske olier. 

Mød holdet bag vores læbepomade test

Stine og Lisbeth er holdet bag vores test af læbepomader. Testen er udført i samarbejde med andre forbrugerorganisationer i ICRT. Stine har kontakten til laboratoriet og dykker ned i testresultaterne, men Lisbeth sikrer at alle læbepomaderne kan købes i Danmark og at udvalget dækker bredt.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse
Lisbeth Walker

Lisbeth Walker

Markedsresearcher
Test og analyse

Sådan har vi testet læbepomader

  • Fugtighed i huden er en måling af, i hvor høj grad læbepomaden er i stand til at tilføre huden fugt. Denne måling er ikke mulig at foretage direkte på læberne, så hver læbepomade er i stedet målt på 20 testpersoners underarm.

    Fugten i huden efter brug af læbepomade er sammenlignet med fugten i et hudområde, der ikke er smurt med noget, samt med fugten i et område smurt med en standard fugtighedscreme.

    Hudens fugtighed er målt 2 og 6 timer efter indsmøring.

  • Brugen af alle læbepomaderne er bedømt af 30 personer, der blandt andet  har afprøvet, hvor lette de er at åbne, få ud og smøre på samt følelsen i læberne efter brug.

    Læbepomaderne var pakket ind så mærkerne ikke kunne genkendes af testpersonerne.

  • Læbepomadernes ingredienslister er tjekket for indholdsstoffer, der er problematiske for miljø og sundhed, blandt andet hormonforstyrrende- og allergifremkaldende stoffer. 

    Stifterne er tømt for indhold så godt som muligt, og det er målt, hvor meget der er tilbage i beholderne og derfor kan gå til spilde. Overflødig emballage i form af ekstra kartonpakning er også bedømt.

  • Informationen på læbepomaderne er gennemgået for at tjekke at nødvendige informationer er der, samt om, der er misvisende anprisninger og i øvrigt er til at læse.

    Vi bedømmer også om de er forseglet, så du ved, at den ikke allerede har været åben ved køb.

    • Fugtighed i huden 55 %
    • I brug 30 %
    • Uønsket kemi, overflødig emballage og spild 10 % 
    • Mærkning og information 10 %

    Læbepomader med indhold af hormonforstyrrende stoffer bliver trukket ned i den samlede bedømmelse. Testen er lavet i samarbejde med ICRT, International Consumer Research and Testing.