KEMITEST: Løbehjul til børn 🛴
Gå til hovedindhold

Få adgang til alt indhold på tænk.dk, medlemsmagasinet og meget mere.

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Løbehjul til børn

Vi tester løbehjul til børn for indhold af mistænkt hormonforstyrrende og kræftfremkaldende stoffer i håndtag, trinbræt og dæk. Se her, hvilke løbehjul der er uden uønsket kemi.

Testet d. 29. november 2022

Om testen af
Kemitest: Løbehjul til børn

Vi har testet 12 løbehjul til børn. Fem løbehjul er trehjulede til de mindste børn børn fra to år og op. Syv løbehjul er tohjulede til børn i alderen fem til seks år.

Vi har testet, om løbehjul indeholder uønskede kemikalier i styr, trinbræt og dæk. Det er alle dele, som børnene er i kontakt med i kortere eller længere tid, når de leger med løbehjul.

Det har vi fundet i testen:

 • Otte løbehjul får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er enten helt fri for uønsket kemi eller indeholder kun små spor af et enkelt stof.
 • Et løbehjul indeholder mindre mængder PAH'er i trinbrættet og får en middel bedømmelse, B-kolben.
 • Tre løbehjul får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder problematiske kemikalier håndtagene eller i trinbrættet.

Mød holdet bag kemitesten af løbehjul.

Mariane og Stine står bag denne test af løbehjul i samarbejde med den tyske forbrugerorganisation, Stiftung Warrentest.

Stine Müller

Stine Müller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

Sådan har vi testet løbehjul

 • ​​​​​​Vi har sendt 12 løbehjul til test på et kemisk laboratorium. Fem løbehjul er trehjulede til de yngste børn, og de sidste syv løbehjul er de traditionelle tohjulede løbehjul til børn fra fem til seks år.

  Vi har undersøgt for indhold af uønskede kemikalier i håndtag, trinbræt og hjul.

  Vi har kun undersøgt, om stofferne findes i produkterne. Vi har ikke testet for, i hvor høj grad stofferne frigives fra produkterne.

  Disse stoffer har vi undersøgt for:

  • PAH’er, eller tjærestoffer, som kan være kræftfremkaldende.
  • Ftalater, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
  • Fosforholdige flammehæmmere, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
  • Klorparaffiner, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
 • Overordnet resultat fra testen

  • Otte løbehjul får den bedste kemibedømmelse, A-kolben. De er enten helt fri for uønsket kemi eller indeholder kun små spor af et enkelt stof.
  • Et løbehjul indeholder mindre mængder PAH'er i trinbrættet og får derfor en middel bedømmelse, B-kolben.
  • Tre løbehjul får den laveste kemibedømmelse, C-kolben. De indeholder problematiske kemikalier i større mængder. Et løbehjul indeholder PAH'er i trinbrættet, de to andre klorparaffiner i håndtagene.

  Klorparaffiner

  Vi har testet for både kortkædede og mellemkædede klorparaffiner.

  Et løbehjul i testen indeholder kortkædede klorparaffiner, SCCP, og et andet indeholder mellemkædede klorparaffiner, MCCP.

  Begge er fundet i håndtagene på løbehjulene.

  Både SCCP og MCCP er på EUs liste over særligt problematiske stoffer. De er problematiske for miljøet og mistænkt for at være hormonforstyrrende. De er også på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer.

  SCCP er derudover klassificeret i EU som mistænkt kræftfremkaldende, mens MCCP er klassificeret som muligt skadende for barnet ved amning.

  De kortkædede klorparaffiner, SCCP, er forbudt i mængder over 0,1% i produkter inklusiv løbehjul. Der findes endnu ingen regler for MCCP.

  I begge tilfælde er koncentrationen af stofferne i håndtaget væsentlig over 0,1%.

  PAH’er (tjærestoffer)

  PAH’er - eller tjærestoffer - er fundet i større mængder i et løbehjul.

  PAH’er er en gruppe af stoffer, hvor mange er eller mistænkes for at være kræftfremkaldende.

  EU har en grænseværdi for udvalgte PAH’er i legetøj og forbrugerprodukter, som du er i længerevarende kontakt med. Det gælder ikke for den PAH, benz(ghi)perylene, vi har fundet i trinbrættet på et af løbehjulene.

  Men benz(ghi)perylene er en af de PAH'er der er på på EU's liste over særligt problematiske stoffer, og indholdet er over de tyske retningslinjer, der gælder for GS-mærket for legetøj med kortvarig hudkontakt.

  Derudover er der et løbehjul, der indeholder mindre mængder PAH'er i trinbrættet, som får B-kolben i testen.

  Ingen ftalater og flammehæmmere

  Vi finder ingen ftalater eller flammehæmmere i de testen af løbehjul.

Det siger virksomhederne

 • Europlay: Vi udskifter håndtagene på både nye og gamle løbehjul

  Europlay, der er ansvarlig for My Hood 145 løbehjulet, oplyser, at de har givet besked til Kemikalieinspektionen vedrørende indholdet af de ulovlige klorparaffiner i håndtaget.

  I slutningen af november har Europlay startet udskiftning af håndtagene på de My Hood 145 løbehjul på lager. De får alle nye håndtag som overholder EU’s regler. 

  Alle salgskanaler af My Hood 145 løbehjulet har fået besked om, at informere kunder, der har købt et My Hood 145 løbehjul om, at de kan henvende sig til forhandleren eller direkte til Europlay, som derefter vil sende nye håndtag uden klorparaffiner, som kunden kan udskifte de forurenede håndtag med. 

  Endelig oplyser Europlay også, at de sørger for, at den fremadrettede produktion af My Hood 145 løbehjulet bliver med nye håndtag.

 • Producent: Håndtagene er uden MCCP i egen test

  Producenten af Micro Sprite løbehjulet er ikke enige i konklusionen fra testen om, at deres løbehjul indeholder klorparaffiner i håndtagene. De har selv tidligere i år testet håndtagene på løbehjulet uden at finde klorparaffiner.