Test af m√¶lkechokolade ‚ě°ÔłŹ Se de bedste i smagstest
Gå til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem

Mælkechokolade

Hvilken m√¶lkechokolade er Bedst i test? Se testen af 11 forskellige slags lys chokolade, og find den eksperter og brugere synes smager bedst og som er fri for u√łnsket kemi.

Testet d. 16. november 2020

Vil du læse mere nu?

Få adgang til alle test og artikler på tænk.dk for kun 65 kr. om måneden.

Spar 10 % og få adgang i et helt år for kun 695 kr.

Allerede medlem?

Om testen af
Mælkechokolade

Forbrugerr√•det T√¶nk har testet 11 forskel¬≠lige m√¶rker af m√¶lkechokolade fra supermarkeder og specialbutikker. M√¶lkechokoladerne er blevet smagsbed√łmt af over 100 forbrugere og 3 eksperter, samt unders√łgt p√• laboratorium for indhold af skadelige stoffer. 

Chokoladerne har varierende indhold af kakao fra 30 procent til 55 procent. 

M√łd holdet bag vores m√¶lkechokolade test

Peter står bag vores test af mælkechokolade. Tre eksperter og 100 forbrugere har smagstestet.

Peter Skj√łdt

Peter Skj√łdt

Projektleder
Test og analyse

Sådan har vi testet mælkechokolade

  • M√¶lkechokoladerne er udvalgt, s√• de d√¶kker et bredt i pris og kvalitet. I testen har vi udelukkende g√•et efter m√¶rker, der if√łlge varedeklarationen kategoriseres som m√¶lkechokolade uagtet m√¶rkernes navne som for eksempel "Lys chokolade". If√łlge "Kakao- og chokoladebekendtg√łrelsen" skal chokoladerne opfylde f√łlgende krav for at m√•tte betegnes som m√¶lkechokolade:

    • Mindst 25 % kakaot√łrstof i alt
    • Mindst 14 % m√¶lket√łrstof, der er fremstillet af helt eller delvis inddampet s√łdm√¶lk, letm√¶lk eller skummetm√¶lk, fl√łde, eller af helt eller delvis inddampet fl√łde, sm√łr eller m√¶lkefedt
    • Mindst 2,5 % affedtet kakaot√łrstof
    • Mindst 3,5 % m√¶lkefedt
    • Mindst 25 % fedtstof (best√•ende af kakaosm√łr og m√¶lkefedt) i alt.
  • Smagen er vurderet af mere end 100 almindelige forbrugere, som har smagt alle 11 chokolader.

    Tre eksperter, der alle har flere √•rs erfaring med smag og chokolade, har smagt og vurderet chokoladerne. Eksperterne er: 

    • Maja Vase: Kogebogsforfatter, madfotograf og opskriftudvikler
    • Michael Ren√©: Lektor i F√łdevarevidenskab p√• K√łbenhavns Professionsskole og blogger om mad. 
    • Lars Juul: Chefkonditor p√• La Glace i K√łbenhavn

    Over 100 forbrugere har f√•et sendt chokolade smagspr√łver hjem og udfyldt smagsskema online,

    Begge test blev udf√łrt som blindsmagninger, og chokolader, hvor det tydeligt fremgik hvilket m√¶rke, der var tale om, blev anonymiseret.

  • Indholdet af tungmetaller og mineralske olier (de s√•kaldte MOSH og MOAH) samt tj√¶restoffer (de s√•kaldte PAH‚Äôer) er blevet analyseret p√• et eksternt laboratorium, og antallet af fundne stoffer og m√¶ngde er blevet evalueret.

  • Oplysninger p√• pakken er en bed√łmmelse af de forskellige informationer, der er tilg√¶ngelige p√• emballagen, herunder oplysninger om oprindelse, opbevaring, affaldssortering med mere. 

    • Smag: 60 %
    • Mineralske olier: 15 % 
    • Tj√¶restoffer (PAH): 10 %
    • Tungmetaller: 10 %
    • Oplysninger p√• emballagen:  5 %