Test af mælkechokolade ➡️ Se de bedste i smagstest
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Mælkechokolade

Hvilken mælkechokolade er Bedst i test? Se testen af 11 forskellige slags lys chokolade, og find den eksperter og brugere synes smager bedst og som er fri for uønsket kemi.

Testet d. 16. november 2020

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Mælkechokolade

Forbrugerrådet Tænk har testet 11 forskel­lige mærker af mælkechokolade fra supermarkeder og specialbutikker. Mælkechokoladerne er blevet smagsbedømt af over 100 forbrugere og 3 eksperter, samt undersøgt på laboratorium for indhold af skadelige stoffer. 

Chokoladerne har varierende indhold af kakao fra 30 procent til 55 procent. 

Mød holdet bag vores mælkechokolade test

Peter står bag vores test af mælkechokolade. Tre eksperter og 100 forbrugere har smagstestet.

Peter Skjødt

Peter Skjødt

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet mælkechokolade

  • Mælkechokoladerne er udvalgt, så de dækker et bredt i pris og kvalitet. I testen har vi udelukkende gået efter mærker, der ifølge varedeklarationen kategoriseres som mælkechokolade uagtet mærkernes navne som for eksempel "Lys chokolade". Ifølge "Kakao- og chokoladebekendtgørelsen" skal chokoladerne opfylde følgende krav for at måtte betegnes som mælkechokolade:

    • Mindst 25 % kakaotørstof i alt
    • Mindst 14 % mælketørstof, der er fremstillet af helt eller delvis inddampet sødmælk, letmælk eller skummetmælk, fløde, eller af helt eller delvis inddampet fløde, smør eller mælkefedt
    • Mindst 2,5 % affedtet kakaotørstof
    • Mindst 3,5 % mælkefedt
    • Mindst 25 % fedtstof (bestående af kakaosmør og mælkefedt) i alt.
  • Smagen er vurderet af mere end 100 almindelige forbrugere, som har smagt alle 11 chokolader.

    Tre eksperter, der alle har flere års erfaring med smag og chokolade, har smagt og vurderet chokoladerne. Eksperterne er: 

    • Maja Vase: Kogebogsforfatter, madfotograf og opskriftudvikler
    • Michael René: Lektor i Fødevarevidenskab på Københavns Professionsskole og blogger om mad. 
    • Lars Juul: Chefkonditor på La Glace i København

    Over 100 forbrugere har fået sendt chokolade smagsprøver hjem og udfyldt smagsskema online,

    Begge test blev udført som blindsmagninger, og chokolader, hvor det tydeligt fremgik hvilket mærke, der var tale om, blev anonymiseret.

  • Indholdet af tungmetaller og mineralske olier (de såkaldte MOSH og MOAH) samt tjærestoffer (de såkaldte PAH’er) er blevet analyseret på et eksternt laboratorium, og antallet af fundne stoffer og mængde er blevet evalueret.

  • Oplysninger på pakken er en bedømmelse af de forskellige informationer, der er tilgængelige på emballagen, herunder oplysninger om oprindelse, opbevaring, affaldssortering med mere. 

    • Smag: 60 %
    • Mineralske olier: 15 % 
    • Tjærestoffer (PAH): 10 %
    • Tungmetaller: 10 %
    • Oplysninger på emballagen:  5 %