Test af boliglån - find det billigste lån med vores uvildige test
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Test: Boliglån

Renterne på boliglån er for første gang i mange år på vej ned i flere banker. Vi har testet boliglån i 14 pengeinstitutter, så du kan finde det billigste lån, hvis du skal købe bolig.

Testet d. 21. juni 2024

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Boliglån

Når du skal købe et hus eller en lejlighed, kan du låne op til 80 procent af boligens pris i realkreditinstituttet. Du skal selv kunne lægge fem procent i udbetaling, og de resterende 15 procent kan du låne i banken i form af et boliglån. 

Når du tager et boliglån, får banken pant i din bolig. Det betyder, at det er et relativt sikkert lån for banken, og da det samtidig er et lån, som er relevant for mange førstegangskøbere, som ofte vil flytte hele deres bankforretning sammen med banklånet, er det et attraktivt lån for bankerne at konkurrere om. Det kan give nye kunder i butikken, og det er – sammen med det generelt faldende renteniveau – derfor vi lige nu ser, at flere banker sætter renten på boliglånet ned. 

Vi har testet boliglån fra disse 14 pengeinstitutter:

  • Arbejdernes Landsbank
  • Danske Bank
  • Nykredit Bank
  • Jyske Bank
  • Lån & Spar Bank
  • Middelfart Sparekasse
  • Nordea
  • Ringkjøbing Landbobank
  • Sparekassen Danmark 
  • Sparekassen Kronjylland
  • Sparekassen Sjælland-Fyn
  • Spar Nord
  • Sydbank
  • Vestjysk Bank

Dette boliglån har vi testet

Vi har testet boliglån på 500.000 kr. med en løbetid på 30 år og en belåningsgrad på mellem 80 og 95 procent. Vi har testet lånenes ÅOP – dvs. de samlede årlige omkostninger, som du skal betale til pengeinstituttet for at have et boliglån hos dem. Vær opmærksom på, at testen er af boliglån i forbindelse med boligkøb. Nogle banker tilbyder boliglån alene til dette formål og andre bankers boliglån kan også benyttes i din nuværende ejerbolig. Se mere under det enkelte pengeinstitut i testen.

Bemærk: Data til denne test er indhentet medio juni 2024. Bankerne kan ændre renterne fra dag til dag, og derfor er de anvendte rentesatser i testen et øjebliksbillede. Du vil med muligvis møde andre satser i markedet end dem, du ser i testen. Markedet er dynamisk og korreleret med rentefald fra centralbankerne. 

Tip: Når du læser testresultaterne for de enkelte pengeinstitutter, skal du være opmærksom på, at der for to ens bedømmelser, som fx ”Middel” kan være mindre men stadig vigtige forskelle i testresultatet. Det kan du se detaljer om, hvis du ser på ”Samlet bedømmelse i procent”.

Mød den ansvarlige for testen af boliglån

Dennis Tofting Andersen

Dennis Tofting Andersen

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet boliglån

  • Der er forskel på boligkøbslån og traditionelle boliglån, som du kan optage i den bolig, du allerede ejer. 

    Her har vi testet boliglån til boligkøb, og vi har testet 14 store og mellemstore pengeinstitutters boliglån, som udbydes som lån med pant i ejendommen på op til 95% af boligens værdi. 

  • Testen tager udgangspunkt i en helårsejerbolig. Da boliglånet er et simpelt produkt som benyttes til at finansiere boligkøb i belåningsspændet 80-95% af ejerboligens værdi, tager testen udgangspunkt i en enkel lånesituation. 

    Løbetiden på lånet er 30 år, og det forudsættes at der afdrages alle 30 år. Nogle pengeinstitutter tilbyder ikke boliglån med 30 års afvikling, men derimod med 20 år. Vi har bedt disse pengeinstitutter om at beregne ÅOP ud fra 30 års løbetid, således sammenligningsgrundlaget bliver ens for alle. 

    Under de enkelte produkter kan du se det, hvis der er tale om et 20-årigt lån. Ved andre belåningsgrader, kreditbeløb og løbetider vil de beregnede årlige omkostninger i procent (ÅOP) kunne blive anderledes. 

    Vi tager udgangspunkt i en situation, hvor der købes ny bolig. Mange banker har andre rentesatser på allerede igangværende boliglån, 

  • Vi har bedt pengeinstitutterne om at beregne ÅOP i den pågældende belåningssituation. I de situationer hvor pengeinstitutterne har differentierede lånerenter og/eller etableringsomkostninger øver dette væsentlig indflydelse på ÅOP. Vi har derfor bedt pengeinstitutterne om at oplyse både laveste og højeste ÅOP således, at vi har kunnet kvantificere og vurdere de enkelte pengeinstitutters prisspænd for en kunde som ikke nødvendigvis også har en pensionsordning, billån m.m. hos pengeinstituttet. 

    Den højeste ÅOP vægter kun 20 % i testen. Dette skyldes en forventning om, at den typiske forbruger med almindelig og god kreditværdighed ofte vil kunne opnå priser tæt på den lave ende af pengeinstitutternes prisspænd. Generelt kan ses, at der findes meget store prisspænd hos nogle institutter. Det vil give et forkert billede af konkurrencesituationen at sidestille de høje ÅOP-tal i modellen med de lave.

  • Laveste ÅOP (belåningsgrad 80-95%): 80%

    Højeste ÅOP (belåningsgrad 80-95%): 20%

  • I testen er det forudsat, at kunden har et engagement i pengeinstituttet bestående udelukkende af boliglånet, lønkonto og netbank. Derudover forudsættes der at finansiering på de 0-80% også er at finde i banken eller hos bankens realkreditsamarbejdspartner