

Mød holdet bag vores mælkechokolade test
Peter står bag vores test af mælkechokolade. Tre eksperter og 100 forbrugere har smagstestet.

Peter Skjødt
Sådan har vi testet mælkechokolade
-
Mælkechokoladerne er udvalgt, så de dækker et bredt i pris og kvalitet. I testen har vi udelukkende gået efter mærker, der ifølge varedeklarationen kategoriseres som mælkechokolade uagtet mærkernes navne som for eksempel "Lys chokolade". Ifølge "Kakao- og chokoladebekendtgørelsen" skal chokoladerne opfylde følgende krav for at måtte betegnes som mælkechokolade:
- Mindst 25 % kakaotørstof i alt
- Mindst 14 % mælketørstof, der er fremstillet af helt eller delvis inddampet sødmælk, letmælk eller skummetmælk, fløde, eller af helt eller delvis inddampet fløde, smør eller mælkefedt
- Mindst 2,5 % affedtet kakaotørstof
- Mindst 3,5 % mælkefedt
- Mindst 25 % fedtstof (bestående af kakaosmør og mælkefedt) i alt.
-
Smagen er vurderet af mere end 100 almindelige forbrugere, som har smagt alle 11 chokolader.
Tre eksperter, der alle har flere års erfaring med smag og chokolade, har smagt og vurderet chokoladerne. Eksperterne er:
- Maja Vase: Kogebogsforfatter, madfotograf og opskriftudvikler
- Michael René: Lektor i Fødevarevidenskab på Københavns Professionsskole og blogger om mad.
- Lars Juul: Chefkonditor på La Glace i København
Over 100 forbrugere har fået sendt chokolade smagsprøver hjem og udfyldt smagsskema online,
Begge test blev udført som blindsmagninger, og chokolader, hvor det tydeligt fremgik hvilket mærke, der var tale om, blev anonymiseret.
-
Indholdet af tungmetaller og mineralske olier (de såkaldte MOSH og MOAH) samt tjærestoffer (de såkaldte PAH’er) er blevet analyseret på et eksternt laboratorium, og antallet af fundne stoffer og mængde er blevet evalueret.
-
Oplysninger på pakken er en bedømmelse af de forskellige informationer, der er tilgængelige på emballagen, herunder oplysninger om oprindelse, opbevaring, affaldssortering med mere.
-
- Smag: 60 %
- Mineralske olier: 15 %
- Tjærestoffer (PAH): 10 %
- Tungmetaller: 10 %
- Oplysninger på emballagen: 5 %
Læs mere om dette
Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.

Mørk chokolade: Her er de bedste
Mørk chokolade kan smage meget forskelligt, og der er især stor forskel på, hvor søde chokolader med 70 % kakaoindhold er. Se hvilke chokolader 113 forbrugere foretrækker.

Mælkechokolade: Her er de bedste i testen
Hvilke mælkechokolade smager bedst og er Bedst i test? 3 eksperter og 100 forbrugere har smagstestet. Se favoritterne her.

Chokolade: Sådan vælger du etisk og miljøvenligt
Mærker, der påstår, at chokolade er ansvarligt produceret, er der mange af. Men hvad betyder mærkerne - og kan du stole på dem?