KEMITEST: Flydende vaskemidler til kulørt vask 🔍
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Flydende vaskemidler til kulørt vask

Vaskemidler kan indeholde problematiske stoffer, der kan være allergifremkaldende, eller som kan skade forplantningsevnen. Find et godt kemivalg i testen.

Testet d. 9. september 2021

Om testen af
Flydende vaskemidler til kulørt vask

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 17 flydende vaskemidler til kulørt vask for problematiske kemikalier.

Det har vi fundet:

 • 4 ud af 17 produkter i testen indeholder uønsket kemi såsom allergifremkaldende konserveringsmidler. For eksempel det meget allergifremkaldende stof methylisothiazolinone, også kaldet MI.
 • 2 af produkterne i testen indeholder også borforbindelserne boric acid og sodium borate, der er mistænkt for at skade forplantningsevnen.

Mød holdet bag kemitesten af flydende vaskemidler til kulørt vask.

Projektleder og kemiekspert i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Christel S. Kirkeby, står bag denne test.

Christel Kirkeby

Christel Søgaard Kirkeby

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet flydende vaskemidler til kulørt vask

 • 17 flydende vaskemidler indgår i testen. For disse er de fulde ingredienslister indhentet online og bekræftet ved kontakt med virksomheden.

  Ingredienslisterne er gennemgået for, om produkterne indeholder stoffer med problematiske egenskaber. Testen er en deklarationstest. Der er derfor ikke foretaget kemiske analyser, og testen tager ikke højde for koncentrationer.

  Testen er en del af Forbrugerrådet Tænks samarbejde "Nordqual" sammen med Sverige og Finland, hvor der både er set på vaskemidlernes effektivitet og indhold af problematisk kemi. Projektet er finansieret af EUs forbrugerprogram.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

 • Sådan fordeler produkterne sig i testen:

  • A-kolbe: 12 produkter, som er uden en række problematiske kemikalier.
  • B-kolbe: 1 produkt, som indeholder parfume.
  • C-kolbe: 4 produkter, som indeholder problematisk kemi, som blandt andet er allergifremkaldende konservering.

  Disse problematiske stoffer har vi fundet:

  • Isothiazolinoner, allergifremkaldende, er fundet i 4 produkter - (methylisothiazolinone, octylisothiazolinone, benzisothiazolinone).
  • Borater, der kan skade forplantningsevnen og er på EU's liste over særligt problematiske stoffer, er fundet i 2 produkter (Boric acid, Sodium borate)
  • Butylphenyl Methylpropional, et parfumestof, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, for at skade forplantningsevnen og kan også give allergi, er fundet i 1 produkt.
  • LAS, der kan være problematisk for miljøet, er fundet i 4 produkter -  (Sodium Dodecylbenzenesulfonate, TEA-Dodecylbenzenesulfonate, Sodium C10-13 alkyl benzenesulfonate) 

Det siger virksomhederne

 • "I Salling Group er vi meget opmærksomme på og arbejder intensivt med at udfase stoffer, der kan være tvivl om, i vores Private Label-produkter. Det gælder også Savin, hvor vi arbejder på, at det fremover vil blive produceret uden eksempelvis benzisothiazolinone og butylphenyl methylpropional."

 • "Hos Lidl arbejder vi hele tiden på at udvide vores produktsortiment i en mere bæredygtig retning. Det gælder også vaskemidler som Formil, hvor vi blandt andet allerede tilbyder et svanemærket produkt i serien. Vi holder os løbende orienteret om eventuelt problematiske stoffer og følger den verserende debat tæt - og vil selvfølgelig altid overholde den gældende lovgivning."

Læs mere om dette

Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.