TEST af investeringsfonde og ETF´er med europæiske aktier📈
Gå til hovedindhold

Test: Investeringsfonde og ETF´er med europæiske aktier 

Vil du investere i Europa, kan du vælge at investere i investeringsfonde eller ETF’er med europæiske aktier. Se hvilke der klarer sig bedst på afkast, risiko og omkostninger – og find den rette for dig.

Testet d. 13. maj 2025

Grundige og uvildige test koster penge

Du kan få adgang til denne og alle andre test på tænk.dk

for 58 kr. / måned
Ved køb af 12 måneders medlemskab til 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Investeringsfonde og ETF´er med europæiske aktier

Mange globale investeringsfonde og ETF'er markedsføres som bredt diversificerede, men i praksis er de ofte stærkt koncentrerede omkring amerikanske selskaber Tesla, Apple, NVIDIA, Microsoft, Amazon, Meta, Alphabet.  

Denne koncentration betyder, at selvom du investerer i en "global" fond, er dit afkast i høj grad afhængigt af udviklingen i det amerikanske aktiemarked - og især i teknologisektoren. 

Hvis du ønsker at øge din andel af europæiske aktier i din investeringsportefølje, kan investeringsfonde med europæiske aktier være en god og forholdsvis nem måde at gøre det på.  

På den måde kan du få en endnu bedre risikospredning og mindske afhængigheden af enkelte markeder eller brancher. 

Derfor har Forbrugerrådet Tænk testet investeringsfonde med europæiske aktier, dvs. både investeringsforeninger og ETF’er, som består af forskellige aktier i europæiske virksomheder. 

I vores test af investeringsfonde med europæiske aktier tester vi: 

  • Omkostninger forbundet med investeringsfonden 

Historiske omkostninger er et ret præcist estimat på fremtidens omkostningsniveau for den enkelte investeringsforening eller ETF.  

  • Investeringsfondens risikojusterede afkast 

Sharpe-ratio, som det risikojusterede afkast også kaldes, fortæller, hvor meget afkast, investeringen har leveret i forhold til den risiko, der er taget.  

  • Miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige faktorer 

Ved hjælp af data fra analysefirmaet Morningstar, tester vi bl.a. også, hvordan den enkelte investeringsfond klarer sig i forhold til miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige faktorer. 

Mød den ansvarlige for testen af investeringsfonde og ETF'er med europæiske aktier

foto

Anders Klemmed Bjørk

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet investeringsfonde og ETF'er med europæiske aktier

  • Vi har testet i alt 38 investeringsfonde, hvor vi har kunnet få et fuldstændigt datasæt.  

    20 fonde: Vi har testet 20 forskellige investeringsfonde, der investerer i aktier i Europa.  

    Data for hhv. afkast, risiko og omkostninger for perioden marts 2025 og henholdsvis tre år og fem år tilbage er indhentet fra en offentligt tilgængelig database i Finans Danmark, der er en interesseorganisation for blandt andet investeringsfonde i Danmark.  

    18 ETF’er: Vi har også udvalgt 18 børshandlede fonde (ETF’er), som udbydes af nogle af verdens største kapitalforvaltere. Baggrunden for at inkludere ETF’er i analysen er, at de generelt har lave administrationsomkostninger og derfor udgør et attraktivt investeringsalternativ for private investorer med mindre formuer. 

    Data til analysen er indhentet fra Microsoft Finance, kapitalforvalternes egne hjemmesider samt Morningstar. 

    Afkast og Sharpe-ratio er opgjort efter fradrag af fondenes løbende administrations- og handelsomkostninger. Til gengæld er der i analysen ikke taget højde for eventuelle handelsomkostninger ved køb og salg, da disse typisk varierer fra investor til investor og afhænger af valg af handelsplatform og prissætning. 

    For udenlandske ETF’er er der dog regnet med et valutakurstillæg på 0,25 % ved både køb og salg. Den faktiske omkostning til valutakurstillæg kan dog variere afhængigt af handelsplatform samt hvorvidt der anvendes en valutakonto i forbindelse med handlen. 

    Investeringsforeningsafdelinger og ETF’ere er udvalgt uden hensyn til en særlig investeringsstrategi. 

     

  • Data om miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige faktorer er hentet fra Morningstar pr. ultimo marts 2025. Morningstar er en anerkendt, international analysevirksomhed, der ejer og får data fra Sustainalytics. 

  • Testen bygger på 10 testparametre, der hver især har en vægt i den samlede bedømmelse i procent fastsat ud fra, hvad Forbrugerrådet Tænk vurderer er eller bør være den typiske forbrugers præference.  

    Testparametre med en længere dataperiode vægter højere end dem med en kortere dataperiode.  

    Afkast, risiko og risikojusteret afkast er testet på perioder af tre år og fem år. En kortere testperiode vil medføre et for spinkelt datagrundlag til en test. Ved valg af en længere testperiode er der risiko for, at fonden i væsentlighed har ændret strategi og karakter i forhold til i starten af perioden, og at testen derfor vil indeholde mindre relevante data. Endvidere vil en længere testperiode betyde, at flere fonde med en kortere levetid ikke kan medtages i testen. 

    Historiske afkast kan ikke anvendes som indikator for fremtidigt afkast. At afkast alligevel indgår som testparameter, skyldes, at vi har ønsket at anerkende historiske afkastresultater, som investeringsforeningen har skabt. Derfor kan testen ikke læses alene ud fra testparametre omhandlende afkast, men skal læses i sin helhed, før forbrugeren træffer sit valg om køb af en fond.  

    • Samlet afkast i pct. de seneste tre år: 2 %
    • Samlet afkast i pct. de seneste fem år: 3 %
    • Risiko målt som standardafvigelse i pct. de seneste tre år: 2,5 %
    • Risiko målt som standardafvigelse i pct. de seneste fem år: 7,5 %
    • Risikojusteret afkast målt som Sharpe-indeks de seneste tre år: 10 %
    • Risikojusteret afkast målt som Sharpe-indeks de seneste fem år: 20 %
    • Omkostninger Løbende (administrations- og transaktions omkostninger i fonden): 40 %
    • Omkostninger éngangs (køb/salg af fonden): 5 %.
    • Miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige faktorer (Morningstar-data): 5 %
    • Bevæger investeringerne sig i en mere bæredygtig retning (Morningsstar-data): 5 %  

Spørgsmål og svar om investeringsforeninger

  • I en investeringsforening går en række investorer – forbrugere som dig – sammen om at investere deres penge i værdipapirer. 

    Hver investeringsforening indeholder en række forskellige investeringsfonde eller afdelinger med hver deres speciale. Fondene kan investere bredt (fx i aktier eller obligationer fra hele verden) eller smalt (aktier fra ét land eller én branche). Investerer du i en investeringsforening, køber du en andel af foreningens værdipapirer – et investeringsbevis. 

  • Login eller bliv medlem af Forbrugerrådet Tænk for at se, hvilken investeringsfond eller ETF med europæiske aktier tildeles Bedst i Test.

  • I vores test af investeringsfonde og ETF’er med europæiske aktier kan vi bl.a. se, at der er store forskelle på, hvor høje omkostninger den enkelte fond har. 

    Gå efter fonde med lave omkostninger, under 0,5 % i ÅOP. En fond, der har lave omkostninger i dag, vil med stor sandsynlighed også have lave omkostninger i minimum de næste par år.