Flyverdragter til børn ➡️ Test af uønsket kemi
GĂĄ til hovedindhold

Få adgang til hele tænk.dk

Bliv medlem
Kemi test

Kemitest: Flyverdragter

Indeholder dit barns flyverdragt uønsket kemi? Vi har testet 8 flyverdragter for problematiske fluorstoffer og det hormonforstyrrende stof bisphenol A.

Testet d. 6. oktober 2022

Om testen af
Flyverdragter

Flyverdragter til børn kan indeholde sundhedsskadelige fluorstoffer, forkortet PFAS, der bruges til at gøre tøjet vandtæt.

For første gang tester vi også flyverdragter for det hormonforstyrrende stof bisphenol A (BPA), der kan tilføjes i produktionen eller ende i tøj lavet af genanvendt plast. Der er ingen regler for mængder af BPA i tøj.

Det har vi fundet:

 • 6 ud af 8 flyverdragter fĂĄr den bedste kemibedømmelse.
 • 1 flyverdragt indeholder fluorstoffer i yderstoffet.
 • Alle flyverdragterne indeholder mindre mængder bisphenol A.

Mød holdet bag kemitesten af flyverdragter.

Projektleder og kemiekspert i Forbrugerrådet Tænk Kemi, Stine Müller, står bag denne test.

Stine MĂĽller

Stine MĂĽller

Projektleder, Forbrugerrådet Tænk Kemi
Test og analyse

SĂĄdan har vi testet flyverdragter

 • Flyverdragterne er udvalgt blandt de mest populære mærker, og efter vi har spurgt forældre, hvilke mærker vi skulle teste.

  Flyverdragterne er testet for indhold af bisphenol A i alle lag og for fluorstoffer i yderstoffet.

  Alle flyverdragterne indeholder mindre mængder af bisphenol A.

  Flyverdragterne er testet for fluorstoffer pĂĄ disse mĂĄder:

  1. Først screener vi for indhold af fluor på ydersiden af yderstoffet for at undersøge, om der kan være anvendt fluorstoffer.
  2. Derefter mĂĄler vi afgivelsen af flygtige organiske fluorforbindelser efter opvarmning af yderstoffet til 80 grader.
  3. Hvis vi finder positive resultater i begge screeninger, peger det pĂĄ, at der er fluorstoffer i produktionen af flyverdragten.

  Sådan tester Forbrugerrådet Tænk Kemi

  Flyverdragterne er også testet for vandtæthed og holdbarhed af Forbrugerrådet Tænk.

  • 6 flyverdragter fĂĄr den bedste kemibedømmelse, A-kolben. Testen viser ikke indhold eller afgivelse af fluorstoffer fra disse flyverdragter, og indholdet af bisphenol A i tekstilet er sĂĄ lavt, at det ikke er taget med i vores bedømmelse.
  • 1 flyverdragter fĂĄr den dĂĄrligste kemibedømmelse, C-kolben. Den indeholder fluor pĂĄ overfladen og afgiver mĂĄlbare mængder af flygtige fluorstoffer ved opvarmning. Resultatet peger pĂĄ, at der er anvendt fluorstoffer i produktionen af yderstoffet. Testen kan ikke sige noget præcist om, hvilke specifikke organiske fluorstoffer, der er tale om eller hvorfor de anvendt. Men de kan være brugt til at gøre tekstilet vand- eller smudsafvisende.
  • 1 flyverdragt fĂĄr B-kolben, fordi den afgiver en begrænset mængde af fluorstoffer, men indeholder ikke fluor pĂĄ oversiden af yderstoffet. Det er derfor mere uklart, hvorvidt der er anvendt fluorstoffer i denne dragt. Den var uden væsentligt indhold af bisphenol A.

  Fluorstoffer

  Fluorstoffer er en gruppe stoffer, som bliver anvendt i produkter for at gøre dem vand- og fedtafvisende. Du kan blandt andet finde fluorstoffer i:

  • Tøj og tekstil, herunder tæpper og møbler, der er vand- og smudsafvisende
  • Imprægnering til tøj, møbler og sko
  • Personlige plejeprodukter og tandtrĂĄd

  Fluorstoffer er en stor gruppe kemiske stoffer, der er problematiske for både sundheden og miljøet.

  Stofferne er svært nedbrydelige i miljøet og ophobes i mennesker og dyr.

  Fluorstoffer kan blandt andet overføres fra mor til barn via modermælken, og de mistænkes for at kunne nedsætte immunsystemet, øge kolesterol i blodet, øge risikoen for visse kræftformer, påvirke hormonsystemet mm.

  Mange fluorstoffer har forskerne kun begrænset viden om, og det er på nuværende tidspunkt kun to grupper af fluorstoffer, PFOS og PFOA, der er forbudt at anvende. Andre fluorstoffer er fortsat lovlige at anvende i fx flyverdragter.

  PFAS: Derfor er fluorstoffer problematiske

  Mærkninger uden fluorstoffer

  Flyvedragter uden fluorstoffer kan have forskellige anprisninger:

  • PFC-free
  • FC-free
  • Fluorine free recipe
  • Fluorfri

  Flere flyverdragter angiver desuden at være behandlet med "Bionic Finish", der er en fluorfri tekstilbehandling.

  Men du kan også støde på ulovlige anprisninger. I testen angiver flyverdragten fra Ticket to heaven, at være PFOA-fri, men den indeholder stadig fluorstoffer.

  PFOA er et fluorstof, der har været forbudt siden 2020 og anprisningen PFOA-fri er derfor ikke længere tilladt. Ifølge Forbrugerombudsmandens retningslinjer for markedsføring er det ikke tilladt at markedsføre sig som fri for stoffer, der allerede er forbudt.

  Bisphenol A

  Bisphenol A er hormonforstyrrende i mennesker og er vurderet i EU som et særligt problematisk kemikalie (SVHC) på grund af dets hormonforstyrrende egenskaber.

  Stoffet er ogsĂĄ klassificeret i EU som muligt skadende for forplantningsevnen.

  Derfor har EU’s Fødevaresikkerhedsautoritet EFSA foreslået en ny risikovurdering for BPA, hvor grænsen for sikkert indtag af stoffet skal være ca. 100.000 gange lavere end den nuværende sikre grænse. Risikovurderingen er stadig et udkast og er forventet at blive klar i løbet af 2022.

  Bisphenol A er forbudt i kasseboner, sutteflasker og i emballage til babymad. Derudover er der grænser for afgivelse fra legetøj og mademballage af plast og dåser beklædt med lak på indersiden.

  Stoffet er ikke reguleret i tøj og tekstiler, selvom det tidligere er fundet i babysokker.

  Mærket Oeko-tex Tiltro til tekstiler har en grænse for bisphenol A på 100 mg BPA/kg.

  Det er første gang, at Forbrugerrådet Tænk undersøger for BPA i flyverdragter.

  Bisphenol A: Derfor er stoffet et problem

Det siger virksomhederne

 • Rebel Company oplyser, at de forholder sig meget seriøst til de fremsendte resultater, som de nu kigger nærmere pĂĄ internt sammen med deres leverandører.

 • Vores ambition er at toppe pĂĄ alle parametre. NĂĄr det ikke lykkedes, er det en kilde til læring. Vi glæder os til at præsentere en ny og endnu bedre version til AW23.

Læs mere om dette

Få gode råd til hvordan du vælger det rigtige produkt og meget mere.