KEMITEST: Yogamåtter ➡️ Test af uønsket kemi 🧘
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Yogamåtter

Din yogamåtte kan indeholde problematiske kemikalier, som du kommer i kontakt med under dine yogaøvelser. Se, hvilke yogamåtter der er uden uønskede kemikalier i testen.

Testet d. 12. november 2021

Om testen af
Kemitest: Yogamåtter

Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet et udvalg af yogamåtter fra det danske marked. De testede yogamåtter er enten af plast eller naturgummi.

Det har vi fundet:

  • 6 ud af 14 yogamåtter er gode valg i testen. De er enten helt eller stort set fri for de uønskede stoffer, som vi har testet for.
  • 3 yogamåtter får den dårligste kemibedømmelse, C-kolben, pga. indhold af naftalin., der er klassificeret i EU som muligt kræftfremkaldende.
  • Nogle yogamåtter af naturgummi i testen kan også afgive nitrosaminer og nitroserbare stoffer, der kan være kræftfremkaldende.

 

Mød holdet bag kemitesten af yogamåtter.

Projektleder og kemiekspert i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, står bag denne test.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet yogamåtter

  • Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet 14 yogamåtter af naturgummi og plast.

    Yogamåtterne er indkøbt og sendt på kemisk laboratorie, der har undersøgt for indhold af en række problematiske stoffer.

    Yogamåtter af plast er bl.a. undersøgt for indhold af:

    • PAH’er
    • Ftalater
    • Flammehæmmere
    • Phenol og bisphenol A

    Yogamåtter af naturgummi er bl.a. undersøgt for afgivelse af:

    • Nitrosaminer
    • Nitroserbare stoffer

    Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

    • Seks yogamåtter får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er fri for eller stort set fri for de uønskede kemikalier, der er testet for.
    • Fire yogamåtter får en middel kemibedømmelse, B-kolben. De indeholder mindre mængder af problematiske kemikalier i form af PAH'er.
    • Fire yogamåtter får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. En yogamåtte af naturgummi indeholder højere mængder af nitroserbare stoffer. De øvrige tre indeholder en vis mængde naftalin, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. 

    De fundne stoffer er i alle tilfælde tilladte i yogamåtter.

    Vi fandt ikke væsentligt indhold af flammehæmmere, ftalater eller PAH'er.

    Nitroserbare stoffer

    Testen viser, at en af naturgummimåtterne, Manduka Eko, afgiver nitroserbare stoffer, der kan omdannes til kræftfremkaldende nitrosaminer.

    Der findes ikke regler for nitrosaminer og nitroserbare stoffer i produkter som fx yogamåtter.

    Men afgivelsen af nitroserbare stoffer fra yogamåtten er langt over, hvad der må afgives fra produkter som fx sutter og balloner for at undgå, at børn udsættes for de uønskede stoffer.

    Det frivilige tekstilmærke Oeko-tex Tiltro til tekstiler stiller krav til nitroserbare stoffer i tekstiler både til børn og voksne. Fundet af nitroserbare stoffer i den testede yogamåtte er også langt over Oeko-tex kravene.

    PAH'er

    Vi har fundet en del PAH’er i de undersøgte yogamåtter.

    I nogle tilfælde er det dog kun små spor eller mindre mængder. Disse yogamåtter får derfor enten en god eller middel kemibedømmelse.

    I tre tilfælde er koncentrationen dog højere og enten lige omkring eller over den grænse, som anbefales i Tyskland. De tre yogamåtter har alle et indhold af naftalin, der er klassificeret som muligt kræftfremkaldende i EU.

    EU har en grænseværdi for udvalgte PAH’er i forbrugerprodukter, som du er i længerevarende kontakt med. Naftalin er dog ikke en af disse.

Det siger virksomhederne

  • ”Yogamåtten er i overensstemmelse med eksisterende regler i EU og i Danmark. Men da vi kontinuerligt ønsker at udvikle vores produkter og forbedre den kemiske sammensætning, har vi omgående taget kontakt til alle vores Intersport butikker i Danmark og bedt dem om at indstille salget af dette produkt, indtil der forlægger en endelig afklaring fra vores Internationale hovedkontor om det videre forløb.”